HCL.HR

Half Life 3 uopće nije u razvoju?

nebel 16.08.2013.   •   27 komentara


Glasovni glumac John Patrick Lowrie, koji je radio na Half Lifeu 2, tvrdi da Valve uopće ne radi na Half Lifeu 3 zbog nekolicine problema u produkciji.

Ako je vjerovati glasovnom glumcu koji je radio na Half Lifeu 2, čini se da igra koju se već godinama nadamo vidjeti kao veliko iznenađenje na nekom sajmu poput E3-a i Gamescoma, trenutno uopće nije u razvoju. Govorimo naravno o dugoočekivanom Half Lifeu 3, a informacija o tome da Valve uopće ne radi na igri dolazi od glumca Johna Patricka Lowriea, inače oženjenog za Ellen McLain (glas od GLaD0S u Portalu). Kao netko tko je u nekoliko prilika usko surađivao s Valveom (osim HL2, radio je i na TF2, DotA 2 i L4D igrama), njegove riječi imaju određenu težinu, ali prije nego se deprimirate, imajte na umu da Valve nema nikakvu obvezu informirati gospodina Lowriea o razvoju igre, odnosno da im možda njegove usluge za HL3 jednostavno (još?) nisu potrebne.

Bilo kako bilo, Lowrie je cijelu ovu frku dignuo odgovorom na pitanje koje je dobio na svom osobnom blogu u obliku komentara na već dvije godine star post. Iako je taj post star, komentari (koji su u međuvremenu izbrisani) su objavljeni jučer i prekjučer. Ukratko, Lowrie je fanu zainteresiranom za Half Life 3 odgovorio sljedeće:

“HL3 trenutno nije u razvoju, koliko ja znam.”

Nakon što je pala ta bomba, dodao je malo konteksta svemu sljedećom izjavom:

“Nedavno sam pričao s jednim zaposlenikom Valvea o izazovima pri razvoju Half Lifea 3, tako da znam da razmišljaju o tome, ali mogu li riješiti te izazove i hoće li ih odlučiti riješiti ili će se radije koncentrirati na druge projekte, to jednostavno ne znam.”

Lowrie je kroz neke druge komentare objasnio da takvih “izazova”, odnosno problema u razvoju igre, ima nekoliko, ali posebno je istaknuo problem motion capturea, napominjući da ta nedovoljno razvijena tehnologija koči razvoj igre:

“Evo najvećeg izazova pri razvoju Half Lifea 3: velika stvar kod FPS-ova je motion capture ili mo-cap. Jedna od velikih stvari kod Half Lifea 2 je bila ta da svi likovi koje upoznate kroz igru zapravo gledaju u vas kada pričaju s vama, bez obzira gdje idete ili stojite. Koristeći mo-cap to ne možete napraviti, barem ne još. Jednom kada snimite pokrete glumca kako radi nešto, to će i lik u igri raditi. Ovo funkcionira odlično u filmovima, ali kada radite nešto interaktivno, to postaje mnogo manje interaktivno uz mo-cap. To je jedna od stvari na kojima trenutno rade.”

Sve to nekako upućuje na to da se na igri ipak radi, odnosno da se jednom aktivno radilo, ali da je projekt trenutno u stanju svojevrsne hibernacije. Drugim riječima, postoji dobra šansa da ćemo još jako dugo čekati do službene najave trojke. A možda je sve ovo nekakva kompleksna marketinška predstava u produkciji Newell – Lowrie. Što vi mislite?

Komentari (27)

  • Black op

    16.08.2013 - 12:15

    Najveci i vjerovatno najbogatiji developer koji drzi PC gaming na nogama, ne moze napraviti jednu od najbitnijih igara zbog….motion capturea? -.- To u vezi HL 2 da su svi likovi gledali u vas je malo cudno izvedeno, svo vrijeme su hodali unazad.

  • Apocalypse4987

    16.08.2013 - 12:55

    ne znam šta su se svi uvatili half lifea, pa nije baš da je igra nešto posebno, nije igra loša, al da je savršena daleko od toga. kad usporedim prvi i drugi dio, prvi je donija revoluciju u cilom žanru, vrhunsku priču i mehaniku, dok drugi dio ne znam di bi ga svrsta, a taj famozni treći dio ne znam šta da kažem. ne znam čemu toliki hype

    • LordHezi

      @Apocalypse4987, 16.08.2013 - 13:47

      a de reci koliko ti imaš godina -.-' ?

    • Aves

      @Apocalypse4987, 16.08.2013 - 14:08

      neznam… igra generacije je, zasto bi svi htjeli trojku… tko zna. -.-

    • Apocalypse4987

      @Apocalypse4987, 16.08.2013 - 14:12

      imam dovoljno da sam odigra prvi dio, oposing forces i blue shift u ono vrime kad su izašli, i desetke modova, službenih i neslužbenih. jel te zanima i broj osobne?

    • /TyLer

      @Apocalypse4987, 16.08.2013 - 18:14

      usporedi HL sa današnjim igrama pa ti tek onda možda dođe do mozga zašto ga svi pravi gejmeri obožavaju/hajpaju.

    • Apocalypse4987

      @Apocalypse4987, 17.08.2013 - 07:51

      daj mi primjer i argumente, svi govore hl ovo, hl ono a niko konkretno nije reka zašto je hl savršen

    • KhorneFlake

      @Apocalypse4987, 17.08.2013 - 10:47

      Jedino što sam mogao da vidim da ljudi zamjeraju toj igri, a i ja sam, je vještačka inteligencija protivnika (a to je isto što možeš zamjeriti 90% današnjih naslova). HL2 i dan danas rado igram, čak i ako to više nije ta magija kao što je bila prvih dana. Za razliku od jednog Bioshock Infinitea kome konzolitis curi iz ušiju, HL2 je vidljivo bio PC igra. Grafika (za to vrijeme, a i updateovana je više puta), zvuk, ta paljba iz naoružanja (izdvojio bih Magnum, i posebno sladak osjećaj kad se puca iz SMG-a, a u Bioshocku mi je isto iz bilo čeka da pucam kao da ispaljujem vazduh – konzolitis, pošto gamepad ne može da podnese takvo trzanje. Probajte Counter-Strike nakon Bioshocka i biće vam jasno na šta mislim), priča, glumci, raznolikost nivoa i majstorski izvedeno neprimjetno prebacivanje između njih, a tek fizika… Uopšte nije bila za prikazivanje već gameplay element, interakcija sa predmetima iz okoline, plus kad se u formulu ubaci gravity-gun. Što se tiče osjećaja težine objekata, i njihovog odnosa sa okolinom mislim da ni dan danas to nije prevaziđeno. Šta današnje igre imaju od ovoga, ha? 5-10 sati beživotnog puškaranja, i sve živo je prikucano za okolinu sa minimumom minimuma interakcije. I niko ne govori da je savršen, jer nema savršene igre (možda GTA V bude? Vidjećemo).

    • Apocalypse4987

      @Apocalypse4987, 17.08.2013 - 11:08

      takvi komentar sam tija čut. nego, ne želim uzimat u obzir druge igre prilikom usporedbe sa HL, svako ima svoje ukuse i tako to. VIše me smeta usporedba Hl1 i 2. Obožava sam prvi dio, igra sam ga 30 puta, imam cili orange pack. Vrhunski single player, još bolji multiplayer. I pogotovo modove tipa natural selection. Al od hl 2 sam očekiva to i još puno više, pogotovo kod priče, koja je više uzeta iz kakvog Orwellovog ili Huxleyovog romana, i samo to gradsko okruženje, za razliku black mesa laboratorija i vanzemaljskog planeta. Onda se tek zapitam kakva bi trica bila? Ne znam, današnji trendovi izrade igara naginju igrama za široke mase, straj me da se cila franšiza ne pretvori u COD ili BF

    • KhorneFlake

      @Apocalypse4987, 17.08.2013 - 11:40

      Pa ne možeš tako reći da se HL1 odvija u više dimenzija, a HL2 samo u gradskom okruženju. Oba imaju raznolike deonice, a Xen je još samo jedna dionica iz HL1, pošto se veći dio igre odvija u Black Mesi i njenom okruženju. Veći dio HL2 se odvija u City 17 i njegovom okruženju, a poslednji nivo je unutar citadele. I šta nije u redu sa pričom, meni je skroz na mjestu ako izuzmemo što nikakvi zaključci još nisu napravljeni. HL2 je više nego dostojan naslednik originala, i bolji je u svakom pogledu. I čemu strah da će se pretvoriti u CoD? Možda je bilo opravdanja kad se krenulo sa epizodnim izdavanjima, al pošto su i to ukinuli, plus prošlo 6 godina (uh) od poslednje, a u međuvremenu smo "bogatiji" za 6 CoD igara. Dobro, manjkao je MP na početku, al dodat je HL2 deathmatch u međuvremenu.

  • gta24

    16.08.2013 - 13:20

    Kao da ovo prvi put rade, VALVE nas trola od pocetka i nikad nece prestati, al bar zato dobijamo najbolje igre za PC

    • Aves

      @gta24, 16.08.2013 - 14:09

      +1 PC Master Race!

  • FixDado

    16.08.2013 - 15:06

    Stvarno sam se potajno nadao da ce kroz ovih par godina izaci nastavak, ovo je jedna od stvari koje nisam zelio cuti, znam da ovo nije zavrsna rijec oko toga, ali fanove hl-a trenutacno ostavljaju u magli i bez informacija

  • HistorixCRO

    16.08.2013 - 16:08

    Znači kad neki klinac iz nvidije kaže da će GTA 5 izać ove godine svi to povjeruju i uzbude se oko toga bez obzira koliko ta vijest nevjerovatna bila. Sad kad netko značajniji kaže u vezi HL3 da ne će izaći tužni svi, ali vi se opet vučete na to da valve nije obavezan njemu išta govoriti njemu tako da još ima nade. Kao da svi živimo u svijetu oblaka, gledajte samo činjenice ljudi.

  • Mario007_HR

    16.08.2013 - 16:59

    Ma bilo bi najbolje da se prestanu proizvoditi sve igre i konzole, tako bi svi bili zadovoljni..
    Pa pobogu HL je igra, igretina, dali se radilo o 1. ili 2 dijelu, i naravno ako ne izađe 3.
    mnogi će biti razočarani koji znaju cijeniti dobre igre.

  • delight353

    16.08.2013 - 17:03

    Ovo je totalni kretenizam s tim HL3…

  • Adam Jensen

    16.08.2013 - 17:28

    Dok ostali studiji popularnost svojih najvećih franšiza iskorištavaju do maximuma i štanjcaju svake godine novi nastavak ne mogu vjerovati zašto Valve uopšte ni ne pomišlja da izda novi nastavak Half Life-a koji je toliki pečat ostavio u gamingu. Activizion i Ubisoft bi već došli do 7-8 dijela i kad malo bolje razmislim bolje je i da igra izlazi svake godine nego ovako što uopšte ne izlazi.

  • /TyLer

    16.08.2013 - 18:19

    Gabe mi je osobno rekao da ništa od HL3 :))) bar sljedećih 7/8godina ,a i šta če nam pa imamo "igretine" kao šta su COD,AC,GTA ,Super Mario,Tetris ,Lego i tako to :/

  • Andrash

    16.08.2013 - 20:03

    Znam da ću dić frku- al meni osobno je HL previše overhypan. Priznam im da su dobri programeri i tehničku stranu igre (grafika, optimizacija, jebački engine). Al igra kao takva, likovi koje se toliki hvali (cmon) i sl. po meni nisu zaslužili toliku pozornost.

    • RikiMaro

      @Andrash, 17.08.2013 - 00:23

      istina, i bas zato je ni nebi trebali ni radit. Jer sto ce bit, izaci ce solidna igra na source 2 enginu i svi ce ovi overhypani idioti plakat kako su razocarani.

  • delight353

    17.08.2013 - 07:38

    Da ste imali 10 godina kada ste prvi put igrali HL 98-e na starim procima od 400Mhz, bilo bi vam jasno zasto smo hrpa "overhypanih idiota". Bojim se da malo ljudi shvaca tezinu HL fransize i emocionalne povezanosti…

    • Mario007_HR

      @delight353, 17.08.2013 - 12:09

      Nisu, i ne shvaćaju, u tome i je problem.
      To su sve većinom djeca, tinejđeri, konzolitis klipići.
      Ali i to mora da bude tako kako je, jer bez toga nebi ovaj HCL-portal
      imao smisla, treba mu publika…

    • delight353

      @delight353, 17.08.2013 - 16:08

      +1

    • /TyLer

      @delight353, 18.08.2013 - 18:33

      + 5 uhh memories.

    • /TyLer

      @delight353, 18.08.2013 - 18:34

      +1

  • segii

    19.08.2013 - 09:12

    Sjebat ce taj Half Life samo tako.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?