HCL.HR

Infamous 2 – crvena ili plava tarifa

Zoran Žalac 07.06.2021.   •   8 komentara


Na današnji dan prije točno deset godina igrao se Infamous 2, nastavak uspješne superherojske ili antiherojske igre za PlayStation 3.

Zapaženi uspjeh PS3 ekskluzive Infamous iz 2009. godine brzo je rezultirao nastavkom koji je bio još bolje prihvaćen među kritikom i publikom. Svega dvije godine nakon prvog dijela vratili smo se u ulogu Colea MacGratha, čovjeka s jedinstvenom sposobnošću manipuliranja električnom energijom. Međutim, Cole je u Infamousu 2 bio malo drugačiji lik nego u jedinici.

Izgledom se pomladio i zvučao je drugačije iz razloga što ga je glumio novi glumac, Eric Ladin. Do promjene je došlo jer se za Infamous 2 koristila tehnika snimanja lica, a glumac iz prvog dijela samo je posuđivao svoj glas za Colea. Inicijalno je ekipa Sucker Puncha za drugi dio planirala još drastičnije promjene u dizajnu protagonista, ali su fanovi reagirali negativno na najavljene promjene te su stali u obranu lika iz prvog dijela.

Druga značajna promjena Infamousa 2 bila je u mjestu radnje. Iako priča započinje u gradu Empire Cityju iz prvog dijela, brzo se seli na novu lokaciju u New Marais. Bio je to grad inspiriran New Orleansom, podijeljen na dva zasebna otoka. Igra je ponovno bila akcijska avantura otvorenog tipa, s elementima RPG-a. Vratila je mehaniku dualnosti između dobre i loše karme te je igrače poslala na “trening” za obračun s moćnim antagonistom zvanim Beast.

Iako priča Infamousa 2 započinje u gradu Empire Cityju iz prvog dijela, brzo se seli na novu lokaciju u New Marais.

Za razliku od prvog dijela, Infamous 2 imao je znatno više režiranih animacija, dok su u borbu bili uvedeni završni udarci. Bila je to i dalje single-player avantura, premda su developeri u nekoliko navrata razmatrali multiplayer komponentu, prvenstveno kooperativnog tipa. Igrači su na kraju ipak mogli “komunicirati” jedni s drugima tako što su dobili opciju kreiranja vlastitih misija te dijeljenja istih putem PlayStation Networka.

Infamous 2 po izlasku je bio zapaženiji od svog prethodnika. Pokupio je izvrsne ocjene i bio je zadnji klasični Infamous na PlayStation 3 konzolu. Godinu dana kasnije uslijedila je ekspanzija zvana Infamous: Festival of Blood koja je Colea poslala u lov na vampire. Na PlayStation 4 konzoli kasnije je izašao Infamous Second Son.

Komentari (8)

  • kebbab

    07.06.2021 - 18:02

    To bi isto bilo dobro da se napravi remaster, još posebno prvi Infamous mi je bio u top 5 igara na ps3.

    • kebbab

      @kebbab, 07.06.2021 - 18:06

      Second Son nije ništa posebno. Ima još Infamous First Light ali nisam igrao.

    • Chronosus

      @kebbab, 08.06.2021 - 08:34

      Second Son izgleda fantastično (i dan danas), fino se igra i nove moći su jako kul. Na žalost, glavni junak je prilično antipatičan i priča, jedna od najjačih kvaliteta prva dva infamousa, nije na razini.

      Svejedno mislim da se isplati odigrati. First Light i mene još čeka.

    • moordrak

      @kebbab, 08.06.2021 - 00:22

      Second Son i First light imaju podosta dodirnih točaka jer su obje smještene u Seatle , a i glavni protagonisti se pojavljuju kao likovi u obje igre. First light je DLC Second Sona iako nemaš takav osjećaj dok ga igraš. Nažalost, svega nekoliko sati dodatne priče jasno govori o čemu je riječ. Dvadesetak sati Second Sona o dva brata brzo prođe u dinamičnom storytellingu. Tečan i prilično ispeglan gameplay doprinosi pozitivnoim dojmu. Kasniji Spiderman me jako podsjeća na način kretanja po gradu, osnosno kako je to izvedeno u Infamousu. Sve u svemu, solidan serijal igara.

  • Klaudio89

    08.06.2021 - 00:28

    Drugi nastavak je bio jednako odličan kao i prvi

  • moordrak

    08.06.2021 - 02:00

    Mda. Vampiri ili zombiji. To je bilo tako “in” prije desetak godna. Blijedi krvopije i poluraspadnuti hodajući leševi su krasili svaki ozbiljniji multimedijalni uradak. Danas nas futraju sa superjunacima. Slike, plakati, filmovi i serije čudesnih žena, super muškaraca, crnih pantera, ljudi pauka, kombinacije sa čovjekom šišmišem, vodenim čovjekom i sličnim specijalnim “čovjecima” miješanih spolova, boja kože, seksualnih orijentacija (postalo je komplicirano, znam, moraš paziti da se onih par iskompleksiranih ne uvrijedi jer stvaraju buku kao da ih je na milijune a takve su mimoze da je to strašno) , pa onda obiteljski portreti svih njih zajedno lagano mi stvaraju probavne probleme. Na sam spomen superjunaka dobijem dijareju. Nu, mene. Kakve to ima veze sa Infamousom? Eto: Ovo je priča o običnim ljudima u neobičnim okolnostima upravljanja vlastitim supermoćima. Bio bih krajnje nekorektan kada bih moj današnji antagonizam prema superjunacima utjecao na ocjenu Infamous serijala igara zato ću reći isplati se zaigrati ovo. Sucker Punch je odradio odličan posao.

    • Demon90

      @moordrak, 08.06.2021 - 03:11

      Da ne vrijedam al ti bi stvarno trebao posjetiti stručnjaka.

    • moordrak

      @Demon90, 08.06.2021 - 08:10

      Imaš koga za preporučiti? Vidim, imaš iskustva

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?