HCL.HR

Halo 3 – ono kad je Bill Gates dijelio igre

Zoran Žalac 25.09.2023.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 16 godina lansiran je Halo 3, epska završnica prve Halo trilogije i jedna od igara s najvećim budžetom za promociju u povijesti.

Kako nadmašiti Halo 2, kultnu pucačinu koja je “odškolovala” Xbox generaciju? To je pitanje bilo izazov za razvojni tim Bungie kad su se uhvatili u koštac sa neizbježnom izradom trećeg Haloa. Odluka je u startu bila da će si za treći dio uzeti više vremena kako ne bi radili kompromise. No, dobar dio tima u početku je trebao predah od Haloa te je cijeli proces razvoja svejedno bio stresan za ekipu.

Halo 3 bio je zamišljen kao zaključak trilogije, a dizajniran kao prva Halo igra za sljedeću generaciju Xbox konzole. Gameplayem se nije previše udaljavao od provjerene formule napucavanja i vožnje po djelomično otvorenom svijetu, te je dodao nekoliko novih oružja i podigao razinu kvalitete u prezentaciji.

U multiplayeru je najveća novost Haloa 3 bio Forge, editor mapa koji je bio dobro prihvaćen među igračima pa se zadržao i u sljedećim igrama iz serijala. Interesantno je kako je razvoj Forgea započeo svega pola godine prije samog lansiranja igre.

Halo 3 ostao je upamćen kao igra koja je imala do tada nezamislivu marketinšku kampanju. Microsoft je na promociju igre potrošio više od 40 milijuna dolara, trudeći se prezentirati Halo kao dio popularne kulture izvan krugova gaminga. Uspjeh same igre direktno je trebao utjecati i na samu prodaju tadašnjih konzola Xbox 360.

Uspjeh ove igre direktno je trebao utjecati i na samu prodaju tadašnjih konzola Xbox 360.

Promocija Haloa 3 uključivala je čitav niz promidžbenih materijala uključujući kratke igrane filmove u režiji Neilla Blomkampa, figurice, TV reklame te igru alternativne stvarnosti, a u promoviranje su bili uključeni Pepsi, Burger King i brojne druge tvrtke.

Bill Gates, tadašnji šef Microsofta, osobno je udijelio prvi prodani primjerak Haloa 3. Na kraju je igra prvoga prodaje dana zaradila 170 milijuna dolara na području SAD-a te je postala najunosniji američki proizvod u to vrijeme, nadmašivši zaradu filma Harry Potter and the Deathly Hallows. Taj je rezultat od tada nadmašen više puta, ali 2007. godine bilo je do tada nečuveno da jedna igra donese veću zaradu od bilo kojeg drugog zabavnog proizvoda.

Igra je u prva 24 sata prodaje postala najunosniji američki proizvod u to vrijeme, nadmašivši zaradu filma Harry Potter and the Deathly Hallows.

Halo 3 je u prvom tjednu zaigralo 3,3 milijuna igrača i bio je to uvjerljivo najuspješniji dio serijala. Dvije godine kasnije uslijedila je ekspanzija Halo 3: ODST, a Bungie je potom napravio Halo: Reach te se oprostio od serijala kojega su osmislili. Kasnije je Halo pripao novoj ekipi koja je napravila jednu izvrsnu i drugu manje izvrsnu Halo igru.

Halo 3 je dugo vremena bio ekskluzivan za Xbox konzole. Svoje osvježeno izdanje dobio je i za Xbox One, a onda se 2020. godine prvi put pojavio i na PC platformi.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

  • KhorneFlake

    25.09.2021 - 16:17

    Odigrao je sa 12 godina kašnjenja, i bila je vrijedna svake minute. Nije moja top igra ali je baš onako solidno igračko iskustvo.

    • Mrky

      @KhorneFlake, 26.09.2021 - 15:59

      Isto iskustvo, skoro odigrao Master Chief Collection, drago mi je sto sam imao priliku odigrat ovaj gem. 🙂

  • vragec25cro

    25.09.2021 - 20:42

    Prošao jedno 3 puta(prvi i drugi i više),a sad se pripremam i za četvrti prelazak.Klasika kojame najvise podsječa na CoD do cod 6 ako izuzmemo aliene.Fps savršenstvo

  • Mrky

    26.09.2021 - 16:00

    Jako zabavna i zanimljiva igra, zao mi je sto kod nas nije bolje prihvacena, ali dobro sam marketing igre je bio orjentiran za Americko trziste. 😛

  • Levi2122

    25.09.2023 - 21:34

    Meni je Halo 1 vrh. Atmosfera, glazba.. Nikada prije ili poslije nisam imao bolji feeling u nekoj igri.

  • Gojko Knez

    28.09.2023 - 08:58

    Ispravak netočnog navoda: Halo se pojavio na PC-u puno prije 2020.
    Točnije, Halo1-2003 I 2007, Halo2. Halo 1 je imao izvrsne recenzije i bio jako dobro primljen, halo 2 je bio hrpa smeća u trenutku kada je došao na PC. Nije mu baš pomogao ni omraženi Games for windows live u sklopu kojega je izdan.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?