HCL.HR

Google Stadia je nova gaming platforma za koju vam ne treba snažan PC ni konzola

Zoran Žalac 19.03.2019.   •   60 komentara   •   Tehnologija


Tvrtka Google predstavila je svoju streaming platformu zvanu Stadia koja će omogućiti igranje bez potrebe za posjedovanjem gaming hardvera.

Google je najavio ulazak u industriju videoigara i to na prilično bombastičan način. Njihova gaming platforma zove se Stadia i kao što se i predviđalo, radi se o streaming usluzi koju je najlakše opisati kao Netflix za videoigre. Dakle, pomoću računarstva u oblaku preko interneta streamate igre na svoje računalo/mobitel/tablet/televizor bez da te igre prvo skidate, pa instalirate i onda pokrećete.

Stadia obećava instantno igranje – u trenutku kad stisnete tipku Play, u igri ste kroz sljedećih pet sekundi – bez učitavanja, bez apdejtanja, bez ičega – doslovno možete početi igrati neku igru za pet sekundi. I onda se instantno prebaciti s igranja na PC-u na mobitel, tamo gdje ste stali.

Ako imate brzu internetsku vezu, to jest.

Stadia se bazira na operacijskom sustavu Linux, AMD-ovom grafičkom čipu te Vulkan API-ju, a omogućuje igranje igara u 4K rezoluciji, 60 sličica po sekundi te uz podršku za HDR. U budućnosti će to ići gore, sve do 8K rezolucije i 120 fps-a, no za sada ostaje vidjeti kako će se usluga nositi i s ovime. Google obećava da će igre na Stadia platformi na raspolaganju imati dvaput više hardverske moći nego trenutne konzole – čak 10,7 teraflopsa računalne snage.

Za Stadiu će se moći koristiti postojeći USB kontroleri, no platforma će imati i vlastiti gamepad. On je izgledom i formatom sličan kontrolerima kakve već imamo na tržištu, a jedina razlika je ta što će imati tipu za automatsko dijeljenje sadržaja na YouTubeu te tipku za Googleovog asistenta.

Stadia će imati različite integracije s YouTubeom i Google asistentom, no o tome ćete čitati u zasebnom članku.

Goruća su pitanja u ovom trenutku: koliko će Stadia koštati i hoće li biti dostupna kod nas. U Googleu kažu kako će platformu lansirati u drugoj polovici 2019. godine, “u većini europskih zemalja“. Znači li to i Hrvatsku – ne znamo još. Stadia će koristiti infrastrukturu Google Data centara koji su prisutni u 200 zemalja svijeta, tako da smo optimistični, ali službene potvrde još nema.

Što se cijene tiče, ni to nam nije poznato. Znamo samo da se ne treba nadati ovakvom načinu igranja bez internetske veze od minimalno 20 mbps.

Komentari (60)

  • LukaZed35

    19.03.2019 - 19:43

    Ovo bi moglo biti skupo

    • Demon90

      @LukaZed35, 19.03.2019 - 19:47

      Zašto skupo trebala bi biti samo pretplata i nešto kao steam trgovina. Barem se nadam nečemu takvome. Samo još nezz kako stvarno misle riješiti lag

    • Zoran Žalac

      @LukaZed35, 19.03.2019 - 20:00

      Pretplata za PlayStation Now je 20 dolara mjesečno ili 100 dolara godišnje. A to je usluga za streamanje starih igara sa PS3 i PS2 (i nekih PS4). Pod tom pretpostavkom za nove igre ili može biti najviše duplo – dakle 40 dolara mjesečno, ili isto 20 dolara mjesečno za samu uslugu te plus individualno pristup igrama, s tim da recimo ne mora to nužno biti 60 dolara za sve igre. Možda bude sustav iznajmljivanja kao na Origin Access Premieru – za 15 dolara mjesečno dobiješ mjesec dana pristup svim novim igrama Electronic Artsa. Ili na Xbox Game Pass – za 15 dolara dobiješ sve nove Xbox ekskluzive. Tako da ne vjerujem da će biti skupo…. barem sama usluga – je li. Bit će skupo osigurati poštenu internetsku vezu za to jer bez minimalno 25 mbps ništa od igranja.

    • Agent

      @Zoran Žalac, 19.03.2019 - 20:12

      25 mbps,a ja nemam ni 10… 🙁 ali mislim da će trebat i više ako nema blizu Google Data centar

    • Dukie

      @Zoran Žalac, 19.03.2019 - 21:43

      E vidis, to je jedan veliki problem kojeg nismo ni svjesni. Svi guraju svoje usluge po odredjenoj cijeni ( nebitno jeli to za game-anje ili gledanje ). Recimo da to i stvarno zazivi, da se tako igraju igre, vjerujem da veliki igraci nece moci naci sporazum da se svi nadju pod jednom platformom, vec ce svatko raditi svoje. Znaci, kako sad imamo Steam, Uplay, Origin, GOG, Netflix, HBO….. tako smatram da ce biti i sa stream uslugama za igranje. Sto dovodi do pitanja ako cemo htjeti zaigrati neke igre koje nam se svidjaju koliko ce zapravo love biti potrebno da se izdvoji za iste, jer nece ( osim ako se ne uspiju dogovoriti ) svi pod isti krov.

    • Zoran Žalac

      @Dukie, 20.03.2019 - 07:54

      Da, to i mene brine. Ali očekujem da će na tržištu opstati najkvalitetniji ili najinovativniji. Slično kao i s konzolama – kad pogledaš sa svakom generacijom konzola bilo ih je sve manje. Tko se još sjeća NeoGea, 3DO-a, TurboGrafx-a, Phillips CD-i, Atari Jaguara, Amstrada i hrpetine drugih… Jednostavno nisu opstali na tržištu.

    • funky0308

      @Dukie, 20.03.2019 - 11:29

      Neka se bore, a mi cemo odabrati onoga koji nam najvise stima. Ja sam umjesto HBOa odabrao Netflix, ne placam obje usluge, ista stvar ce biti i sa ovim nacinom igranja. Ovo sto su sa ACom pokazali, treba biti iskren, stvarno je impresivno i ako sve ovako bude radilo, ne bude problema, sto prozora loginova i sl gluparija tipa I’m not a robot, a postave i neku razumnu cijenu, ja uskacem u taj vlak cim se pojave igre za sina. Ako se bude radilo o cca 1200kn godisnje, sto je 100kn/mj i ponuda igara bude na nivou usluge od 100kn/mj, ja cu probati. Klincima ce ovo biti odlicno, ne znam da li su svi klinci isti ali oni se ne zadrzavaju bas puno na jednoj igri, isprobavaju sve i svasta i nama roditeljima je to poprilicno skup sport, pogotovo kada je PS4 u pitanju. Ja kupim RDR2, odigram ga, prodam i kupim Spidermana, on danas igra Lego Movies 2, iducih pet dana Fortnite ali onda bi se vratio na Lego Movies 2, dakle ne mogu prodavati igre koje prijedje (ako ssu takve igre, naravno). Kod ovoga, za stotinjak kuna mjesecno, ako bude dobra ponuda, igra sto god hoce svaki dan, igra sa prijateljima bez dodatnih placanja i pretplata i ne mora se patiti s time kako ce mu neka igra raditi ili ne raditi. Puno je tu ako i vidjeti cemo i sve je ovo jos uvijek pricanje napamet ali koliko se da vidjeti iz prilozenih videa i info, tako nekako bi sve skupa trebalo raditi. Kontroler u dzepu i igras gdje god postoji net i ekran 🙂 . Nekako sumnjam da ce cijena biti preko tih nekih 180-190$, moguce je, naravno ali sumnjam da ce usluga uspjeti ako max cijena bude preko 180/190$ sto je oko 1200kn (o godisnjoj oretplati govorim)…ako idu sa 250-300$ godisnje, za te pare se kupi polovna konzola i par igara

    • Cygarone

      @Zoran Žalac, 19.03.2019 - 22:44

      Lijep pozdrav svima!
      Nisam siguran odakle bih počeo svoj komentar na ovu temu, pa ću se nadovezati na vaš prethodni komentar. Spominjete pretplate PSNow, Origin Access, Xbox Game pass i slične usluge, cijene u rangu od 15 do 40 dolara mjesečno… Po vašoj računici, dati cca 180 kuna mjesečno za igranje igara nije skupo, i još na to minimalno 180 kuna mjesečno za minimalno 25 Mbit-nu brzinu interneta BEZ, VoIP i IPTV usluga. Nisam siguran u kojoj valuti niti kakvu plaću vi dobivate, ali davati 360 kuna mjesečno za internet i povremeno igranje (kad se nađe vrijeme između spavanja i posla) iz moje perspektive običnog smrtnika i radnika ovakve usluge nikako nisu isplative. Ispravite me ako griješim ali po mojem mišljenju najisplativije je kupiti računalo ili konzolu u visini do 5000 kuna i biti miran sljedećih 5 godina sa povremenim kupovanjem igara koje čovjeku zaista “zapnu” za oko. Evo za primjer, sviđa mi se trilogija Mass Effect, zašto bih ja plaćao Origin uslugu kada je 90% ostalih igara u ponudi šrot koji nikada ne bih pokrenuo? Štoviše sama trilogija u današnje vrijeme vrti se i na kućanskim aparatima dakle potrebe za upgrade nema… Osvrnemo li se na današnje AAA naslove i usporedimo li ih sa hitovima od prije 10 godina, da se primjetiti pad kvalitete igara ne samo u priči nego i samoj izradi istih. Većina naslova današnjice izlazi kao poluproizvod da bi se kroz narednih 6 mjeseci isti “krpali” raznim ažuriranjima. Najgore od svega su DLC dodaci koji su bili predviđeni u igri ali ono, zašto prodati cijelu igru kada se potrošače može iscijediti drip feed sistemom do slatke slatke zadnje lipice odnosno centa?
      I sada se postavlja pitanje, vrijedi li dati 360 kuna mjesečno i tako 6 puta za redom samo kako bih mogao igrati neki budući triple A naslov (po pravilu Day 1 Access ili kao što je to bio slučaj sa The Divison 2 gold/ultimate edition 3 day early access) na svom mobitelu u tramvaju, vlaku, autobusu, pa čak i dok sjedim na WC-u, ili s druge strane bolje sjediti i razmišljati na WC-u čekajući da prođe tih 6 mjeseci u kojima proizvođači ispravljaju svoje “bugove” a sami hype za igrom prođe pa se možda uspije i spasiti koja slatka slatka kunica na nekom zanimljivom saleu?
      Za one najjače igrače koji stoički mogu podnijeti čekanje tu su i GOTY izdanja sa svim DLC dodacima od 6 do 12 mjeseci nakon izlaska, pa se uštedi i još malo više novčića.
      Streaming on the move je zanimljiva ideja ali u slučaju gore navedenih usluga, pa i same google stadia platforme, ta ideja ostaje i dalje nedostupna običnim ljudima. Steam sa idejom streamanja sa svog desktopa računala na laptop u nekoj drugoj državi je dobar korak ka streamanju igara. Dokle god smo mi sami vlasnici kupljenih igara i odlučujemo o tome kada, kako i u kojoj količini ćemo ih igrati to je dobro. Ovisiti samo o dostupnosti interneta još se može pregrmiti, ovisiti o kvaliteti serverskih usluga Googlea i sličnih… Thanks but I’ll pass this opportunity.
      P.S. Sa prosječnom plaćom od 5800 kuna u Hrvatskoj nakon što se plate režije i stanarina od minimum 3000 kuna, ljudima ovakve usluge ostaju samo “mokri” snovi, ili možda živjeti u stilu majke Terezije na 3 zrnca riže kako bi se odigrao Anthem i njemu slične igre. ahhh koje li dileme…

    • Sinek

      @Cygarone, 19.03.2019 - 23:15

      ovo je buducnost gaminga, nitko ne kaze da ce sutra zazivjeti ali kroz deset godina hoce…. sa vecinom recenog se slazem ali tvrdnje o kvaliteti igara i igranja su subjektivne. po mom misljenju, uzevsi u obzir sve minuse i pluseve, danas je gaming najraznovrsniji, najpristupacniji i najjeftiniji

    • Zoran Žalac

      @Cygarone, 20.03.2019 - 07:45

      Sve dakako ovisi o igraču – koliko igra, što igra, itd. Meni je računica prilično jednostavna što se pretplate tiče, streaming ili klasično igranje. Evo npr. kažeš sviđa ti se Mass Effect trilogija. Da bi ju kupio izvan pretplate na Origin, trebaš izdvojiti ukupno 40 eura. S druge strane, pretplatom za 4 eura dobivaš sve tri igre (plus, Andromedu, ali zanemarimo to). Ako to nije jeftinije onda ne znam što jest. Naravno, imaš mjesec dana za odigrati sve te igre, ali po meni je to i dobro – kad za nešto platiš na ograničeno vrijeme onda imaš obavezu da to igraš / iskoristiš što si platio, a ne kao da na Steamu, kupiš hrpu igara koje nikad nećeš igrati, ali neka se nađe. Isto tako, ne mislim Mass Effect igre (koje traže ulog od 75 sati sveukupno) igrati više puta – tako da sam skroz ok s činjenicom da mi ne ostaju u trajnom vlasništvu. A i da ne stignem sve odigrati u mjesec dana, pa mi treba tri mjeseca, 12 eura pretplate je opet manje nego 40 eura za Trilogy Pack. I skroz me briga za 90% igara koje s time još dobivam i ne zanimaju me – kupujem zbog Mass Effecta i to je to. Što se tiče streama, to je jeftinija opcija za ulaz u gaming. Ako je novac problem onda nije lako nabaviti ni konzolu od 3000 kn ili PC od 5000 kn (što je nedovoljno za igranje u kvaliteti sličnoj na streamu, ali ok). Da, možeš uzeti na rate, ali rata za otplaćivanje kompa od 5000 kn za pet godina ti iznosi oko 80 kuna – nešto malo manje od onoga što se predviđa da će koštati streaming pretplata. Internet imaš i ovako i onako – i brže je uvijek bolje, sigurno ne kupuješ gaming uređaj ako imaš 4mbps vezu, a trebaš skidati igru od 90 gigabajta. Plus, kažeš da si narednih pet godina miran kad kupiš PC ili konzolu, što baš i nije istina. Postoji mogućnost da se PC ili konzola pokvare, što je opet trošak. Uglavnom, s pretplatom se može itekako uštedjeti. Evo, ja uzeo Xbox Game Pass za Forzu – 15 eura, imao jedan mjesec – zabavio se, doviđenja. Uzeo Origin Premier za Anthem – 15 eura, imao jedan mjesec, doviđenja. Ne trebam biti vrhunski matematičar da skužim kako sam uštedio 90 eura; bez obzira što sam još ili nisam dobio u paketu i što me još zanima ili ne zanima na tim pretplatama.

    • moordrak

      @Cygarone, 20.03.2019 - 10:32

      Nemoj se ljutiti, ali ne pokrivamo se svi istim pokrivačem. Nije ovo napravljeno niti osmišljeno za našu malu vokojebinu. Ako ćeš gledati kroz prizmu novca, pravo je čudo što običan građanin ove zemlje uopće može preživjeti iz mjeseca u mjesec.Slažem se sa tvojim mišljenjem. Nikome hobiji nisu prioritet, ali pronađe se tu i tamo koja kuna za njih. Razno-razne pretplate najbolji su model sigurne zarade. Lovica svaki mjesec redovito kaplje, razvojni troškovi su odavno pokriveni, operativni troškovi su maksimalno optimizirani. Ono što im je potrebno je kritična masa korisnika. Govorimo o Googlu. Naravno da će je imati. I tu dolazimo do “malih ljudi”. Što je više korisnika, to je cijena usluge manja. Omjer tek trebamo saznati. Potpuno ista stvar se dogodila sa Netflixom, Huluom, AmazonPrime-om i da ne nabrajam dalje. Imaš doslovno neograničene sadržaje na raspolaganju za tridesetak kuna 🙂

    • funky0308

      @Cygarone, 20.03.2019 - 11:48

      Ovo sto si ti rekao izjava je nekoga kome gejming nije toliko bitan u zivotu. Mozda to sto sam rekao zvuci bezobrazno ali ne treba tako zvucati. Ja sam spreman dati posljednjih 300kn za igru, na svu secu nisam u takvoj situaciji da sebi i sinu ne mogu priustiti ono sto volim i apsolutno te razumijem – nije lako u ovoj nasoj rasturenoj zemljici ali kako Moordrak kaze – ne pokrivamo se svi istim pokrivacem, veliki dio svijeta si ovo i slicne usluge moze i zeli priustiti. Veliko je pitanje da li ce ovo uopce biti dostupno kod nas, nismo mi bas trziste koji ovi traze. Sto se tice kvalitete igara, ne bih se slozio s time – danas stvarno imamo sto igrati, stotine igara izlazi gotovo na dnevnoj bazi i stvarno si svatko moze pronaci ono sto voli i zeli. Ono sto sam s prvom recenicom htio reci je, iako je vecini u Hrvatskoj tesko, za ono sto volis i za ono sto ti je strast, hobi i nesto sto te opusta i veseli uvijek se pronadje koja kuna. Nije ovakva usluga ni predvidjena da igras jednu igru, natakav nacin i Netflix je skup,- ako ces ga placati samo da tu i tamo pogledas Narcose ali ako volis igrati vise igara, ispobavati nesto novo i ako cijena ne bude veca od cca 100kn/mj mislim da ovo moze imati buducnost. Ja se nadam da cemo mi sto prije profunkcionirati kao uspjesno drustvo i da cemo uskoro svi imati lijepe place i ugodan zivot kako bi svatko mogao uzivati u onome sto voli. Sorry ako je i jedna recenica zvucala bahato, to mi nije bio cilj.

    • Cygarone

      @funky0308, 20.03.2019 - 13:46

      Pozdrav svima, budući da ste vi gospodine funky0308 posljednji odgovorili na moje pitanje, na vas ću se nadovezati i odgovoriti svima u raspravi. Prije nego krenem odgovarati svima na komentare znajte da je ovo za mene jedna ozbiljna rasprava prema tome ne uzimam ničije mišljenje kao provokaciju, sve je to u svrhu kvalitetne rasprave! 🙂
      Nemojte misliti kako je meni gaming sporedna stvar u životu. Na SNES konzoli sam započeo svoje igrače dane, dobio sam je od prijatelja nakon što je kupio starog Sony sivonju. Moj gamerski staž prošao je i preko PSone, PS2, računala do PS3 i trenutno PS4 sa povremenim igranjem na računalu. Ono kako vi kažete da ste spremni dati posljednjih 300 kuna za igru koja se sviđa vama i vašem sinu, pozdravljam i podržavam ukoliko vi i sin nećete za to vrijeme staviti zube na klin taj mjesec jer nema hrane u kući. I sam imam potrebu dati posljednju kunu za kvalitetnu igru, upravo zato ne vidim svrhe u plaćanju streaming igranja. Igre na taj način ne posjedujemo već ih kroz mjesečni najam posuđujemo.
      Što se tiče kvalitete igara, kako je gospodin Sinek spomenuo, to je subjektivni dojam. Većini vas u raspravi se nove igre sviđaju, meni osobno igre koje na dan izlaska imaju probleme poput propadanja likova u pod, gubljenja zvuka poput The Division 2 i slično nisu još namijenjene za široku upotrebu niti tržište, već ih treba slati na doradu. Inicijative poput open bete iz igre Divison podržavam, jer kako i samo ime kaže, open BETA. To je testiranje igre, bugovi su najnormalnija stvar. Svi problemi zvuka u toj igri su otklonjeni koliko sam čuo od trenutka kada je puštena u prodaju, dakle to je u redu. Ono što pokušavam objasniti je to što su prije 10 do 20 godina igre prilikom prodaje morale biti ispolirane a bugovi otklonjeni pa su samim time igre bile kvalitetnije izrađene od samog početka igranja.
      No opet se vraćam na onu rečenicu, kvaliteta igre je subjektivni dojam, zanemarimo li objektivne gamebraking bugove koji nas sprječavaju u nastavljanju priče u igrama i završetku, sve ostalo po pitanju kvalitete ovisi o igraču, što znači subjektivni dojam. Netko voli priču u igri, netko grafički dizajn igre, netko akciju i atraktivne eksplozije u igri bez veće pozadinske priče… Mene je osobno u zadnjih 3 godine u PC igrama bez teksta ostavila samo The Witcher 3 igra, razlog zbog kojeg sam se okrenuo igrama na PS4 je bio upravo taj što je Sony imao kvalitetne igre ispunjene pričom poput Detroit Become Human, God Of War, Red Dead Redemption 2 i slično. Netko poput mene voli potrošiti minimum 60-ak sati na igru sa kvalitetnom pričom, no takvi ljudi su manjina među potrošačima. Većinu potrošačke mase čine ljudi poput vas gospodine @Zoran Žalac, koji ili rade kao recenzentiigara pa nemaju vremena provoditi stotine i tisuće sati na jednu igru ili ih jednostavno ne interesiraju virtualni svijetovi do te granice da čitaju bestiary i codex stranice kako bi upoznali pozadinu likova sa kojima stupaju u komunikaciju kroz igru. Spomenuti 75 sati igranja za cijelu ME trilogiju je blasfemija, na sve to jedno prelaženje istih nikako nije moguće da otkrije sve što je proizvođač zamislio u toj igri. Isto važi i za The Witcher serijal, no to je opet moje osobno, subjektivno mišljenje koje se ne mora podudarati sa vašim, zato vama više odgovara najam igara nego li odigravanje tisuće sati jedne te iste igre.
      Vaš je posao recenziranje igara pa vas u jednu ruku i razumijem, također i poštujem vaše mišljenje koliko god ono bilo drukčije od mojeg. A propos vašeg argumenta za cijenu trilogije, cijene navedene u vašem komentaru su trenutne na stranicama EA Origina, trilogiju je moguće dobiti na raznim popustima preko Steama, Humble bundlea i sličnih za 2-5 dolara po igri svakih par mjeseci, stoga ovih 40$ nemojte spominjati za stare igre. Da ste to spomenuli za neku igru nedavno puštenu u prodaju vaš argument bi držao vodu jer takva igra ne bi bila na popustima sljedećih 6 mjeseci (jedino ako je prodaja iste ispod svih očekivanja pa se izdavači hvataju za slamke spasa na sve načine). Ukoliko se tek ulazi u gaming, plaćati 5000 kuna u 5 godina na rate od po 80 kuna godišnje nisam imao u planu, ali ostvarivo je. Mislio sam više na stavljanje sa strane 100 kuna mjesečno (cca 16$) pa kroz 5 godina sakupiti dovoljno za osvježavanje računala/konzole. U međuvremenu igrati igre koje je moguće na onome što već posjedujete. Imao sam do unazad 2 godine računalo iz 2007 godine, poklonio sam ga prijatelju koji ga i dan danas koristi (igra Crysis 1 na njemu). Složio sam budget friendly računalo sa ryzen 5 prvom generacijom + gtx 1050ti za 5000 kuna (miš i tipkovnica preuzeti sa starog računala, Samsung LED monitor 24 incha pronađen pokraj smeća). Na kraju sam to računalo zbog prirode posla i mobilnosti poklonio sestri a sebi uzeo stari laptop iz 2011 godine koji me služio na fakultetu.
      Uz pravilno korištenje konzole ili računala vjerojatnost za kvar je vrlo niska u prvih 5 godina (pod to podrazumijevam vlastoručno čiščenje od prašine svakih 6-12 mjeseci). Objasnite mi kako je moguće da još uvijek imam SNES (star > 20 godina) i PSone (cca 18-19 godina)?
      No opet, iz vaše perspektive najisplativije vam je pretplata, imate posao recenzenta igara, uz dobru stream uslugu pomoću koje vam stoji na raspolaganju bilo koja igra na svijetu, čini se kako kupovanje igara nema nikakva smisla, i u pravu ste. Što će vam plaćanje u visini 50-100 dolara po igri u trenutku izlaska na tržište, kada usred Zagreba (pretpostavljam da ste smješteni negdje sa dobrom pokrivenošću internetskom uslugom) imate kvalitetnu uslugu interneta te za 300tinjak kunica mjesečno možete odigrati koju god igru vam srce poželi u maksimalnoj kvaliteti zahvaljujući cloud gamingu. Pametni ste vi hehe i što se toga tiče, ako će vam to poboljšati dojam svake igre koju budete igrali, ja podržavam to i neka Google ekipa što prije to ostvari, iovako vi (HCL team) imate jedne od najzanimljivijih članaka na temu recenziranja igara. Na kraju odgovorio bih i na komentare @Sinek i @moordrak. Imate pravo obojica, u današnje vrijeme imamo velike količine igara u ponudi, potrošači sami po sebi u cijelom tom izboru ne stignu primjetiti svaku pojedinu igru na tržištu, većinom su u prvom planu one igre koje imaju najjaču promidžbenu kampanju, neovisno o kvaliteti iste (masovno preplavljivanje tržišta battle royal igrama, pošast gaming industrije).
      Streaming igara običnim smrtnicima biti će dostupan onoga trena kada se taj stream uspije ponuditi u uslugama poput IPTV, pa se pojedinim paketima simboličnih vrijednosti od 30-ak kuna mjesečno dobije pristup poput (HBO, FOX i sl.). Nemamo svi jednaku dekicu za pokrivanje, niti imamo svi jednaki pristup internetu.
      Ja živim u Puli, 5 minuta hoda udaljen od strogog centra i maksimalnu propusnost ostvarujem na brzinama od 30 Mbps. Probao sam plaćati 50 ali maksimalno su postigli 30 Mbps (udaljenost od centrale i zagušenje vodova je prevelika za veće brzine, infrastruktura je ažurirana zadnji puta još dok je postojala HPT). Cijena interneta mi je 180 kuna mjesečno bez VoIP i IPTV usluga. Volio bih imati uslugu streama igara i igrati igre na RasPi računalu, no dokle god mi raste račun sa 180 kuna mjesečno na 300-400 kuna hvala ali radije ću kupiti fizičko ili digitalno izdanje igre pa kada pukne linija od preopterečenosti mreže, igrati onih brižnih 2 sata u danu koliko ostane nakon posla, bez glavobolje o dostupnosti usluge. Pozdrav još jednom svima i toliko od mene, nadam se da nikoga nisam izostavio. Drago mi je biti dio ovakve jedne rasprave i čuti mišljenja ostalih ljudi u našoj gaming zajednici.

    • funky0308

      @Cygarone, 21.03.2019 - 11:09

      Uff..nadmasio si i mene s duljino posta.. u autu sam trenutno pa procitam i odgovorim malo kasnije 🙂

    • funky0308

      @Cygarone, 21.03.2019 - 12:37

      Ej kolega..nema se sto puno dodati na tvoj post, manje vise se slazem sa svime. Namjera mi (u prvom postu) nikako nije bila uvrijediti ili reci da netko nije gejmer zato sto ne moze ili ne zeli pod odredjenim uvjetima kupiti igru ili komad hardwarea. Ovo zadnju kunu l je, naravno, figuratovno i sigurno ne bih tako nesto napravio da je situacija takva. I ja sam jedan od onih koji vole imati stvar u svojim rukama i posjedovati PC, konzolu ili igru, iako, danas malo nas kupi fizicko izdanje igre pa ne posjedujemo cak ni DVD sa pravima na igranje (namjerno ne kazem DVD sa igrom jer ta igra zapravo nikada nije nasa) ali PC i/ili konzolu volim imati. Siguran sam da je to samo navika i da novim generacijama ne znaci puno posjedovati uredjaj, znaci im puno vise igrati svuda i uvijek 🙂 . Tesko je usporedjivati danasnje vrijeme sa vremenom od prije 20ak godina i u kakvom su stanju igre bile. Igre su se promijenile u srzi i iako i dalje sluze zabavi, postale su kompleksne i prije svega ogromne. Prosla su vremena kada si morao kupiti disketu ili DVD sa igrom i ukoliko igra ne radi nemas srece, odnosno prosla su vremena kada su developeri proizvod morali dovesti do savrsenstva jer naknadni ispravci nisu bili moguci. Danas imamo ono sto onda nismo imali – internet (barem nismo ovakav internet imali ). Igre danas zive i iako ni ja nisam sretan kada umjesto igranja moram skidati patch ili cekati da se serveri ponovno otvore jer je bas sada na redu odrzavanje servera, to je danas tako i tome se moramo znati prilagoditi ukoliko zelimo nastaviti s onime sto volimo. Manje vise se vecima bugova i problema ispegla nakon bete, demoa ili neke alphe ali treba razumjeti kolike su to igre, radi se o ogromnoj kolicini podataka, asseta, pravila i svega ostalog. Super Maria se prije 20god dalo izdati u savrsenom stanju, igru kao Divisiom jednostavno ne. Taj svijet je toliko velik i kompleksa da ga sva testiranja ovog svijeta jednostavno ne mogu testirati onako kako ga moze testirati velika baza igraca kada igra krene zivjeti. Cak i da odrade savrsenu igru sto se tice bugova, opet postoji potreba za balansiranje opreme i statistika i ja zaista ne smatram problemom. Zvuk se jako brzo popravio i kada je igra sluzbeno izasla, dakle 15og, ne 12og, igra je radila jako dobro. Serveri su izuzetno stabilni (sto danas bas i nije cest slucaj), igra odlicno optimizirana i jako lijepo radi. Uhvatili smo se Divisiona sada ali shvacam sto hoces reci, masa igara izlazi u ne igrivom stanju, Division 2 nije pravi primjer i to svakako nije dobro, slazem se.

    • Cygarone

      @funky0308, 21.03.2019 - 14:40

      Pozdrav! heh upravo zbog mojeg načina komunikacije, izbjegavam što je moguće više komentirati bilo kakve članke i uvlačiti se u bilo kakve rasprave. Zato cca 5 i više godina pratim HCL bez računa na portalu.
      Sve što ste naveli meni je jasno i slažem se u potpunosti, igre su danas puno složenije od prijašnjih igara poput Super Mario ili Green Beret/Rush ‘n Attack. Igre bivaju sve veće a izrada igara sve kraća, ergo poluproizvodi puni problema. Sve samo kako bi se tržište zadovoljilo i kako bi se prestiglo “konkurenciju”. Ima tu puno drugih stvari koje utječu na kvalitetu krajnjeg proizvoda, no ne da mi ih se sve navoditi.
      U svojim prijašnjim komentarima nisam htio spomenuti The Divison 2 u smislu problema loše izrade igre pune bugova. Štoviše htio bih spomenuti kako je Open Beta bila pun pogodak, te bi više izdavača trebalo pratiti takav trend prilikom izrade svojih konja za utrku kako bi se takav veliki projekt mogao odraditi praktički do savršenstva i ispeglati velike bugove. Čak i inicijativu ovakvih streaming usluga poput Stadie podržavam do određene granice, moj jedini problem i strah takve budućnosti proizlazi iz pitanja, što će biti sa državama trećeg svijeta, hoće li se svi izdavači okrenuti u potpunosti izradi igara za streaming usluge, bez izdavanja igara za “potrošaće” u fizičkom/digitalnom obliku i kupnji?
      Vrijeme će pokazati, no nadam se nekoj zlatnoj sredini, kako bi svi na kraju bili zadovoljni, suum cuique.

    • funky0308

      @Cygarone, 22.03.2019 - 08:51

      Ma nece, znas kako to ide (pretpostavljam da mozemo na “ti”), kada u razvijeni ili razvijeniji svijet dodje nesto novo, ono starije i sada i jeftinije i dostupnije ide dalje, negdje gdje je to danas novo 😀 . Iako, pokusavam smisliti kako ovo sada napisati, a da ne ispadne s visoka, gledam ove migrante sto prolaze kroz hrvatsku, slusam legu koji je cesto na kojekakvim misijama po Africi – nisu oni svi bas tako zaostali sto se tice tehnologija kako mi mislimo i kakav je opci dojam. OK, mozda su migranti los primjer, Sirija nije siromasna, a ni zemlja treceg svijeta ali nisu bas ni SAD ali Afrika me iznenadila. Istina, postoje mala i udaljena sela koja ni vodu nemaju ali dosta arfickih gradova puno je naprednije nego sto mislimo, napredniji su i od nas (sto nije bas tesko). Otisao sam s teme, ugl, nece streaming sigurno zamjeniti ovo sto danas poznajemo kao gejming, ja vjerujem kako ce mu zapravo samo pomoci i jos ga vise prosiriti, razbiti i ono malo predrasuda koje postoje i pokazati i onima koji do sada nisu imali kontakata s gejmingom kako to nije nikakav tabu niti bauk 😀 . E da, ako je razlog nepisanja to sto pises duge komentare, onda neka ti to ne bude razlog, pisem ih i ja, kome se ne da citati neka ne cita.

    • Cygarone

      @funky0308, 23.03.2019 - 09:52

      Možemo na “ti”, moje “vi” je profesionalna deformacija još od fakultetskih dana i dok sam obavljao dužnosti inženjera u komunikaciji sa klijentima. Sirija i ostale susjedne države oko nje nisu bile siromašne dok ih “zapadnjaci” svojom politikom nisu osiromašili. No ne bih htio o toj temi voditi raspravu. Što se tiče tvoje rečenice o streaming platformama, samo mogu reći: “Iz tvojih usta u božje uši”.
      Imati ću to na umu što se tiče komentara, kome se ne da čitati neka ne čita. 🙂

    • funky0308

      @Cygarone, 23.03.2019 - 12:29

      Hehe..ma jasno 🙂 . Sirija ne da nije bila siromasna, bila je jedna poprilicno stabilna i bogata drzava (koliko je mogla biti stabilna pod Asadovim rezimom ali svakako stabilnija nego sada. Poznavao sam jednog decka bas iz Sirije, ne znam koji je grad u pitanju ali sa xda-developersa smo se znali. Kroz taj forum smo se sprijateljili i culi se poprilicno cesto. Covjek je radio kao developer za Sony (ne znam na koji nacin iz Sirije, a nije ni bitno za temu, uglavnom, imao je jako lijep posao. Ne samo on, masa ljudi iz njegovog okruzenja zivjela je americku idilu (pod time mislim na sve ono lijepo i dobro sto vidimo iz americkih filmova, a rijetki imaju). Sve su im ujebali ameri i rusi sa svojim prtljanjima i interesima, ostao je bez svega. Cak ne znam ni jel ziv covjek vise. Ali dobro kazes, bjez’mo od tih tema, mogli bi stvarno dugo nabrajati gdje su sve ameri posolili zemlju. A za stream..ma i ako zamjeni ovo sto danas imamo, siguran sam da se to nece dogoditi za nasih zivota, barem ne na nacin da ovakav gejming kojega danas poznajemo potpuno nestane.

    • vragec25cro

      @Cygarone, 20.03.2019 - 14:14

      Sve zavisi kolko imaš vremena kako kažeš.Naprimjer ja uzeo Origin game pass i u 2 tjedna isprobao i odigrao sve šta me zanimalo.Znači za 5$ odigrao 2 igre i par skupljih probao(da su mi se svidjele možda bih ostao na pretplati,a možda i kupio igre)tako da nisam bacio 30-80$ na nešto što mi se svidjelo iz priloženoga a nisam prije probao

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 20.03.2019 - 11:37

      A nije lega vise net toliko skup ili nedostupan. Znam da postoje sredine gdje je stabilan i brz internet i dalje problem ali u vecini drzave imamo jako dobar izbor i prihvatljive cijene. Sto puta sam rekao pa moram jos jednom, ja placam oko 170/180kn/mj internet gdje imam u prosjeku 130mbpsa (ide i do 150, 160 ali neki prosjek je 130mbpsa) u downloadu i oko 40mbpsa u uploadau (ide i preko ali opet, ovo je neki prosjek), imam 1TB prometa sto se nekima mozda cini malo ali nije, jos ni jedan mjesec nismo presli taj TB, a stremam Netflix, kupujem digitalne igre za PC i PS4, smartTV je konstantno na YouTubeu.. i sve to u prigradskom naselju, dakle ne u centru Osijeka, nego izvan grada gdje nitko ne nudi optiku, nema Optime ili Bneta ili nekog treceg s kablovskim internetom ili optikom. Postoji kod nas sve potrebno za ovako nesto, ne treba nam ni slobodna parica, ni kabel ni moljakanje monopolista da nam uvedu liniju 🙂

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 20.03.2019 - 11:51

      Još jednu stvar koju ne smijemo zaboraviti jest to da bi ISP provajderi iliti davatelji usluge interneta mogli smisliti pakete za gamere, vezane upravo uz Stadiu. Za nas je to znanstvena fantastika, naravno, s obzirom da kod nas usluga neće ni biti dostupna, ali eto – jednoga dana tko zna. Npr. kako neki operateri imaju u ponudi za 4G – sav promet prema društvenim mrežama ti je neograničen uz tarifu bubam 5 GB. Nije isključeno da bi se Stadia mogla integrirati na taj način ako bude super ludo popularna kao YouTube ili Instagram. Npr. imat ćeš paket Stadia – neograničen promet za to, a onda za sve ostalo na netu plaćaš dodatno po potrebi – 5,10,20,30 gb.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 20.03.2019 - 12:15

      Tako je, postoje danas paketi gdje se promet ne naplacuje za neke app ili usluge. Od facebook zeroa do jednog domaceg IPTV providera gdje ‘ladno gledas TV, a promet se ne trosi. Netko kao Google ili Facebook, koji gura ideju besplatnog interneta po Africi sa kojekakvim balon repetitorima sigurno ima snage i znanja i Stadiu izvesti na ovakav nacin. Internet je danas jeftin, mozda se neki nece sloziti ali sjetite se koliko smo placali jedan jedini MB prije 10ak godina, mozda i manje od deset godina. Jel to sigurno potvrdjena info da Stadia ne ide (barem sluzbeno) kod nas ili mislis da ce tako biti? Nisam nigdje nista citao ni gledao o Stadiai osim ovdje, u Divisionu sam konstantno 😀 . Steta ako sve bude ovako kako se najavljuje da nece ici i kod nas, nisam bas siguran da je VPN pametna opcija kod igara. Bas me zanima kako ce sve raditi, da li ce biti input laga, cijena i sve ostalo. Bumo vidli’ sto bi Pevec rekao 🙂 (jel mu saljemo svaki po jednu kunu? )

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 20.03.2019 - 13:21

      Najkonkretnije što su za sada rekli je zapadna Europa, kojoj mi realno ne pripadamo. Ali nemamo recimo ni službenu podršku za PlayStation Now pa ga je moguće koristiti uz lažiranje adrese. Ista stvar i sa Xbox Game Pass. Znam samo da prilikom testiranja Project Streama (danas Stadije), koje je bilo ekskluzivno za Ameriku, nije bilo moguće lažirati preko VPN-a.

  • MoGaming

    19.03.2019 - 20:11

    Već vidim ljude koji stave snimak na yt sa bugom i onda im yt ukine acc da prekrije 🙂

  • Meeple666

    19.03.2019 - 20:24

    Vjerovatno će bit cijena kao Origin access Premier (koji je vrh vrhova) oko $100 godišnje
    Skočit će cijena najma u zgradama sa optikom

  • Kr2t0s

    19.03.2019 - 20:37

    Hahaha koji flop od konzole!

    • Zoran Žalac

      @Kr2t0s, 19.03.2019 - 20:42

      Nije konzola 🙂

    • Kr2t0s

      @Zoran Žalac, 19.03.2019 - 21:31

      Istina, nije fizička, svakako je flop dok je sonya i ps-a ova glupost neće zazivjeti

    • Zoran Žalac

      @Kr2t0s, 19.03.2019 - 21:41

      Svjestan si da Sony već godinama ima istu uslugu i s njom praktički ništa nije napravio?

    • Kr2t0s

      @Zoran Žalac, 19.03.2019 - 21:47

      Pa to ja i govorim, da ova glupost neće zazivjeti, pogotovo dok je tu sonya i ps-a (fizickog, a ne nekakvi ps nowi).

    • funky0308

      @Kr2t0s, 19.03.2019 - 22:33

      Pusti ti to… svi znamo da Google ima bezgranicno puno para, a pare mogu cuda napraviti, pare mogu kupiti one izdavace, developere i strucnjake koje mi trebamo u gejmingu i siguran sam da se to vec dobrano radi. Cak i ako ne budemo odusevljeni uslugom, a sutra RDR3 izadje na Stadiai, ekskluzivno, placati cemo i tu uslugu da igramo. Ja sam se zaklinjao da kontroler necu nikada u ruke uzeti i da je tipkovnica jedino sto postoji, danas masu igara ne mogu zamisliti bez Xone ili DS4 kontrolera. Kasnije sam se zaklinjao da je kontroler jedino od konzola sto cu prihvatiti, danas igram igre na PS4 svaki dan i gledam da li kupiti i Switch ili pare ostaviti za PS5. Ljudi i vremena se mijenjaju, a pare, kao sto rekoh, cuda rade. Sumnjam da se jedan Google zaletio u bilo sto, znaju oni sto rade. Povezuju svoje usluge i postaju sastavni zivot svakog covjeka na planeti. Ni nekuzimo koliko su nas uvukli u taj svoj svijet i koliko znaju o nama. Budi siguran da znaju sto rade i ovdje, – mi smo mi rekli, nesvjesno, naravno, kroz sve ono sto svakodnevno koristimo i kroz stotine petabajta podataka koje im svakodnevno dajemo. Nekako smo buducnost sa crnim scenarijem uvijek vidjeli kroz neke ogromne kompanije, sive i tmurne i grozne, kako vladaju svijetom i posjeduju zadnju kap vode. Google to radi pametnije, kroz sarene logotipove i user friendly navlakuse i ne samo Google, radi to i MS i Facebook i vec dugo vremena Apple. Otisao sam u teorije zavjere sada ali siguran sam da jako dobro znaju sto rade i da ce ovo biti popularno. Ako ne Stadia, onda nesto drugo ali na toj ideji.

    • funky0308

      @funky0308, 19.03.2019 - 22:36

      *Povezuju svoje usluge i postaju sastavni dio zivota svakog covjeka na planeti

    • burgi

      @funky0308, 20.03.2019 - 10:29

      microsoft ima pare pa ni sa jednom generacijom konzola dosad nije bio dominatan

    • funky0308

      @burgi, 20.03.2019 - 12:26

      Ni ne mora biti dominantan ali ipak se odrzao, upravo radi tih silnih para i i dalje je prisutan. Na nasim trzistima nije jak ali postoje trzista gdje je puno zastupljeniji, trzista koja su puno isplativija pd naseg (SAD recimo). Koliko je samo firmi i ideja propalo, odrzali su se Sony, Nintendo i MS (od bitnijih i velikih). Googlu ovo nece biti nesto od cega ce prezivljavati, ovo je samo jedna od ideja koja je danas moguca i na kojoj ce zaradjivati pare. Mozda je ideja zapravo nesto potpuno drugacije, mozda i nesto na sto ce se gejming samo nadovezati – to tek treba vidjeti. Ja vjerujem da ce usluga samo rasti, da ce nuditi i IPTV i online radio, igre, mozda i nesto sto jos niti ne postoji. Dobro je da se rade ovakve stvari, bez obzira propale ili ne, otvaraju se nove ideje i nove stvari i to je bit ili cak i cilj napretka. Nije nuzno da budu najbolji i prvi. Ford je bio pionir u auto industriji, danas nije lider ali otvorio je novo poglavlje covjecanstva i napretka, i dalje je tu i dalje zaradjuje ali pruzio je priliku ostalima sto je mozda i najbitnija stavka u svemu tome

    • Goran1234

      @Kr2t0s, 19.03.2019 - 21:03

      HA-HAA!
      ‘Nelson,

  • vragec25cro

    19.03.2019 - 21:09

    Sad ovdje ne piše jel 20mbps 20 megabita po sekundi ili 20 megabajta po sekundi 🙂

    • funky0308

      @vragec25cro, 19.03.2019 - 21:45

      Haha…dosta ce biti 20mbpsa sigurno, a sve vise od toga je pozeljno, naravno. Danas je to tako, TV streama Netflix, dijete na mobu gleda YT, tata streama igre, a mama…htjedoh reci recepte za kolace ali razapeti ce me pa neka bude isto Netflix 🙂

    • vragec25cro

      @funky0308, 19.03.2019 - 22:17

      Meni je nekih 2megabajta brzina ili 20-21mbps,ali samo zato jer moja vukojebina nemože imati više od 2.5 megabajta po sekundi

  • 6Paprika9

    19.03.2019 - 21:20

    Ak ovo zaživi onda počinje”official” novo doba gaminga.

  • funky0308

    19.03.2019 - 21:44

    Internet nije problem ali ako misle nesto napraviti onda igre moraju biti ili posebne po necemu ili posljednje od AAAa sto se nudi. U svakom slucaju, najava je bombasricna i sve zvuci zapravo predobro. Ja sam nesto stariji i naucio sam imati PC, igru ili konzolu i kod streaminga konstantno imam osjecaj da sam kod lege (ako me razumijete) i da to nije moje, cak ni to gameplaya sto sam odigrao. Ako ispune ovo najavljeno biti ce vatreno na trzistu hardwarea i moguca su mozda cak i pojeftinjenja (ako ovo stvarno bude konkurencija PCu i konzoli). I danas sve vise ljudi stedi na nacin da PC zamjenjuje kozolom, a sve manje i manje gube jer su konzole sve mocnije i mocnije. Ako nista drugo, za nas koji ipak vise volimo stream iz svoje sobe moglo bi biti pojeftinjenja komponenti oa cemo svi profitirati. A mozda se bagra i udruzi pa nam jos vise zapapri 🙂 . Bilo kako bilo, the future iz here 🙂 . BTW, Stadia je stvarno glupo ime…haha 🙂 kakav zavrsetak posta.

    • vragec25cro

      @funky0308, 19.03.2019 - 22:21

      Tako i meni neki osječaj kad igram neke igre iz Origina ili Xbox game passa.Na Steam znam da su moje i da ih deinstaliram i instalim kad zelim i kolko zelim(neznam sta ce biti ako propadne steam),tako mi na Ps4 i Xbox fizičke igre isto znam da su moje i da ih igram kad i kolko i kad cu imati volje za njih,dok ove iz ps pretplate nemam taj osječaj da su moje a nemam niti volje da plačam svaki mjesec nešto što ne koristim.(neigram multiplayee).

  • funky0308

    19.03.2019 - 22:24

    Ako nista drugo, video je odlican 🙂 . Bas je lijepo prikazao gejming i pozitivne strane gejminga. Stalno slusamo primitivne izjave primitivnih strucnjaka koji bi najradije kugu i koleru svalili na ledja gejminga i ovo je, za promjenu, stvarno lijepo vidjeti.

  • Dragan[MKD]

    19.03.2019 - 22:42

    Bas steta za gamepad, propustili su priliku da postave X tipku tamo gdje sunce ne sija, sa desnu stranu, umjestu tipka B. Ovako su samo kopirali XO kontroler.
    https://twitter.com/LinusTech/status/1108101773619650560

    • crolink07

      @Dragan[MKD], 20.03.2019 - 10:17

      To je prvi gamepad.Za godinu,dvije,imat ćeš ih desetak s različitim rasporedom tipki pa biraj koji ti odgovara.

    • funky0308

      @Dragan[MKD], 20.03.2019 - 12:28

      Meni ne izgleda lose, ja ne volim prevelike promjene (ako nisu nuzne) i ovo mi je skroz OK. Upstalom, sve ono sto ti TV prepozna kao kontroler trebalo bi se moci koristiti. (I ne samo TV 🙂 )

  • IvanHR

    19.03.2019 - 23:19

    “U igri ste kroz sljedećih pet sekundi” da ako koristite optiku, što ako netko koristi adsl 🙂

    • funky0308

      @IvanHR, 20.03.2019 - 12:28

      Ona si za 5min u igri ili si 5min u igri…kako kada haha 🙂

  • funky0308

    19.03.2019 - 23:21

    Ja bih jos samo dodao da mi ovime nuzno ne moramo nista izgubiti, a neke nove generacije, za koje sam siguran da se ovo i radi, ne za nas starije, mogu samo profitirati. Jbga, klinci danas igraju svuda, ja to ne mogu. Ja moram imari svoj mir i svoj kutak gdje znam da idem uzivati par sati. Koliko vidi, mladje to ne pari, udaraju PUBG na mobitelima gdje god se nasli. Sada ce netko pogurati (jer ovo nije nista novo, samo je naprednije) sve jos jace i ono sto su ugasili kod kuce jer su morali negdje ici, nastaviti ce u autu dok ih tata vozi kod nekoga gdje ce opet nastaviti, samo ovaj puta s braticem u coopu 🙂 . Vidim da klinci danas tako igraju i bas kontam da ce prihvatiti ovo sto stize (ako im mi, roditelji, budemo to mogli placati). Nije Google jedini, krecu i ostali za njima, sigurno. I tako vec svi imaju neke svoje streaming platforme ili projekte na tragu toga i krenuti ce dosta njih u to. Mozda se tu nece igrati nekakvi napredniji RPGovi ili ne daj Boze RTSovi ali Apexi, PUBGovi i Fortnitei su ko stvoreni za ovaj model..mozda i neke igre kao TailTaleove (ako otko nastavi s takvim igrama).. u svakom slucaju biti ce zanimljivo..(a mozda bude i jeftinijeg hardwarea. Sad kad RTX2080 ti padne sa 9500kn na 8866kn ima da je svi pohrlimo kupiti hahaha)

  • invictum

    20.03.2019 - 07:44

    Hoce li 20mbps biti dovoljno za 4k i bar 30fps? Meni na 50mbps zna se desiti da moram cekati loading videa na youtube na 4k

    • Wolfman

      @invictum, 20.03.2019 - 07:48

      Haha, ne bih rekao 😀
      Pri 15 Mbps po ranim testovima od strane Digital Foundryja rezolucija pada na 720p, 30 FPS-a naravno, input lag raste na preko 180 ms itd.

    • Zoran Žalac

      @invictum, 20.03.2019 - 07:58

      Ne bi računao na 4K uopće, pogotovo jer kod nas “službeno” neće biti podržano. Kao nekakav minimum minimuma spominje se 15 mbps.

    • invictum

      @Zoran Žalac, 20.03.2019 - 10:01

      Ceka se 5G, flat, to bih trebalo biti dosta… Nadam se da ce pojavom 5G brzo doci i flat za isti. Prije cemo dobiti 5G i flat nego rasirenu optiku. Hebote u nas i 4G brzi od kucnog interneta ako nemas optiku. Na moru imam pokucni i brzi mi od zicnog doma, a doma naravno nemam optiku jer nema infrastrukture.

    • funky0308

      @invictum, 20.03.2019 - 12:32

      Na pokucninje genijalna stvar, pogotovo sto ga mozes nositi sa sobom. A sto se optike tice, u biti, kontam da si u pravu. Nece optika ni prolaziti svuda jer vise nema ni toliko interesa kako su se pojavile odlicne alternative kroz 4g. Kada u svijetu i kod nas (jednog dana) dodje 5g, biti ce jos jeftinije i brze i moguce da optika za prosjecnog korisnika nece biti ni potrebna. 200-300mbpsa u downloada i 100tinjak u uploadu sasvim je dovoljno vecini kucanstava, barem za UHD IPTV i 4k igranje

  • maniacx

    20.03.2019 - 07:59

    eto…svi vi kojima je ovo skupo/nemate dobar net (ili bilo koji drugi razlog za hejtanje) uživajte u jeftinijem hardwareu neko vrijeme…
    e da, kad računate koliko je ovo skupo u onosu na sadašnje stanje – uračunajte i cijenu vaše konzole/PC-a…

  • moordrak

    20.03.2019 - 09:38

    Dear Google, just take my money…

  • SanKa

    20.03.2019 - 09:41

    ovo je bolesno dobra ideja…doslovno ne moras imati ista osim internetske veze i dobrog tv-a , monitora ajmo reć.

  • so_random

    20.03.2019 - 13:02

    Jedva cekam da ovo postane dostupno u hr nikad.

  • MightyAloy

    20.03.2019 - 13:48

    Uzbuđen sam zbog stevije, pardon Stadie (koje debilno ime) koliko i tegleće kljuse zbog tereta na leđima. Em je internet kod nas smeće, em nisi vlasnik ničega, em se otvara još veća mogućnost zloporabe od strane pohlepnih korporacija. Kao da nam nisu dovoljni EA, Activision i kompanija, mikrotransakcije i polu proizvodi igara, nego nam pored battle royale debilane još i ovo treba. Hvala ali ne hvala. Želim posjedovati hardware i igre, a niti ne želim biti stalno online. Screw this, čekam PS 5.

  • muky1ism

    20.03.2019 - 23:46

    Znaci bit ce u fazonu nekadasnjeg Onlive
    Nadam se da ce i pretplata biti kao i kod Onlive-a sto je bila oko 10 do 15 dollara mjesecno

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?