HCL.HR

Google Stadia obećava običnim smrtnicima igranje protiv popularnih YouTubera

Zoran Žalac 19.03.2019.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Jedna od specifičnih mogućnosti Google Stadia platforme jest društvena komponenta vezana uz YouTube i stream. Evo kako će ona funkcionirati.

Google Stadia nije prva platforma za igranje igara direktno preko interneta. Međutim, u vrijeme kada su videoigre eksponiranije nego ikad prije u povijesti, Stadia donosi nekoliko zanimljivih ideja. Evo o čemu se radi.

Crowd Play

Funkcionalnost zvana Crowd Play omogućava korisnicima Stadije da zaigraju mrežne igre zajedno sa svojim omiljenim streamerom ili pak protiv njega. Evo primjera: naš Igor uživo prenosi meč u NBA 2K igri (što nikad ne radi, ali hej – primjer). Gledatelj koji taj prijenos gleda na YouTubeu uz Stadiju će moći odabrati da zaigra meč s Igorom.

Dakako, za ovu opciju postojat će lista čekanja, a korisnici će biti obaviješteni notifikacijom kada će doći njihova prilika za igranje sa streamerom. S obzirom da se igre na Stadia platformi neće trebati skidati ni učitavati, gledatelj može pristupiti meču za manje od pet sekundi. Naravno, treba tu pojasniti još nekoliko detalja koji su za sada nepoznati – npr. hoće li igrač morati posjedovati igru za samo jedan meč ili će biti dovoljna nekakva pretplata na Stadiu.

State Share

Opcija zvana State Share korisnicima Stadije omogućit će da podijele svoje snimljene pozicije iz igre s drugima. Evo primjera kako to funkcionira. Igor igra ARK (što ne igra, ali hej – primjer) te uz svoj video komentar prilaže snimljenu poziciju iz igre. Gledatelj zatim može odabrati da zaigra baš tu situaciju iz Igorovog video komentara, zajedno sa svime što uz to ide – npr. sve što Igor ima u inventoryju imat će i taj igrač koji pokrene njegovu snimljenu (podijeljenu) poziciju.

Ostaje nejasno koliko će dugo ostali igrači moći koristiti tuđi napredak iz tuđe snimljene pozicije, jer bi se na ovaj način npr. moglo preskakati velike komade igre. Npr. mogli biste odmah skočiti na kraj igre ako preuzmete snimljenu poziciju od nekoga tko je na samom kraju neke igre.

Integracija s Google Asistentom

Zanimljivo je i kako će Stadia funkcionirati u tandemu sa asistiranjem igraču ako on to zatraži. Primjerice, igrate neku igru, recimo Shadow of the Tomb Raider, i zapnete na jednom dijelu koji nikako ne možete prijeći – bilo da je u pitanju zagonetka ili akcijski dio. Korištenjem Google asistenta, Stadia će prepoznati dio igre u kojemu se nalazite te vam automatski prikazati kako se ista prelazi, kroz snimku na YouTubeu.

Zgodno je napomenuti da se sve ovo odvija unutar vaše igre, odnosno ne morate na zasebnom ekranu, npr. mobitelu, gledati snimku na YouTubeu koja vam prikazuje kako riješiti neku zagonetku u igri.

Označeno sa: , ,

Komentari (14)

  • SeaNN

    19.03.2019 - 20:07

    Ovo me asocira na “Stream Snipeee!!!”

  • Narco

    19.03.2019 - 21:07

    Vise me brine input lag. Psnow je bio ocaj sto se toga tice.

    • hrga007

      @Narco, 19.03.2019 - 21:39

      a gle, mislim da bi moglo bit okej s obzirom da google ima servere stvarno svugdje

    • Zoran Žalac

      @Narco, 19.03.2019 - 21:43

      Meni je okej bio. Čak i davni Onlive. Ali te usluge su imale većih problema s ponudom sadržaja nego s lagom.

  • Dajsikeks

    19.03.2019 - 21:17

    Sve super za sada vidjet ćemo kad će se prav koristiti. State share mi se jako sviđa dobar koncept, ali kako ste rekli malo bi bilo čudno da preskočite samo tako cijelu igru preko te opcije

  • microlightgames

    19.03.2019 - 21:58

    Posebno u shooterima to nema nikakve buducnosti. Multiplayer kao strategije ili nesto se cini ok. Cak i lag od 40ms je VELIK jer je input lag dok server latency i preko 100 zna bit ok

  • chrizash

    19.03.2019 - 22:41

    hm d ali ce radit na android boxu s logitech kontrolerom?ako bide trial probat cu svakako

    • ashstash

      @chrizash, 20.03.2019 - 10:52

      Ako imas internet oce

  • Saren

    20.03.2019 - 03:33

    Fora za one koji zele igrat protiv omiljenih youtubera, ali iskreno kao netko koga nimalo nije briga za ovo za mene ovo nema koristi nimalo. Da igram sa il protiv Igora dao bih i bubreg, ovako sa igrati nekim tko je x/y u nekom BR-u il cemu vec ne hvala ne zelim.

  • SanKa

    20.03.2019 - 09:54

    srsly, tako me zaboli za streamere, za igranje sa streamerom, samo mi je bitno da nema laga i da ne treba bolesno dobra veza za 4k i sl….jebali te popularni youtuberi i cijeli taj cancer kaj ide s tim. ubija gaming i nema veze s tim…

  • ashstash

    20.03.2019 - 10:52

    Lag je oko 166ms…

  • Sop-minecraft

    20.03.2019 - 12:45

    Kolko sam svatio mi cemo moc igrat protiv bili kog npr.Bloda,Hcl,Kofsa i tako

  • Sop-minecraft

    20.03.2019 - 12:48

    Aaaaaaa mocemo preko njegovog akaunta no oceli se moc preko PS4

  • funky0308

    20.03.2019 - 13:05

    Sad kad krenemo udarati po Ementaleru gdje god ga vidimo 🙂 haha…a sve skupa stvarno dobro zvuci

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?