HCL.HR

Hoće li Nintendo NX konzola snagu crpiti iz oblaka?

Zoran Žalac 10.12.2015.   •   5 komentara


Iščitavanje patenata za Nintendovu sljedeću konzolu postaje sve zanimljivije. Sada se sugerira kako će konzola imati dodatak za osnaživanje hardverske moći uređaja.

Ne baš tako davno, Nintendo je sa svojom 64-bitnom konzolom imao kojekakvih eksperimentiranja. Imali smo tako različite dodatke koji su se stavljali u kontroler, poput Rumble Paka, Expansion Paka, Transfera Paka i tako dalje. Danas nam svi ti “pakovi” izgledaju nepraktično i smiješno, ali možda se vrate u nekakvom obliku zajedno s novom konzolom koju za sada znamo samo pod kodnim nazivom NX.

Naime, među patentima za navedenu konzolu stoji i jedan koji spominje “suplementarni uređaj” koji se uparuje s konzolom kako bi ista postala brža i eventualno jača. Na papiru stoji kako bi taj uređaj mogao raditi bežično, pa čak i izvan dometa jedne kuće. Iako ništa od toga nije potvrđeno, to bi mogao biti Nintendov odgovor na “moć računala u oblaku” koje Microsoft na sva zvona promovira sa svojom Xbox One konzolom premda vrlo rijetke igre koriste računalnu moć koja se dobiva uparivanjem većeg broja konzola u jednu jedinicu, odnosno server.

Naravno, sve je ovo samo na razini nagađanja. Ali ako Nintendo ima nekakav plan, a vjerojatno ima, uparivanje konzola, odnosno suplementarnih uređaja u istom susjedstvu, ulici, četvrti, mogla bi biti zanimljiva taktika, s obzirom da hardverski može teško ponuditi više, a jeftinije od konkurencije. Računalstvo u oblaku tu bi mogao biti nužan faktor rizika, jedan kakav je u slučaju PlayStationa 4 uvelike pridonio boljoj prodaji od konkurencije zahvaljujući odabir brze GDDR 5 memorije za radnu memoriju.

Komentari (5)

  • Andjo

    10.12.2015 - 19:49

    Nemam nista protiv nintenda i svaka im cast na ideji ako je kane provesti, medjutim tesko da ce biti sto od toga. Kad su najavili Wii U isto su na sva zvona trubili kako ce konzola biti jaca od konkurencije pa su ljudi svejedno nastavili kupovati x360/ps3. Takodjer je (po meni) najveci problem to sto se fokusiraju na ekskluzive koje, iako vecinom pripadaju fransizama s kojima su stariji igraci upoznati, idu na ruku mladjem uzrastu. Svako ima neki svoj ukus, ali velika vecina igraca bi radije zaigrala Halo ili Uncharted nego Maria i sl.

    • MajA13

      @Andjo, 10.12.2015 - 20:10

      Halo ili Uncharted, OK tvoje mišljenje, ali ja bi rađe igrala Zeldu, koja je vjerojatno najbolja igra bila i ostati će… 😉

    • Andjo

      @Andjo, 10.12.2015 - 21:14

      To sam bubnuo jer je svatko cuo za njih i mnogo su pristupacniji od Nintendovih ekskluziva.

  • rafter950

    11.12.2015 - 10:05

    Zivjeti u oblacima se ne moze predugo. Ili se spustis na zemlju ili se vines u neslucene visine. Po meni izglednija je ova prva opcija. I to bez padobrana…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?