HCL.HR

Igre bi nas uskoro mogle tresti strujom i upravljati našim tijelom

Juraj Bevandić 18.04.2017.   •   6 komentara


Znanstvenici Hasso-Plattner instituta u Postdamu električnom stimulacijom mišića uspjeli su učiniti virtualne zidove stvarnim preprekama

VR osjecaj

Najnoviji VR uređaji doveli su nas korak bliže virtualnoj stvarnosti, ali koliko god bili uvjerljivi i dalje je prilično jasno da se ne radi o potpunoj stvarnosti, već samo o ekranima koji su nam jako blizu očima. U tome će pomoći istraživanje znanstevnika s Hasso-Plattner instituta koji su putem električne mišićne stimulacije (EMS) uspjeli vjerno učiniti virtualne zidove i teške predmete stvarnima.

Možda zvuči banalno, jer smo već vidjeli uređaje koji simuliraju dodir, ali do sada smo vibracijom mogli samo simulirati kratke udarce, dok je vrlo teško simulirati zid koji ne postoji u stvarnosti. EMS tehnologija nije simulacija, već stimulacija što znači da može potaknuti stezanje određenih mišića našeg tijela.

Koristeći naše vlastite grupe mišića koje služe za suprotne pokrete ovaj uređaj stvara suprotnu silu i tako kada dođemo rukom do zida u igri, uređaj gura našu ruku unatrag kao da se odgurujemo od zida u stvarnosti. Trenutno se to izvodi medicinskim EMS uređajem u ruksaku spojenim na četiri grupe mišića, ali cilj je učiniti tehnologiju što jednostavnijom za upotrebu.

Znanstvenici ističu kako je tehnologija potpuno sigurna i bezbolna, jer koristi vrlo kratke električne podražaje ograničene snage. To je dobra stvar, jer EMS korišten u terapijske svrhe u medicini zna biti prilično neugodno, pa čak i bolno iskustvo. Bojimo se što bi se inače dogodilo kada bi naišli na klasičan glitch u igrama i zapeli u virtualnom zidu.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • baDarmageddoN

    18.04.2017 - 19:02

    Ajde idemo mi prvo dobiti nekoliko dobrih igara za VR pa beka rade điđabaje kakve žele.

  • Toma_HR

    18.04.2017 - 21:52

    Ajde samo jednu pravu da pobude nadu 🙂

  • Pero Zdero

    18.04.2017 - 23:15

    Nece mene nista tresti.
    Samo gamepad, eventualno mis i tipkovnica.
    Valjda sam old school ali briga me…

  • croBilly394

    18.04.2017 - 23:54

    Ovo zvuči neugodno, ali ako su zglobovi i mišići na kojima se EMS primjenjuje zdravi, nebi trebalo biti ni bolno ni neugodno, uređaj provocira normalan pokret, samo naredba za njega ne dolazi iz mozga već iz elektroda izvana (jednostavno rečeno).. Inače jako zanimljiva primjena EMS-a.

    • Toma_HR

      @croBilly394, 19.04.2017 - 08:26

      Daj molim te uozbilji se! Cijela ta gaming industrija sa milijardama dolara prihoda nije sposobna napraviti jednu dobru i ozbiljnu igru u VR, samo fantaziraju sa ovakvim glupostima

    • croBilly394

      @Toma_HR, 19.04.2017 - 19:41

      Čemu pasivna agresija, meni se inovacija sviđa jer mi je bliska sa strukom, a nisam nigdje rekao da se treba odmah usredotočit na nju, ali mislim da je zgodno se i to razvije s vremenom uz VR.. Stoji i to što si rekao, ali strpljenja, inovacije poput VR-a trebaju vremena da se rašire i postanu prihvaćene u širem društvu, a onda možemo pričati i o kvalitetnim igrama za VR.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?