HCL.HR

Google Stadia napokon dobila opciju pokretanja igara preko YouTubea

Zoran Žalac 15.07.2020.   •   22 komentara


Googleova streaming usluga Stadia od danas ima davno obećanu mogućnost lansiranja igara putem linka. No Click to Play opcija zapravo je Click to Pay.

Tvrtka Google je prilikom predstavljanja svoje streaming platforme Stadia, još u trećem mjesecu 2019. godine, obećala interesantnu mogućnost – pokretanje igara preko poveznice na YouTubeu. Tada je to zvučalo odlično, dok nismo doznali da će se igre morati plaćati uz pretplatu. Stadia je u konačnici lansirana bez te opcije, a pola godine kasnije famozni “Click to Play” je napokon omogućen.

Stvar funkcionira tako da svaki kreator sadržaja na YouTubeu može u opis videa ubaciti link koji pokreće neku igru na Google Stadia platformi. I onda korisnik u samo par klikova može početi igrati igru koju je gledao na YouTubeu.

Naravno, to je samo idejna izvedba. U stvarnosti je “Click to Play” zapravo “Click to Pay” koji baš i nema mnogo smisla ni za postojeće ni za nove korisnike. Naime, dostupan je samo pretplatnicima usluge Stadia Pro, a kako ta pretplata ne donosi pristup svim igrama na Stadia platformi, klik na poveznicu zapravo igrače odvodi na stranicu za kupnju igre. I onda se to baš i ne razlikuje mnogo od obične poveznice do neke digitalne trgovine, npr. Steama.

Iznimka su jedino igre koje su dostupne besplatno ili imaju period besplatnog isprobavanja. No, onda opet postoji prepreka – instantan upad u te igre mogu dobiti pretplatnici Stadije, a sve ostale će klikom na poveznicu umjesto same igre dočekati stranica za pretplatu. A zapravo su male šanse da će netko tko je već pretplaćen na Stadia Pro ići na YouTube da bi pokretao kupovinu igara koje nema u kolekciji ili pokretao igre koje su mu besplatne, a njih je sigurno vidio prilikom kupovanja pretplate pa ih nema potrebe tražiti na YouTubeu.

Cijeli sustav je pomalo besmislen, ali eto – nije da nešto propuštamo jer Stadia ionako nije dostupna u Hrvatskoj. A i da jest, sve što je do sada najavljeno na Stadiji već je ionako dostupno na drugim platformama.

Označeno sa: , ,

Komentari (22)

  • Dajsikeks

    15.07.2020 - 13:04

    Ček, nisu li još rekli da će postojati mogućnost kreiranja malog demoa iz igre koje si upravo igrao, i nakon toga pošalješ link, kaj vec, gdje drugi instantno mogu upasti i odigrati. Šuška se također sličan patent za PS5

    • Zoran Žalac

      @Dajsikeks, 15.07.2020 - 13:17

      Još uvijek je samo na obećanju.

    • personauser

      @Dajsikeks, 15.07.2020 - 15:32

      Nista od toga nece biti

  • DiVojic

    15.07.2020 - 14:15

    Što je ovo još živo :D?

  • Fenner

    15.07.2020 - 14:23

    Ta Google Stadia je glupost malo žešća!

    • Hrska

      @Fenner, 15.07.2020 - 15:18

      Ono što su najavljivali i ono što je ostvareno i ponuđeno su dvije sasvim suprotne stvari.
      Ja sam mislio da ciljaju na skupinu casual gamera, kojima je dosad glavna platforma bila smartphone, skupina koja neće ulagati u gaming pc niti konzole, pa bi njima nudili gaming iskustvo koje parira novim konzolama.
      Ali ne, oni ciljaju na gamere, koji će plaćati i pretplatu i igre, čak i ako te igre već imaju na steamu ili EGS-u.
      Osim nepotrebnosti ulaganja u hardware (što pada u vodu ulaganjem u brzi internet i pretplatu na stadiu), ne vidim čime planiraju privući hardcore gaming zajednicu… Konami eksluzivama? Bitch please…

    • personauser

      @Fenner, 15.07.2020 - 15:34

      Streaming usluga je buducnost gaminga. Google Stadia je super zamisao da su malo pricekali sa izlaskom danas bi bila super. Streaming usluge ce za par godina postati standard za igranje.

    • Drunkenstein

      @personauser, 15.07.2020 - 16:58

      Govori u svoje ime, ne priželjkujemo svi takvu budućnost.

    • personauser

      @Drunkenstein, 15.07.2020 - 20:08

      Postat ce standard kada 5G u potpunosti zazivi. Svi se okrecu streaming usluzi i Microsoft i Sony i Amazon i Google i ostali. Pretplatnicka usluge su nesto najbolje sta postoji u gamingu

    • delight353

      @personauser, 15.07.2020 - 20:37

      5G je mobilna mreza. Znaci – mobilni internet. Nema nikakve veze sa bakrom, zicom, optikom, ili necim stotim na sto ti je spojen ruter, koji koristi valjda 90% kucanstava. Time receno, ne vidim kako ce 5G tome pripomoc. Osim da se svi okrenemo mobilnom internetu i ovisimo o kolicini korisnika spojenih na stanicu. Kazem to jer koristim Tele2 Pokucni internet i vidim razlike u brzini u ponoc i u 8 navecer.

    • Saren

      @personauser, 15.07.2020 - 21:21

      Da, “najbolje” tako dugo dok ti se sve tura pod nos sta i potencijalno ne zelis. Ja sam davno na Origin Basic Accessu i prije dok su imali samo jedan pretplatnicki model mozda odigrao ravno 3 igre cisto jer nisam bio siguran zelim li ih kupiti ili ne, na kraju dobro ispalo. Sve ostale naslove nisam ni pipnuo jer me ne isti ne zanimaju. Slicno mi je sa Uplay+ pretplatom kao XBGP-om, ono sto zelim odigrati ionako sam kupio vec. Sta se samih pretplata tice nisu toliko lose koliko postoji nacina da ih se zlorabi za profit i to poprilicno. Primjerice – dodje ti Ubisoft jedan dan i kaze – evo od danas imamo 3x pretplate. a) Za bjednike : daj 5 eura pa ti damo cirka 20 igara, ostalih neznam 80 – u sljedecm tieru, b) za srednje bjednike – 20 eura: evo tebi 80 igara a ostalih dvadeset + dlc-ove, special day one reward i slicno dobis tek na zadnjem. I primjerice c)gulikoza pretplata: 60 eura: evo tebi sve sto nudimo ukljucujuci soundtrackove, razgovore sa dev teamovima itd…. I sad za recimo 5 mjeseci vidi Ubisoft da odlicno to ide i hvataju ljude, pa kazu – e, super – od sad pa nadalje – top tier (zbog x/y razloga) od sada ce bit – 90 eura. Primjer kako sam rekao, tko ce kontrolirat tu bagru jednoga dana kada te tvoje usluge zazive, a kupovina individualno i po zelji padne na zadnje grane ? Bas nitko, ako neces placati, neces ni igrati, a budi siguran da ce uvijek biti onih koje mozes sa bejzbol palicom tuci po glavi i svejedno ce davati kakve god novce samo zato jer, eto mogu i ne zele propustiti ista. Ovako barem dok neki razvojni tim nesto, da prostis, usere barem ih mozemo kazniti ne placanjem tj. ne kupovinom te igre, programa ili cega vec, pa i oni nauce ako dovoljno puta naprave lose da ce se ekipa buniti. U ovom tvom svijetu buducnosti kojeg opisujes – cisto sumnjam da ce biti mehanizama za ikakvo kaznjavanje ili bojkot nekoga ili necega, a to je ono zbog cega ovakve stvari mogu potencijalno biti lose. Sta se 5G-a tice i toga sto je standard u normalnim zemljama mi cemo kao zadnja rupa na svirali to dozivjeti za mozda 10-15 godina, ako i onda. Dan danas se svemocni T-Kradikom kune u “razvoj opticke infrastrukture i 5G” medjutim i dalje se prave mutavi kad ih pitas kad ce optika u tvoj grad, jerbo grad od 10k stanovnika je njima nebitan, a pokrivenost svukud ukljucuje pokrivenost svagdje, ne samo u malim gradovima vec bi trebalo biti i kod Stefa i Bare koji su odmah do sume gdje im dodje svako ljeto unuk na praznike. Kako rekoh sve to ima potencijala, no pola tih stvari nece funkcionirati ohoho kod nas jer smo kao trziste velikim igracima nebitni i jer im se netko mora moljakati (u ovom slucaju drzava) i nadati se da nam se smiluju, em su cijene drukcije ovdje nego u drugim EU drzava i standard zivotni nije isti i na kraju kako sam rekao – sama infrastruktura toga 5G-a i optike. I dok je tome tako, uvijek cemo biti medju zadnjim rupama na sviralu da se tako izrazim.

    • Drunkenstein

      @Saren, 16.07.2020 - 12:00

      Upravo tako; danas se mnogo toga progura na istom principu, koji se temelji na obmani/iluziji. Baci blještavi mamac i eto ti jata. Vrlo dobro je to opisano u ona 4 kratka stiha:

      “One Ring to rule them all,
      One Ring to find them,
      One Ring to bring them all
      and in the darkness bind them.”

    • Demon90

      @personauser, 15.07.2020 - 19:34

      Ma pogledaj samo nvidiu mnogo manji od googlea a streaming funkcionira

    • Fenner

      @personauser, 16.07.2020 - 07:48

      To je ok i realnost, ali onda treba izbaciti gotov i potpuno funkcionalan proizvod što Google Stadia nije.

    • ElricX

      @Fenner, 15.07.2020 - 16:13

      Sve su to ljudi na ovom portalu predvidjeli ukljucujuci i mene.Onda dodju braca pa pitaju jeste probali kad znate ahahahahahah

  • jokajecar12

    15.07.2020 - 15:30

    meni ta stadija vec propada i ne zanima me bolje ce biti kad izade ps5 i pc je legenda

  • miriseNAdobro

    16.07.2020 - 00:04

    Business model stadie je totalni promsaj i ako to ne promjeni nece dugo trajati. Nvidia je prva pocela prije 4 godina naplacivati 10 $ mjesecno i imao si ukljucene neke 100 igre..i kao bila prica da ce konstantno nadodavati. Osim toga mogo si kupovati isto igre direktno iz njihovog shopa. Uglavnom ista usluga sto sad ima stadia. na kraju skuzili su da to nema smisla i prebacili se na uslugu koju sad nude a tj geforce now koji je pun ppogodak jer za 5 $ mozes igrati sve igre koje vec posjedujes. Nazalost dosta publishera su otisli..makar neki se i vracaju kao square enix tako da mislim da ce postat sve bolji i bolji. Jedini njihova usluga ima stvarno smisla i korisna je. A ako ce svatko poceti sa pricom da svaki publisher ima svoju streaming uslugu onda bit ce isto kao sa netflixom, dinsey plus, prime itd. Trebat cemo placati vise usluga da odigramo ono sto zelimo a to je poraz za sve gamere ali nazalost tako ce ispasti kad su prepohlepni.

  • PppPP

    16.07.2020 - 00:40

    “Stadia isn’t available yet in your country”, šteta, eto odmah bih kupio da jest hehehe

    • personauser

      @PppPP, 16.07.2020 - 14:53

      Mozes igrati putem VPN

    • PppPP

      @personauser, 16.07.2020 - 19:31

      ne hvala lol

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?