HCL.HR

Google nastavlja s vrbovanjem talenta za rad na Yeti projektu

Pero Mlinar 01.08.2018.   •   2 komentara   •   Zanimljivosti


Google je jučer zaposlio Sonyjevog stručnjaka koji je radio na sustavima PlayStation VR i Move. On bi se mogao pokazati važnim u uspješnoj realizaciji Googleovog Yeti projekta.

Priča o Googleovom “jetiju” započela je krajem lipnja kad je otkriveno da je Google vrbovao poznate proizvođače igara za rad na njihovom super tajnom projektu. Taj projekt kodnog naziva Google Yeti bio je aktivan već dvije godine, no tek je kroz različite glasine, spekulacije i tračeve iz druge ruke iskristalizirana spoznaja da bi se tu moglo raditi o Googleovom pokušaju da se ubaci u svijet videoigara kreiranjem samostalne platforme za streaming.

Googleove ambicije da među žestokom konkurencijom Sonyja, Microsofta i Nintenda stvori relevantnu igraču platformu nebeski su visoke – nimalo ne čudi što za svoj projekt traže samo afirmirane proizvođače. u tom smislu veliki korak prema uspješnoj realizaciji projekta učinjen je ovih dana dovođenjem Richarda Marksa, bivšeg Sonyjevog zaposlenika koji je radio na sustavima VR i Move. On će postati dijelom Googleovog tima za naprednu tehnologiju i projekte čiji je cilj “zatvaranje jaza između onoga što bi moglo biti i onoga što je”.

Vokabular znanstvene fantastike možda nije neprimjeren kad govorimo o Googleovom Yetiju. Ideje o streamanju igara još uvijek nisu naširoko zaživjele s razlogom; no to ne znači da i neće u budućnosti. Stručnjak u realizaciji inovativnih načina upravljanja sučeljem, Marks bi svojim iskustvom i talentom trebao odigrati značajnu ulogu u prilagođavanju ambicioznog sustava tehničkim limitacijama platforme.

Označeno sa: ,

Komentari (2)

  • moordrak

    01.08.2018 - 10:49

    Svijet još nije spreman za igranje u oblaku, barem ne u ovakvom obliku kakvoga danas imamo i to je netko u Google-u sigurno uzeo u obzir. Naravno, pretpostavka je da će Yeti biti isključivo usluga u oblaku, što ne mora biti točno. Uspiju li pridobiti podršku kvalitetnih studija, lako bi se mogla dogoditi neka nova hit igraća platforma. Pitanje je treba li nam uopće nova platforma? Kakva je točno razlika između PS4 i Xbox-a u smislu uređaja koji pokreću igre? Oba sistema su približno identična, nude slične usluge, rekao bih, pripadaju istoj niši uređaja. Jedina prava razlika je u posebnosti sadržaja odnosno ekskluzivnim igrama igrivim samo na jednoj od te dvije konzole. Trenutno, PS4 je apsolutni pobjednik. Switch je po ovoj logici također rješenje kojeg nitko na globalnom tržištu ne nudi. Hibridna mobilno-prijenosna konzola sa fantastičnim unikatnim igrama neigrivim bilo gdje drugdje. Uspije li Google napraviti nešto slično, to će biti velika stvar za ljubitelje gaminga i vjerojatno, još jedan napad na moj kućni budžet. Prosječnom Marku iz Drage Bašćanske kraj solidnog PC-a ne treba ništa drugo. Zato, nisam pretjerano oduševljen ovim najavama.

  • nikolapro55

    01.08.2018 - 13:06

    I ove tri platforme su previse a kamoli sad da udje google 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?