HCL.HR

Hattrick – menadžer bez opcije vraćanja u prošlost

Zoran Žalac 30.08.2022.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 25 godina, u pogon je krenula mrežna igra Hattrick na kojoj su zanat nogometnog menadžera kovali brojni igrači.

Fanovima nogometnih videoigara dobro je poznat Football Manager, no dok se taj serijal još zvao Championship Manager na internetu se mogla igrati još jedna menadžerska igra – Hattrick. Ona je lansirana baš na današnji dan prije 25 godina, a za razliku od spomenutog mendažera, igrala se po pravilima na koja igrač nije mogao utjecati.

Ligaška natjecanja igrala su se u stvarnim terminima i nije bilo načina da ispravite eventualne poraze. U tom je kontekstu Hattrick djelovao kao stvarno natjecanje u kojemu ste uvijek igrali protiv nekoga – iako se cijelo natjecanje moglo odvijati i bez vas. Sjećam se kako je moj tim nekoć igrao bolje kad im ja nisam govorio kako da igraju.

Sjećam se kako je moj tim nekoć igrao bolje kad im ja nisam govorio kako da igraju.

Igra je na samom početku imala samo 16 ekipa u švedskoj ligi i tek jednu formaciju (4-4-2). No, do kraja prošlog stoljeća brzo su se pojavili i nacionalni timovi, kup natjecanja i prijateljske utakmice. Kasnije je igra prevedena na brojne jezike, dodane su nove lige (od 2004. godine i hrvatska liga). Do 2004. Hattrick je igralo oko pola milijuna igrača, prvenstveno zato što je sama igra bila besplatna i moglo ju se igrati preko internetskog preglednika bez obzira na konfiguraciju.

Najveću popularnost Hattrick je dosegnuo 2009. kada ga je igralo skoro milijun igrača. No, od tada je broj zainteresiranih krenuo opadati. Unatoč tome, igra se nastavila razvijati te je dobila grafičke dodatke poput slika nogometaša i detaljnijih izvješća o utakmicama. Pokušalo se također aktualizirati igru kroz mobilne aplikacije za Android te iOS.

Najveću popularnost Hattrick je dosegnuo 2009. kada ga je igralo skoro milijun igrača.

Razlog zašto su mnogi odustali od Hattricka je taj što igra nije nudila konkretan gameplay tijekom tjedna. Posložili biste momčad, analizirali situaciju u klubu i odradili poneki transfer kroz licitaciju u stvarnom vremenu, ali nakon toga vam je samo ostalo čekati vikend i utakmicu. Ipak, Hattrick se održao na životu sve do dana današnjeg, a trenutno se igra 82. sezona.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • esseGesse

    30.08.2019 - 17:57

    Igra se, od 2006. godine 🙂

  • Kr2t0s

    30.08.2019 - 19:15

    Isuse, kad se sjetim kako sam ju nekoć igrao, iz tadašnje najniže 7. Lige sam došao do 4. i tu prestao igrati. Lijepa vremena

  • esseGesse

    30.08.2022 - 13:52

    I jos se igra :))

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?