HCL.HR

Prčkali smo po Huawei P40 Pro da vidimo što se tu može zaigrati

sponzorirani članak 07.05.2020.   •   Tehnologija


Na test smo dobili moćni Huawei P40 Pro, ali umjesto recenzije smartfona donosimo vam pregled igara koje smo pronašli i zaigrali koristeći samo AppGallery, Huaweijevu vlastitu trgovinu aplikacija.

Ako ste poput nas iz HCL-a, onda pretjerano istražujete apsolutno svaku kupnju. Pogotovo ako se radi o bilo kakvom obliku tehnologije. Skačete na internet kao da vam život ovisi o tome i upuštate se u cjelodnevno istraživanje svih najsitnijih detalja uređaja koji planirate kupiti. Uspoređujete ključne značajke s konkurentnim proizvodima, odvagujete što je isplativije i na kraju dana brojite piksele da lakše zaspete… svi smo bili u toj situaciji. Mi manijaci za takve stvari – mi se razumijemo.

E pa ako ovih dana razmišljate o kupnji novog mobitela i ciljate na vrh vrhova u svijetu Androida, sigurno vam je nedavno izdani Huawei P40 Pro zapeo za oko. To je jedan je od zaista najimpresivnijih novih mobilnih uređaja na svijetu u ovom trenutku. Ovo čudo ima četiri kamere na leđima od kojih s jednom možete zumirati sve do Mjeseca, dok će jedna druga nekom tehno-magijom izvući svjetlost iz najmračnije scene. Ima i najnoviji Kirin 990 5G chipset koji žvače i najzahtjevnije igre bez da previše guta bateriju.

A tek taj OLED ekran s osvježavanjem od 90 Hz? Uf, to je ono što bi vas moglo najviše razveseliti jer čini da sve što radite na mobitelu izgleda osjetno glađe i fluidnije.

Još kad spomenemo da ima brzu UFS 3.0 internu memoriju, 8GB RAM-a i ogromnu bateriju… jasno vam je – ovo je istinski, moderni flagship Android uređaj koji jednostavno klizi kroz sve zadatke koje mu zadate. A kad kupujete takvo nešto, znate da problema s igrama neće biti. Barem ne što se tiče performansi.

No kako doći do igara?

Već ptice na grani znaju zašto je situacija s aplikacijama na novijim Huawei uređajima malo drugačija. Zato nam je Huawei poslao svoj najnoviji P40 Pro da se malo zaigramo s njime u okvirima njihovog AppGalleryja i javimo vam što smo sve zanimljivoga tamo pronašli. Možda vam pomogne u tom manijakalnom istraživanju novih mobitela.

A ŠTO JE HUAWEI APPGALLERY?

Najjednostavnije rečeno – AppGallery je Huaweijeva vlastita trgovina aplikacija koju dobijete uz svaki Huawei uređaj. To bi trebala biti vaša prva stanica za instalaciju svega od igara do aplikacija za dopisivanje poput Vibera.

AppGallery je već sada dosta dobro popunjen svim kategorijama aplikacija koje vam srce može poželjeti, a kad spomenemo da su tu već neko vrijeme dostupne čak i neke hrvatske aplikacije (za banke, medije i slično), jasno vam je da se Huawei ne šali s tom inicijativom što bržeg popunjavanja svoje vlastite trgovine Android aplikacija.

Priča se da je Huawei do sada investirao više od milijardu američkih dolara kako bi developerima pomogao da prebace aplikacije i na njihov AppGallery. Dakle, trude se.

DOBRO, A KAKVE SE IGRE TU NUDE?

Ponuda igara u AppGalleryju je zapravo dosta dobra za jednu relativno mladu platformu. Da ne bi bilo zabune, u pozadini ovog uređaja ipak je Android operativni sustav pa se i dalje radi o Android aplikacijama koje se Huawei trudi samo prebaciti u svoju trgovinu te optimizirati za svoje uređaje.

Pa čitajte dalje da vidite koje igre smo tamo pronašli kroz pet dana druženja s P40 Pro, uz kratke opise svake da znate u što se upuštate ako ih i vi odlučite skinuti. Inače, sve igre o kojima ćemo pričati su besplatne, ali neke imaju i one standardne mikrotransakcijske fore.

IMA LI FORTNITE?

Prvo da odgovorimo na pitanje koje je sigurno mnogima na umu – da, Huawei AppGallery ima Fortnite u ponudi. I da, radi odlično na P40 Pro. Instalirate ga putem Epic Games aplikacije dostupne u AppGalleryju i putem iste ga uredno i ažurirate kad neko ažuriranje iskoči. Igra se vrti fino i glatko na P40 Pro te izgleda odlično na tom divno podešenom OLED ekranu.

Inače, u sklopu te Epic Games aplikacije dostupan vam je i Battle Breakers, još jedna visokobudžetna mobile igra iz Epic Gamesa na koju bismo preporučili da bacite oko. Ili čak oba!

A kad smo kod Fortnitea, tu je i Creative Destruction. To vam je ona battle royale igra koja jako podsjeća na Fortnite, a neki se kunu da je čak i bolja. No takvih nema mnogo.

ŠTO SE JOŠ NUDI?

Tu je također i World of Tanks Blitz za koji smo morali napraviti dodatni korak stvaranja novog korisničkog računa da bi se u igru ulogirali. Ali to je nešto što jednom napraviš i zaboraviš, pa nam nije predstavljalo neki problem. Kad skockate account odmah upadate u igru i stvar na P40 Pro radi kao što biste i očekivali od jednog flagship uređaja ove cijene – praktički savršeno.

Asphalt 9 još je jedno zvučno ime koje ćete pronaći u AppGalleryju. Deveto izdanje sada već slavnog trkaćeg serijala za mobitele iz Gamelofta jedna je od vizualno najimpresivnijih igara za Android uređaje općenito i izgleda prekrasno oštro na ekranu ovog Huaweija.

Tražeći bilo kakve mane, na maksimalnim grafičkim detaljima primijetili smo povremeno mikro-štucanje frameratea u rijetkim situacijama kad igra pretjera s efektima, ali onda smo se sjetili da Huawei uređaji u postavkama baterije imaju „performance“ mod. Jednom kad ga upalite, ne možemo zamisliti koja mobile igra današnjice bi mogla učiniti da ovaj mobitel ozbiljnije „zaštuca“.

Ako vam je do ambicioznih RPG-a koji podsjećaju na PC i konzolaške hitove, samo potražite World of Kings na AppGalleryju. To je jedna od onih mobile igara kakve vas začude svojim produkcijskim vrijednostima. Izgleda kao nekakva mješavina Final Fantasya i World of Warcrafta, uz cijeli jedan svijet za istražiti, razne likove za upoznati (mnogi od njih s glasovnom glumom), velike zlikovce za poraziti i naizgled dubok RPG sustav isprepleten kroz sve to. Moramo je još malo zaigrati, ali prvi dojam je dobar.

Dobri stari Plants vs Zombies još je jedna od poznatijih igara koje ćete naći na AppGalleryju i koju vam toplo preporučamo ako vam je do neodoljivo humorističnog tower defensea. Pritom mislim na prvijenac ovog serijala, ostale PvZ igre još nisu tu.

Drift Max Pro je jedna od onih igara zbog kojih nam je drago da smo se upustili u ovu avanturu istraživanja AppGalleryja. Nikad prije je nismo zaigrali, a sad kad jesmo djeluje kao da smo propustili nešto pomalo posebno. Uz kvalitetne 3D modele automobila izgleda skoro dobro kao Asphalt 9, a gameplay fokusiran na izvođenje vještih driftova je potencijalno i zabavniji.

Kroz ovo testiranje imali smo prvi susret i s igrom Looney Tunes: World of Mayhem. Ovo je igra u kojoj se borite na poteze protiv likova iz Looney Tunes svijeta, polako formirate svoju ekipu, razvijate im nove napade i obavljate razne dnevne zadatke. I sve izgleda odlično uz autentične 3D likove na 2D pozadinama te fine animacije za posebne napade. Topla preporuka! Pogotovo ako su vam dragi Looney Tunes likovi.

Inače, za neke od ovih igara trebate korisnički račun, no za većinu dovoljan vam je jedan – vaš Huawei ID. Jednom kad se kroz AppGallery prijavite na svoj Huawei ID, sve igre koje takav račun zahtijevaju jednostavno povuku vaše prijavne podatke iz AppGalleryja i ulazite u igru bez odugovlačenja.

Korisničko sučelje AppGalleryja već djeluje dosta zrelo. Pretraživanje aplikacija radi očekivano dobro, a i podjela svih igara na žanrovske kategorije svakako pomaže, no voljeli bismo vidjeti i nešto robusnije top ljestvice i dnevne preporuke urednika AppGalleryja da lakše pronađemo nove, zanimljive igre.

To je ujedno i dio razloga zašto pišemo ovaj članak – kad već imamo priliku malo prčkati po Huawei P40 Pro, barem da vam usput nabacimo pokoju preporuku za igranje ako se odlučite na kupnju ovog ili nekog drugog novijeg Huawei uređaja.

Inače, Kirin 990 se pokazao kao iznimno dobro osmišljen procesor, vrlo brz i energetski štedljiv, a u kombinaciji s velikom baterijom u P40 Pro možete se igrati natprosječno dugo i kad niste blizu utičnice. Nismo ubacivali SIM karticu u ovaj P40 Pro niti smo ga koristili kao glavni mobitel dok je bio kod nas, ali možemo vam reći da je baterija u prosjeku trajala puna dva dana za vrijeme ovog testiranja.

PROLAZI LI IGOROV AERODROM-TEST?

Budući da je ovo zapravo svojevrsni test jedne trgovine aplikacija, naš urednik Igor se sjetio kada mu je dobra trgovina aplikacija zapravo najvažnija – dok čeka let na aerodromu.

Zbunjeni? Evo objašnjenja.

Za razliku od normalnih ljudi koji na aerodrom nose knjigu, Igor si uzme za zadatak da dok čeka avion potraži i skine što više mobile igara koje nikad prije nije probao, a koje se mogu brzo skinuti (ispod 100MB po mogućnosti) te igrati u airplane modu. Cilj je naravno brzinski napuniti mobitel s barem pet do deset igara koje može zaigrati tijekom leta – s jedne strane da let brže prođe, a s druge strane da se educira što više o igrama kakve inače ne igra.

Dobro organizirana trgovina aplikacija je apsolutno ključna za ovakav hrabar pothvat jer o igrama kakve traži Igor ne zna apsolutno ništa. Treba mu fin pretraživač, prikaz screenshota iz igre, dobri opisi igara, kategorizacija po žanrovima i slično. Savršen test za jednu trgovinu aplikacija!

Sad naravno nema letova ni putovanja, ali pokušali sam simulirati kako bi to izgledalo da imamo samo AppGallery na mobitelu u takvoj situaciji. Vijesti su dobre – AppGallery već ima više no dovoljno takvih nasumičnih offline naslova da naizgled ništa ne nedostaje. Dapače, igara ima toliko da djeluje da bismo mogli scrollati prstom zauvijek.

Opisi za igre su iste kvalitete kao na drugim trgovinama aplikacija, što znači da variraju od sasvim normalnih do „ovo je napisao trogodišnjak“. Ali to obično pišu sami developeri pa i nije toliko do trgovine. Screenshoti na AppGalleryju su također na mjestu, jedino u ovom trenutku nema mnogo recenzija korisnika za neke od igara, a to ponekad može pomoći odlučiti o tome vrijedi li skinuti igru ili ne.

Pa evo što smo na kraju skinuli „za let“:

Garfield Rush – to vam je jedan od onih endless runnera u kojima trčiš li ga trčiš. Ovaj jako podsjeća na Subway Surfers, samo je cijela stvar obojana u službeno licencirane boje Garfielda i ekipe. 3D grafika je jednostavna, ali efektna, a sve se fino vrti i brzo reagira na touch inpute. Naravno, igra ima mikrotransakcije pa nakon nekog vremena očekujte da će vas pitati gdje vam je novčanik.

Cut the Rope 2 – uz Cut the Rope serijal ne možete pogriješiti ako tražite brzu offline zabavu za let. Skinuli smo dvojku jer smo jedinicu već odavno prošli uzduž i poprijeko, no onda smo kroz AppGallery vidjeli da postoje još barem tri druge Cut the Rope igre za koje nikad nismo ni čuli. Ukratko, čini se da je cijeli Cut the Rope serijal već na AppGalleryju.

Rescue Cut – ovo nam je bilo preporučeno kad je AppGallery ulovio da se interesiramo za Cut the Rope. Princip igre je sličan – potezima prsta morate proračunato odrezati uže da riješite level. Samo je ova igra mnogo krvavija od Cut the Ropea. Doslovno pričamo o zavezanom čovjeku kojeg će ubiti neki mutni likovi ako ti kao igrač ne odrežeš uže kako treba. Ne izgleda tako dobro kao Cut the Rope i leveli su prejednostavni na početku, ali definitivno nije loše za ubiti 30-ak minuta leta.

Stump Me – ovo je jedna od onih igara koje je zapravo bolje igrati u airplane modu nego dok ste spojeni na net. Čisto zato jer tada nema reklama koje zauzmu pola ekrana, a igra i dalje radi sasvim normalno. Riječ je o popularnom formatu puzzle igara koje vam se varljivim metodama igraju s inteligencijom. Primjerice, u jednom levelu na ekranu piše samo „klikni na najveće voće“, a na izbor vam igra daje ogromnu bundevu (valjda nije voće), masivan limun i sićušnu lubenicu. Pa ti izaberi. Ako je to vaš đir igre, uz ovo vam komotno može proći cijeli let. (btw, masivan limun je točan odgovor)

Extreme Bike Stunts Racing Master Games 2020 – e za ovo smo si sami krivi. Blesavo dug naslov trebao je starim iskusnjarama gaminga biti indikacija da se radi o nekom ofrljem pokušaju da se privuče ekipa željna nečega u stilu Trials igara. Ovo nema veze s Trials igrama. Upravljanje motorom je trapavo i čudno, a grafika vrlo sirova. Nije neigrivo, ali radije bismo pogasili mobitel i izvadili knjigu da nam je samo ovo ostalo za igrati usred leta.

Srećom, na AppGalleryju ima drugih igara u kojima se u sličnom stilu igrate s motorima i fizikom, ali nismo ih stigli skinuti „prije leta“ – izmišljena stjuardesa je već tražila da se zavežemo i postavimo uređaje u airplane mode.

Skinuli sam još nekoliko jednostavnih single-player igara za let, ali ispalo je da neke od njih ipak traže internet vezu iz nepoznatih razloga. Da AppGallery ima mogućnost pretrage igara po tagovima (poput „offline“ ili „single-player only“), to bi svakako pomoglo.

Dobra vijest je što AppGallery ima posebnu rubriku za prijedloge korisnika – pa kada vam smeta što primjerice neke aplikacije još nema u ponudi, možete je zatražiti od Huaweija. I imam neki osjećaj da stvarno slušaju što korisnici tamo pišu – na kraju krajeva, njima je u interesu.

Inače, P40 Pro može se naručiti s 128, 256 ili 512GB interne memorije pa mjesta za igre ima i previše. Hardver ovog mobitela je iznimno sposoban, čak i poprilično idealno konfiguriran za mobilni gaming, ali i za bilo što što očekujete od svog mobitela ovih dana.

Kao što možete pročitati i drugdje na internetu, kamere na poleđini su ovdje najveće zvijezde, ali iz gamerske perspektive bio bi grijeh ne spomenuti ponovno Kirin 990 5G chipset, tu brzu flash memoriju, 8GB RAM-a, ogromnu bateriju i prekrasan OLED ekran što se osvježava 90 puta po sekundi.

S tako dobro zaokruženim hardverom na umu, prava je šteta što uopće moramo pričati o softverskoj strani priče na ovaj način. No sad kad smo P40 Pro zapravo probali situacija s aplikacijama ne djeluje uopće loše. Na kraju krajeva ovo je Android uređaj, a AppGallery nije neka nova stvar, već nekoliko godina je tu i redovito se puni aplikacijama. Dapače, baš u posljednje vrijeme postaje sve robusnija trgovina sa sve boljom ponudom.

Igre koje smo vam gore malo istaknuli i opisali samo su dio priče kojoj je poanta da igara zaista ima. Nisu još sve tu, ali polako dolaze, a AppGallery već sada može zadovoljiti potrebe prosječnog mobile gamera.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?