HCL.HR

HCL VIDEO: The Elder Scrolls Online tjednik #1 – povratak otpisanih

Misteriozni fantom 21.04.2014.   •   11 komentara


Pridružite se našem misterioznom fantomu na avanturi epskih proporcija u srcu fantazmagoričnog MMORPG svijeta The Elder Scrolls Online razvojnoga studija Zenimax Online Studios.

Gotovo svake godine ‘iznenadi’ nas barem pet najava novih MMORPG naslova. To nas istog trenutka tjera da trošimo naše dragocjeno gamersko vrijeme čitajući tekstove, gledajući video dnevnike i prezentacije razvojnih timova koji po gotovo identičnom planu uvijek obećavaju promjene i velike stvari.

Naporan je to ciklus koji se neprestano ponavlja, ali nam nekako uvijek plijeni pažnju i stvara u nama bolesnu želju da konačno zaigramo MMORPG od kojega se nećemo moći odlijepiti satima, danima, mjesecima, godinama. Obećanja se najčešće ne ispune, a u nama se neizbježno stvara očaj dok trčkaramo po tim šarenim svjetovima i pritom umiremo od dosade. Želudac nam je prazan, a stopala ‘ladna zato što smo i posljednju kunu potrošili na kopiju igre i pretplatu umjesto na nove čarape.

“Kiselo je!”, rekao bi naš Mudri Lisac. Pritom vrlo vjerojatno ne bi mislio na iskrivljene istine i neispunjena obećanja razvojnih timova nego prvenstveno na uvod koji ste pročitali. Činjenica je da bih za svaki odlazeći ili nadolazeći MMORPG mogao napisati iste žalopojke. Ipak, ne događa se svaki dan da imamo priliku zaigrati MMORPG kompanije kao sto je Zenimax. Po svemu sudeći, Zenimax je snažna i silno bogata kompanija koja drži u svojim rukama jedan od najpriznatijih serijala u svijetu virtualne zabave. Riječ je dakako o serijalu Elder Scrolls koji pomiče granice otvorenih svjetova i RPG mehanika već dva desetljeća. U jednu ruku, Zenimax je zrcalna slika megalomanske kompanije Blizzard. Ako je Zenimax Mario onda je Blizzard zasigurno Wario.

Ukoliko bacimo pogled u prošlost, vrlo jasno možemo vidjeti da je Blizzard izgradio svoje carstvo na online igrama. Dok je Blizzard plafonirao na tom polju, Zenimax je pomicao granice na području singleplayera fokusirajući se na otvorene svjetove i slobodu igrača. Vrlo je ironično (za Zenimax) da je upravo Blizzard taj koji je pokupio slavu i zasluge stvorivši otvoreni RPG svijet fantasy tematike – World of Warcraft, koji je zabilježio enormni uspjeh, iako sam Blizzard nije imao doticaja s otvorenim svjetovima kakve je gradio Zenimax i njegov ogranak Bethesda. Shodno tome, Zenimaxov potez se svakako može protumačiti kao stvaranje standardne MMORPG krave muzare – gledam u tebe Bioware, ali i kao prilika da vrati balans u yin i yang.

Pred nama je The Elder Scrolls Online, još jedan u nizu MMORPG-a kojemu je jednostavno nemoguće odoljeti bez obzira na našu skeptičnost. U ovom trenutku ne mogu reći koliko je Zenimax uspješno odradio tranziciju Elder Scrolls serijala u MMORPG oblik, a još manje koliko je (ukoliko uopće) okaljao to poznato ime. Vrijeme će svakako pokazati svoje, a zato sam ovdje ja – misteriozni fantom koji će vas provesti kroz sve aspekte ovog ambicioznoga MMORPG naslova.

Jednu stvar ću vam otkriti odmah – TESO je u području vizualnog dizajna i borbe potpuno drugačiji od World of Warcrafta, ako tražite nešto novo u žanru, sigurno nećete požaliti. No, je li TESO igra za vas? Uskoro stiže naša recenzija, a do tada pratite naš TESO tjednik u kojemu ćemo polako igrati i komentirati sve na što naiđemo. Evo prve epizode.

Igrate TESO? Zanima vas još nešto? Pridružite se raspravi u forumskoj temi i nabacite nam koji komentar ispod.ovih riječi.

UPDATE: Stigla je i druga epizoda ovog tjednika, pogledajte ju ovdje.

Komentari (11)

  • eagle222

    21.04.2014 - 17:32

    Vratio si se kraljino tjt. 😀
    Mani se elder scrolls-a hvataj se LoL-a 😉

    • Cro007

      @eagle222, 21.04.2014 - 17:54

      Niti jedno ne valja. TESO je jos jedan MMORPG, a LoL jednostavno LoL… War Thunder je meni #1 F2P igra koja uopce nije pay2win..

    • Andjo

      @eagle222, 21.04.2014 - 20:11

      Ne baratas najbolje sarkazmom.

    • napaljeon

      @eagle222, 21.04.2014 - 21:16

      Lol nije pay2win igra, ako vec tako gledamo war thunder je vise pay2win igra.

    • napaljeon

      @eagle222, 21.04.2014 - 21:19

      Ustvari War Thunder je sa novim updatovima, premium acc dao mogucnosti igracima da si brze popravljaju avione dobivaju vise love sto definitivno predstavlja pravi primjer igrice pay2win, a ovo za lol zanemari zabunio sam se.

  • IvicaM4

    21.04.2014 - 18:47

    Nastavi tako,također sretan Uskrs! Sljedeca epizoda ide……. Kad se kupi CD placa se po mjesecu?

  • kmarkecGamer

    21.04.2014 - 18:52

    koja je to rasa, nord ili breton? i kako si ti to na otoku u elsweyru? to je teritorij aldmeri dominiona a nit nord nit breton nisu u tom savezu.

    • Truegentlemanx

      @kmarkecGamer, 22.04.2014 - 13:23

      to ti je ako si preorderao igru na njihovoj stranici il gdje se vec jos nudi mozes igrat bilo koju rasu u bilo kojem savezu 🙂

    • Shazaam

      @kmarkecGamer, 22.04.2014 - 21:46

      Bretonac je.

  • T3rminator

    21.04.2014 - 20:07

    Ajmo League of Shazzam 😉

  • Shadow2

    23.04.2014 - 17:57

    Za početak trebali biste imati recenzenta koji je provjerio informacije prije nego snimi video i osramoti se pred svima koji igraju TESO. U video je nekoliko stvari izjavio koje su zapravo totalno suprotno od činjeničnog stanja npr. levelanje je kud i kamo brže ukoliko grindate (aoe). Pumpanje statova u HP je totalni promašaj i ne znam gdje je čitao da je tako najbolje jer jednostavno nije. Mana je ta koja će Vam ubrzati levelanje pa usudio bih se reći sa svim klasama. Rekao je da su instance bezveze i jednostavne, ali PVE instance na većim levelima su totalno drugačije nego u tradicionalnim MMO-ima. Suradnja klasa je na najvećem nivou, cijeli tim mora aktivno blokirati udarce i pratiti što se događa u igri.

    Bilo kako bilo vidljivo je da recenzent nije proveo dovoljno vremena u igri da može iznjeti neke tvrdnje oko igre. Zapravo on djeluje baš kao neki početnik u igri koji tek otkriva sve što igra ima za pružiti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?