HCL.HR

Google Stadia dobila je datum lansiranja (ne i u Hrvatskoj)

Zoran Žalac 15.10.2019.   •   13 komentara   •   Tehnologija


Google je obavijestio naciju gamera da njihova nova platforma za igranje dolazi trećeg utorka u 11. mjesecu.

Na predstavljanju novog Google Pixel mobitela dobili smo i neke obavijesti relevantne za svijet igara. Google je tako potvrdio da će njihova streaming platforma zvana Stadia zaživjeti 19. 11. 2019. Znali smo ranije da dolazi u jedanaestom mjesecu, no sada je poznat i precizan datum. Od tada će se usluga moći koristiti na PC i Mac računalima, Google Pixel mobitelima te na TV uređajima uz uređaj Chromecast Ultra.

Kao što smo već nekoliko puta isticali, taj datum ne vrijedi za nerazvijene teritorije svijeta pa streaming pomoću Stadije neće biti dostupan na Balkanu nego najbliže preko mora – u Italiji.

Dakle, ovo nama ništa ne znači – za sada. Međutim, bit će ovo prvi konkretni ulazak Googlea u svijet videoigara, a to je vrlo značajan događaj za cijelu industriju. Već smo vidjeli kako je to utjecalo na konkurenciju – Sony je snizio cijenu svoje usluge PlayStation Now, a Steam je najavio Remote Play Together funkcionalnost.

Streaming tehnologija inače nije novost za svijet igara – imali smo ranije već OnLive, godinama se već testira GeForce Now i bilo je tu još nekoliko pokušaja. Google je u svemu tome ipak najveći i najznačajniji “igrač” s praktički neograničenim budžetom. Ako oni ne uspiju u pothvatu da gaming učine dostupnim neovisno o hardveru, onda to još godinama nitko neće uspjeti.

Za sada baš nema mnogo naznaka da bi Google Stadia mogla biti uspješna platforma u startu, ali njezini tvorci kažu kako ulaze u maraton, ne u sprint. Na tu temu može se diskutirati kako će Stadia biti lansirana s vrlo jakom postavom igara među kojima su Red Dead Redemption 2, Borderlands 3, The Division 2, Destiny 2, Mortal Kombat 11, Metro Exodus, Assassin’s Creed Odyssey, Final Fantasy 15 i drugi hitovi. Rijetko je koja platforma po svom lansiranju uspjela dostaviti toliko značajnih igara.

Označeno sa: , ,

Komentari (13)

  • dukicas

    15.10.2019 - 17:37

    Pa NVIDIA GeForceNow odlično radi pod uslovom ako imate optički internet i ako niste baš hardcore takmičarski multiplayer igrač.
    Ja sam prezadovoljan sa GFN, verovatno ću preko njega igrati i RDR2.

    • Zoran Žalac

      @dukicas, 15.10.2019 - 17:46

      Da, ali GeForce Now ima malo drugačiji format – daje ti opciju streamanja igara koje ti kupiš za igranje, na svom PC-u, npr. preko Steama. Na Stadiji korisnik kreće od nule i kad kupi igru, ne može ju instalirati na svoj PC.

  • almoustevil665

    15.10.2019 - 17:59

    Lepo. U Hrvatsku će i stići kad tad. U Srbiju teško

  • Wolfboy

    15.10.2019 - 18:01

    A oja je to fora sa Stadiom? Msm šta je to Stadia ne kontam.

  • Dragan[MKD]

    15.10.2019 - 23:26

    Mislim da ovo vazi samo za oni koji su kupili onaj Founders Pack za 120€ il tako nesto, za ostale stize 2020toj.

  • Hadvar

    16.10.2019 - 06:51

    Polako ulazimo u ono sto gaming industrija oduvijek zeli. Da svaka igra bude “live service” i da izgubimo bilo kakvo vlasnistvo nad igrom. Uz to ovisimo ne samo o stanju konekcije sa google-ove strane, nego i o internet provideru.

    • MightyAloy

      @Hadvar, 17.10.2019 - 08:17

      Zbog toga se nadam da će Stadia biti flop te da ćemo se kao zajednica čim duže opirati dotičnom konceptu konzumacije videoigara. Osim što ne gajim niti malo povjerenja u korporativne entitete, kap koja je kod mene prelila čašu je to što uz logično plaćanje usluge streamanja moraš platiti i igru nad kojom onda nemaš vlasništvo. Užas.

    • Hadvar

      @MightyAloy, 17.10.2019 - 10:46

      pa upravo to. Ne znam za koju publiku bi google stadia bila najbolja opcija. Imas cak i stranicu svih propalih google projekta (ukljucujuci google glasses i google+). Ima ih negdje oko 170. Cloud gaming je jos uvijek far future. Nmeaju cak niti neke ekskluzive kao playstation. Samo portove koji ce izgledati losije nego na pc-u i konzolama

    • MightyAloy

      @Hadvar, 17.10.2019 - 13:12

      To ni meni nije jasno. Em pružaju daleko lošije iskustvo u usporedbi s lokalnim igranjem s obzirom na ograničenja infrastrukture, em im je cijenovna politika totalno promašena, em nemaju ništa novog za ponuditi jer svi već ili imamo igre koje nas zanimaju ili ćemo ih kupiti za platforme koje posjedujemo. Jedina prednost je to što nisi ograničen uređajem na kojem igraš, što meni osobno ništa ne znači, jer nemam namjeru svoje igre igrati ni na mobitelu, ni na tabletu, a bome ni na nekakvom entry level laptopu. Još kad se uzme u obzir korporativna pohlepa plus googleova tendencija gašenje projekata, nije mi jasno tko može spušiti ovu spiku osim što su neki ljudi znatiželjni pa će isprobati da vide kako će funkcionirati. Sve u svemu, čisti promašaj, barem što se mene tiče. Dobro kažeš, cloud gaming je daleka budućnost.

  • moordrak

    16.10.2019 - 07:39

    Njurg. Kontroler još nemaju refužo. A niš. Ćemo skočit tu kod nas u Trst kad bude…

  • tomekplejka89

    16.10.2019 - 09:12

    Uopce me ne impresionira ovo…placat preplatu da bi platio igru koju ces igrat…I da dodje kod nas ne bi je igrao/kupio..Morat cu se zadovoljit sa PS5.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?