HCL.HR

Na iPhone mobitelima ipak nećemo igrati igre sa Steama

Zoran Žalac 25.05.2018.   •   6 komentara


Vlasnici uređaja baziranih na Android OS-u od nedavno mogu igrati igre s PC-a kroz Steam Link aplikaciju. No, vlasnici iOS uređaja nisu te sreće.

Od prošlog četvrtka, 17. 05., na mobitelima, tabletima i ostalim uređajima baziranim na Android OS-u moguće je igrati igre sa Steama. Naravno, ne pokreću se te PC igre na Android uređajima već se emitiraju s PC-a na odgovarajući uređaj kroz kućnu mrežu. Mnogi u ovome ne vide smisao, ali opcija postoji i besplatna je, tako da se nemamo razloga žaliti na to.

Međutim, razloga za žaljenje imaju vlasnici druge mobilne platforme – iOS-a. Naime, svi oni sa skupim iPhone telefonima i iPad tabletima ne mogu koristiti Steam Link aplikaciju jer je Apple zabranio pojavljivanje iste na svojoj trgovini aplikacija.

Iz Valvea tvrde da su još 07. 05. Appleu podnijeli zahtjev za izdavanjem Steam Link aplikacije, nakon čega je isti odobren. No, dva dana kasnije iz nekog razloga u Appleu su se predomislili te su zbog navodnih konflikta u načinu rada aplikacije odlučili da ju neće distribuirati.

Valve tvrdi da Steam Link funkcionira na istom principu kao i brojne druge remote desktop aplikacije koje se uredno distribuiraju na App Storeu. Štoviše, aplikacija za Nvidijinu GameStream tehnologiju omogućuje igranje igara sa Steama na sličan način pa se svejedno distribuira u trgovini aplikacija. Sporna bi ipak mogla biti mogućnost da se kroz Steam Link aplikaciju kupuju igre sa Steama, zbog čega bi Valve morao za svaku kupnju Appleu proslijediti 30% zarade.

Kako sada stvari stoje, od Steam Linka na iOS-u neće biti ništa, no u Valveu se nadaju kako će Apple u budućnosti ponovno razmotriti njihov projekt.

Komentari (6)

  • GTA222

    25.05.2018 - 12:11

    A na Steamu na mobiteu možeš kupovat igre i opet je na App Storu stvarno ovaj Apple nekad izmišlja mlaku vodu, kao korisnika iPhona ovo me jako razočaralo.

  • vragec25cro

    25.05.2018 - 13:13

    Ovi još gori diktatori nego ps.

  • KhorneFlake

    25.05.2018 - 15:37

    *Laughs in Android*

  • funky0308

    27.05.2018 - 11:28

    Bas cu to danas testirati. Iako ne volim igrati nista na mobu, probao sam PUBG i OK je, odigrao dva meca i dva puta bio prvi, ne znam kako sam to uspio ali imao sam u prvoj 8, u drugoj 12 kilova, nisam se samo sakrivao)…ono sto htjedoh reci je da ne treba nesto otpisati prije nego se proba. Sjedim sada na terasi i pijem kavu i bas bi igrao FrostPunk, to bi se dalo igrati na mobu bez problema, samo je pitanje kako radi.

  • funky0308

    27.05.2018 - 14:38

    Probao…instalacija i podesavanje su prosli u svega minutu- dvije i super je jednostavno sve postaviti ali… iako oprema sigurno nije problem (ni PC, ni router, a ni mob – Note8 je u pitanju i tu ne smije biti problema sto se moba tice) – daleko je to od igrivog. Svakih 10ak sekundi igra lagano trzne, nije lag, nije kasnjenje, kontrole odlicno rade i zapravo sam iznenadnjen da nema laga ali eto, dogadja se to i to u pravilnim razmacima u tri igre koje sam probao. Igre koje sam probao – Mad Max, Batman Arkham Knight i Tomb Raider Rise of Tomb Raider, probao sam sve u 1440p i kao sto rekoh, da nema tog trzanja, doslovno svakih 10 sekundi, u ptavilnim razmacima – ovo bi bila genijalna stvar. Xbox One kontroler radi odlicno, nema rusenja aplikacije cak ni kada se ukljuci neki overlay (WhatsUp ili nesto drugo za brzi odgovor). Neke strategije i sl igre bi se dale igrati ali brze akcijske igre ne. Drugi problem je sto prepolovi bateriju u svega 45min. Ne rsdi to sama aplikacija Steam Link ali par posto uzme bluetooth (za kontroler, par posto sama aplikacija, ostatak ode na ekran (pogotovo ako ste pametni kao ja pa pokusavate igrati u podne, vani 🙂 ) . Pokusati cu malo istraziti o cemu se radi i ako to uspijem “popraviti” usluga je odlicna. Nemam laptop dovoljno jak za takve igre, a nekada mi se bas ne da za komp i bas mi je zao da ne radi kako bi trebalo. Ako netko ima kakvo rjesenje – neka javi.

  • funky0308

    27.05.2018 - 15:28

    Jos samo jedna ideja, ako netko ima Samsung Gear VR, da li bi mogao instalirati jednu VR igru sa Steama i pokrenuti je preko Steam Linka. Zanima me da li bi radila VR igra tako. Imao sam taj VR set ali nemam vise i bas bih volio znati da li to moze raditi na takav nacin i kako radi. Jbga, ako imas Samsunga i Gear VR, ovo bi mogao biti poprilicno jeftin ulazak u VR svijet, barem na PCu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?