HCL.HR

Intel i AMD rade na zajedničkom gaming procesoru, najozbiljnije

Zoran Žalac 06.11.2017.   •   22 komentara   •   Tehnologija


Ne trljajte oči, dobro ste pročitali. Intel i AMD odlučili su zakopati ratnu sjekiru i zajedničkim snagama napraviti Core procesor s Radeon čipom. Ne seremo.

intel i amd procesor

Od svih stvari koje ste danas mogli pročitati na čitavom internetu, ova će vam najviše zvučati kao nešto što bi američki predsjednik nazvao lažnom viješću. Intel je najavio suradnju sa svojim dugogodišnjim rivalom, tvrtkom AMD. A nije čak ni šala za prvi april. Dva proizvođača radit će na Intel Core procesoru s Radeon grafičkim čipom koji će biti namijenjen za igranje na gaming laptopima.

Možda će neki iskusni analitičari IT sektora reći kako ovo nije nikakvo iznenađenje i kako su u AMD-u očito odlučili prodati dušu vragu u nedostatku boljih alternativa za pokrivanje živog blata od svoje financijske situacije. No, za sve nas laike, ovo je prilično neočekivano.

Intel je suradnju s AMD-om u objavi naveo diskretno, ali su svoj interes pojasnili dosta izravno. Cilj im je dizajnirati procesor s kojim bi uskočili na segment tržišta ultra tankih prijenosnih računala, ali bez pristajanja na kompromis po pitanju performansi. Drugim riječima, Intel želi high-end gaming na ultra tankim prijenosnicima.

“Prepoznali smo priliku za tanjim, lakšim i snažnijim mobilnim platformama za entuzijaste. Trenutno te platforme koriste Intel Core H-seriju procesora uz diskretni grafički čip, zbog čega su takvi uređaji prosječne debljine 26 milimetara. Za usporedbu, laptopi koji su u trendu debeli su oko 16 milimetara i manje, neki čak i 11 milimetara. Želimo pronaći način kako to poboljšati. Način kako dostaviti jaču kombinaciju procesora i grafičke snage za takve uređaje.” – stoji u objavi Intelovog Cristophera Walkera.

Jedan od razloga zašto je Intel odlučio surađivati s AMD-om leži u njihovoj HBM2 tehnologiji koju smatraju idealnom za ovakve mobilne platforme, s obzirom da troši manje struje i zauzima manje prostora od GDDR5 memorije koja se koristi na tradicionalnim grafičkim čipovima u prijenosnim uređajima.

Na kraju krajeva, tko zna – možda se Intel već priprema za novu generaciju konzola, s obzirom da AMD na aktualnim platformama ima potpunu dominaciju, a ako nam je slučaj Nintendo Switcha išta pokazao ove godine, onda je to činjenica da bi prijenosni faktor uređaja za gaming mogao imati svijetlu budućnost.

Komentari (22)

  • SemirTheChosen

    06.11.2017 - 21:13

    Raduje me ovakva suradnja i mislim da je treba vise u gaming industriji.

    • sgtbare

      @SemirTheChosen, 06.11.2017 - 23:43

      Ovo nije cudno zato jer AMD ne radi graficke cipove nego Radeon Techologies Group, ranije poznatiji kao ATi, odkad je AMD kupio ATi, AMD se bavi procesorima a Radeon Techologies Group je totalno drugo trziste koje se bavi grafickim solucijama i zato uopce nije cudno vidjeti Intel i RTG da rade na skupnom projektu

    • Black op

      @sgtbare, 07.11.2017 - 08:59

      RTG je i dalje AMD (nisu podružnica).

  • KhorneFlake

    06.11.2017 - 21:35

    Ima nekoliko mjeseci već kako je Kyle Bennett na svom portalu rekao da je ugovor riješena stvar, nakon što je ugovor sa nVidiom isticao. A evo sad konačno i dođe potvrda. Intel se otresao nVidijinih okova koje su bili prinuđeni da nose posle cimanja po sudovima, a AMD-u će svakako dobro doći dodatni izvor prihoda, ma odakle dolazio.
    Uzimajući u obzir da ogromnoj većini ljudi i ne treba više od integrisanih grafika za uobičajen rad ovo će svakako doprinjeti popularnosti i optimizaciji GCN i plus arhitektura, i taman na vrijeme za sudar sa novim AMD APU-ovima. Uzbudljivo vrijeme za krajnjeg korisnika.

    • Black op

      @KhorneFlake, 07.11.2017 - 09:01

      Optimizacija za GCN neće imati mnogo smisla s obzirom da ju namjeravaju napustiti (pretpostavljam da navijem).

  • IvanHR

    06.11.2017 - 21:42

    Pa to je super stvar.

  • Black op

    06.11.2017 - 22:00

    Prvi potrošački proizvod sa EMIB-om.R.I.P. mobile ryzen

  • Andrash

    06.11.2017 - 22:01

    Postoje glasine o ovoj suradnji negdje cca godinu dana, ali najzanimljivije u cijeloj priči je što su nedavno službeno opovrgunute sa obje strane, da bi na kraju ispale istinite. Moglo se vidjeti da se tu nešto kuha kad je intel odustao od unaprijeđenja igpu nakon broadwella i natjecanja sa AMD igpu i podržao freesync. Vjerojatno su onda istinite i glasine da će umjesto nvidiji plaćati AMD-u licencu za gpu tehnologiju (obrambeni mehanizam kako nebi bili tuženi za gpu patente, gdje su potencijalne kazne veće od tzv “licence” pa onda radije plate jedima od gpu dvojca).

  • oetam

    06.11.2017 - 22:08

    Čini mi se da je bilo samo pitanje vremena kad će se Intel na to odlučiti. Jer kakve sve probleme i optužbe nvidia ima prema intelu, to je katastrofa. Zanima me samo što će Nvidia napraviti sada u tom dijelu gdje je izgubila. Jer ako INTEL i AMD počnu surađivati, to će biti nešto sasvim novo vjerujem.

    • Andrash

      @oetam, 06.11.2017 - 22:20

      Nvidia nije tu ništa izgubila jer se uopće ne natječe na tržištu procesora niti ima igpu u istim. Eventualno može izgubiti onaj novac za licence što sam gore spominjao, no to je njima skoro pa kap u moru. Nvidia je zakrvila sa intelom na pr0 tržištu (xeon phi vs tesla), no to nema mnogo veze sa ovime.

    • KhorneFlake

      @oetam, 06.11.2017 - 22:20

      nVidia se već okrenula drugim tržištima, poput automobilskog, a i uspjeli su Nintendu uvaliti Tegre za Switch. Svakako, novca sa strane nije na odmet pa malo tužakanja Intela, malo Samsunga, pa ako šta prođe.

  • VEK1NG

    07.11.2017 - 00:32

    “Ne seremo”.Hahahaha ne mogu prestati da se smejem.

    • rokonja

      @VEK1NG, 07.11.2017 - 06:41

      Pa da čovjek ne zna dal da se smije ili plaće (pa dajte inače te oboljeti), a vijest o suradnji dva najveća proizvođača procesora to je ko tramapa (ko će koga bolje …). Nema baš nekog smisla i logike, ko da se ujedine bmw i mercedes.

    • ihneacho

      @rokonja, 07.11.2017 - 09:56

      nije ko bmw i mercedes vec vw i toyota

  • Saren

    07.11.2017 - 01:39

    Nisam zagrijan za ovu vijest i ne shvacam bas kako se AMD-u isplati rivalu im prakticki odavati tajne pogotovo jer Intel + Nvidia duo je jos uvijek na snazi. Ne kazem da nema potencijala sve ovo al mislim da je ovo AMD-u bio poprilicno los potez iz razloga jer odaju svoje tehnologije rivalu sta bi im se lako moglo obiti u glavu a da ne pricam o tome da AMD ima primat na konzole a uskoro bi mogao i na laptope. Jos samo fali da se Apple udruzi sa Microsoftom lol.

    • tryon

      @Saren, 07.11.2017 - 08:29

      mozes si mislit tajni

    • Andrash

      @Saren, 07.11.2017 - 11:18

      Pa vjerojatno im intel dosta plaća za igpu, plus imati će svoje apu-e, praktično će AMD imati monopol integriranih grafičkih. Intela s druge strane vjerojatno ne dođe više od razvoja vlastitih igpu + drivera + imaju bolji proizvod (jaču igpu, više die spacea za jezgre, odnosno manji die za isti broj jezgri). Uglavnom paše i jednim i drugima sigurno

  • Mila Grubisic

    07.11.2017 - 09:02

    Pitam se koje će matične potrebne za ovakvu TINY zver.

  • Slim1992

    07.11.2017 - 10:40

    Jednom recju, AMD (bar ono sto je ostalo od njih) su u ulozi vodonose…ispomoc i tako to, ako intelu zatreba vode i slicnih stvari amd uskace xD. Ne vidim da moze drugacije biti

  • funky0308

    07.11.2017 - 18:08

    Samo da od udruzenja u cilju guranja jedne stvari ne dodje do preuzimanja ili spajanja. Tu opet pusimo mi, krajnji korisnici. Iako, mjslim da je tako nesto tesko moguce, ako radi nicega drugoga, onda iz razloga sto bi se vjerojatno islo na zabranu takvog monopolistickog nastupa na trzistu (govorim o pravom spajanju ili preuzimanju AMDa od Intela) . Ako se stvarno i bude radilo na ovakvim i slicnim projektima – to moze samo biti dobro za trziste i za krajnje korisnike. AMD dobija novi vjetar u ledja. U svakom slucaju zanimljiva vijest. .. Haha… “Ne seremo” 🙂 ali bas je to ono sto bi i ja rekao da prenosim ovu vijest 🙂

  • Artyom

    07.11.2017 - 22:00

    Ovo je u biti poprilično loša vijeste…

  • VixMax

    29.11.2017 - 09:47

    Po vašem mišljenju da li je navedeni procesor dobar za gaming i da li je navedena grafička kartica dobra za gaming?
    Procesor: Intel Xeon E5620 @ 2,40 GHz
    Grafička kartica: NVIDIA Quadro 4000

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?