HCL.HR

ISTRAŽIVANJE: Tipologija igrača i njihovi stavovi o hrvatskom društvu

Krešimir Krolo 17.09.2018.   •   37 komentara   •   HCL objave


Pridružite nam se u velikom istraživanju zajednice igrača i igračica videoigara na području Republike Hrvatske!

Dragi gameri i gamerice!

Poslije nešto duže pauze i klasičnih obećanja u stilu “brzo će nastavak, samo što nije”, ipak smo došli u fazu kada možemo nastaviti proučavati gamersku zajednicu i njezine društvene i kulturne specifičnosti. Nakon što smo kroz nekoliko kolumni otkrili neke osnovne stvari o hrvatskim igračima, pred Vama je nešto drugačiji upitnik koji bi prvenstveno trebao dati odgovor na to kako se međusobno razlikujemo s obzirom na načine i stilove igranja koje preferiramo, odnosno što je to što nas najviše privlači i zadržava u svijetu video igara.

Upitnik donosi i pitanja koja su vezana za odnos gamera i gamerica prema hrvatskom društvu (jer ipak se treba još uvijek boriti s predrasudama da je riječ o kulturi i zajednici koja priznaje jedino ekološke probleme Azerotha, intrige Nilfgaardskog carstva ili nestašicu jogurta u prostranstvima Fortnitea). A bilo bi zanimljivo vidjeti kako po pitanju hrvatskog društva diše gamerska zajednica i postoje li razlike u stavovima s obzirom na specifičnosti stila igranja.

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem koristit će se za izradu diplomskog rada, a obećane su i najmanje dvije kolumne za HCL.hr na temelju prikupljenog materijala. Anonimnost ispitanika je, naravno, zagarantirana.

Da biste sudjelovali u ovom istraživanju ispunite upitnik na ovoj poveznici (prosječno vrijeme ispunjavanja: 10 minuta).

Hvala vam što sudjelujete i što vas više ispuni to će se prije obraditi podaci i to će prije kolumne biti napisane. Obećajem da kolumne u svakom slučaju stižu prije izlaska Half-life 3. 🙂

doc.dr.sc. Krešimir Krolo
Odjel za sociologiju
Sveučilište u Zadru

Označeno sa:

Komentari (37)

  • Lucija

    17.09.2018 - 14:48

    Došao do pitanja “Da MORATE odabrati najdraži žanr video igara, koji od dolje ponuđenih bi taj žanr bio?” i skoro oplakah jer nisam našao strateške igre kao ponuđeni odgovor :'(

    • Igor Belan

      @Lucija, 17.09.2018 - 15:04

      Na samom dnu su, možda su ti promakle samo 🙁

    • Lucija

      @Igor Belan, 18.09.2018 - 00:21

      Pardon, moja greska 🙁

    • P3T4R

      @Lucija, 17.09.2018 - 22:05

      nema rhytm gamesa smrc smrc

  • IloveCRO

    17.09.2018 - 15:35

    Zavrsio upitnik i nije mi sjeo nacin anketiranja moglo je to puno bolje i jasnije… nego sad cu morati pisati diplomski rad pa me zanima mogu li lupiti ovakvu anketu na hcl puno bi mi pomogla

    • bert_raccoon

      @IloveCRO, 17.09.2018 - 17:01

      Načelno govoreći – ne! Nije dobro samo raditi anketu reda radi. Treba razmišljati o puno stvari, a između ostalog i o ciljanoj populaciji.

    • P3T4R

      @IloveCRO, 17.09.2018 - 22:21

      tako je treba uvesti reda u sumarstvo u arku

  • Stribor88

    17.09.2018 - 15:44

    ne znam što je bedastije tema istraživanja ili metodologija istraživanja… anketa hahaha eh ti sociolozi živa smijurija… imam jedan vic na tu temu: MZOS odlucuje kome ce dati para za istrazivanje, ali paze da isplate sto manje sredstva…. misle dati prvo FER-u, rekli ma neee oni ce traziti računala, senzore, kojekave robote… skupo je to sve, misle si onda matematičarima njima treba samo papir, olovka i kos za smeće, a onda se jedan sjetio … ma mozemo proci jeftinije ajmo dati filozofskom njima treba samo papir i olovka hahahaha

    • bert_raccoon

      @Stribor88, 17.09.2018 - 17:04

      Čuj, prva društvena istraživanja su i počela na temelju paper & pencil tehnike. To ne znači da treba pljuvati po tom načinu anketiranja jer je to bazična metoda koja uvijek može poslužiti.

    • Stribor88

      @bert_raccoon, 17.09.2018 - 17:55

      čim netko spomene “društvena” pa još “istraživanja” hahah nezz userem se od smijeha… nisi skuzio poantu vica ali dobro mozda ti treba samo vise vremena;)

    • Zvonimir Komar

      @Stribor88, 17.09.2018 - 18:59

      Što ti je točno “smiješno” u metodologiji empirijskih istraživanja u društvenim znanostima? Zanima me.

    • Stribor88

      @Zvonimir Komar, 17.09.2018 - 19:46

      ček jesit ti u isti kontekst stavio empirijska istraživanja i društvene zananosti? hahaha pa tamo nitko blage veze nema da izracuna varijancu na temelju anketnih pitanja.. aritmetička sredina vr vrhova a i. jebena ti je ta emprijia kad ti je prikupljanje podataka temeljno na subjetivnim ocjenjivanjem necega od kojekavih jebivjetarskih skupina, kako bi rekli u data scientisti….sparse data… evo covek je docent hahahaha

    • Zvonimir Komar

      @Stribor88, 17.09.2018 - 21:04

      ok, hrpa gluposti, kako sam i mislio.

    • Stribor88

      @Zvonimir Komar, 17.09.2018 - 23:45

      hvala na konkretnom i podrobnom objašnjeju mojih gluposti… nisam ništa pametnije niti očekivao od tipa “kak si glup” ja sam si tak pametan da te mogu tak otpilit , ocito se radi o još jednom vanila sociologu koji se “namučio” kroz studij ili bolje reči tečaj lupetanja… čujem da se masovno peru wc-i u irskoj i njemačkoj, pitam se kak takva pamet ne nalazi posao ovdje

    • Zvonimir Komar

      @Stribor88, 19.09.2018 - 15:22

      Stari moj, trol si, neznalica i pun predrasuda. Uz to, citiraš obični populistički huškački izvor te si temeljno neinformiran. Dalje od ovoga ne idem jer ne želim o ozbiljnim stvarima sa klincima koji niti ne žele razumjeti stvari. Pogotovo ne u ovom kontekstu.

    • Stribor88

      @Zvonimir Komar, 19.09.2018 - 15:59

      ne ides ti dalje,jer dalje nema… zid, nula, zero… pokoja uvreda i dovidjenja đaci… mafija sa filozofskog uguzili se svuda kloniraju se prvo ffzg pa hrv. studiji, kopij pejst tečajevi da se napune kvote studenta da bi uhljebi imali di raditi, za jedno te isto a posla nigdje, visoke uzaludne… izmisljaju se bioetike i slični idiotluci.,,, kad telebetaju gluposti pa imaju vremena za muljanje i kriminal… plagira se na veliko… IF filozofskih časopisa je komedija a pare se dijele… poklopit se i niti riječi više sram vas bilo sve tamo… talog društva

    • Zvonimir Komar

      @Stribor88, 19.09.2018 - 16:24

      Probaj posložiti stvari u svojoj glavi malo:
      Prvo prosereš po metodologiji društvenih istraživanja.
      Onda impliciraš da sociolozi nemaju pojma što rade.
      Onda citiraš članak gdje Index u naslovu u svojoj tipičnoj huškačkoj maniri implicitno optužuje sve filozofe (Profesore filozofije? Studente filozofije? Filozofski fakultet?) da funkcioniraju po principu po kojem funkcionira trenutni rektor Sveučilišta u Zagrebu (koji btw. nije završio filozofiju niti na diplomskoj (FER), niti na doktorskoj razini (Informacijske znanosti) i jedan prorektor koji jest filozof.
      Pritom uopće niti ne obraćaš pažnju na ono što piše i u samom članku koji citiraš – da su rektor i spomenuti prorektor već neko vrijeme suprotstavljeni FFZGu koji nastoji stati na kraj njihovim vratolomijama – već opet što implicitno, što eksplicitno pričaš gluposti o Filozofskim fakultetima i znanostima koje se na njima mogu studirati.
      Da ne pričam o ovim općim frazama koje papagajski ponavljaš zajedno sa još dijelom potpuno neobrazovanog i neinformiranog puka koji uslijed nevolje u kojoj živimo lako pada na to i medijima koji žive od takvog tipa pisanja.
      No, kao što rekoh, sve ovo što pišem je bezveze jer je jasno da ti “imaš stav” i ne zanima te poznavanje stvari o kojima pričaš i informiranje.

  • bert_raccoon

    17.09.2018 - 17:08

    Nisam (još) ispunio anketu do kraja, ali ima par stvari odmah na prvoj stranici koje upadaju u oči. Što ako nemam završenu osnovnu školu? Zašto se razlikuju odgovori vezani za obrazovanje kod ispitanika i kod njegovih roditelja? Što ako igre igram npr. samo jedan u mjesecu?

    • i_love_all_games

      @bert_raccoon, 17.09.2018 - 17:24

      Pa fora je da vidimo za gamere što su završili, što vole, što ne vole, što misle o crkvi, sebi i nasilju… Onda vidiš kakav je prosjek mišljenjai osobnosti ljudi prema spolu, godinama, obrazovanju i tako dalje. Meni je ta anketa ok. Nije mi bitan rezultat koliko mi je intetesantan i zanima me kakav bude.

    • bert_raccoon

      @i_love_all_games, 17.09.2018 - 17:47

      Komentiram sa stajališta dizajna ankete. Vidim nekonzistentnost u odgovorima i djelomičan obuhvat mogućih odgovora. Za nezahtjevne korisnike ova anketa je u redu, ali za one koji se time bave ovo su stvari koje se ne smiju dogoditi (osim ako za to nemamo pravi razlog).

    • i_love_all_games

      @bert_raccoon, 17.09.2018 - 17:54

      aha…

  • phoda

    17.09.2018 - 17:29

    Kakve veze ima jesam li vjernik ili ravnopravnost spolova sa gamingom.

    • Zoran Žalac

      @phoda, 17.09.2018 - 17:52

      Ne znam, možda takve da je cilj vidjeti kakve poglede na religiju i društvenu (ne)jednakost imaju osobe koje se određuju kao gameri?

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 17.09.2018 - 23:39

      Nema gamera vjernika.
      Mislim,neki misle da jesu ali nisu ma koliko tupili da jesu.
      Gubljenje vremena na igre umjesto molitve i pomaganja bližnjima.
      Svi gameri idu ravno u Pakao.

  • AceRimmer

    17.09.2018 - 17:51

    Mnoga su pitanja nejasna i previše otvorena tumačenju…

  • hyperion

    17.09.2018 - 18:32

    Ajde dobro, bilo je zericu smiješno odgovarat na ono pitanje oko nacionalnosti, tj od koga bih izbacio do koga bih oženio… bit weird.

  • superdeda2000

    17.09.2018 - 19:08

    Sve sami stručnjaci za metodologije anketiranja ovdje na portalu. Čovjek je doc.dr.sc. i mislim da nam obrazovni sustav još nije išao toliko u kvasinu da takva osoba nije u stanju napraviti anketu. Pitanja su formirana s obzirom na teze koje se žele dokazati ili opovrgnuti. Učinimo zajednici uslugu i ispunite anketu. Ja jesam?

    • superdeda2000

      @superdeda2000, 17.09.2018 - 19:30

      Koji je dao blagoslov za tu anketu…

    • SonOfZeus

      @superdeda2000, 17.09.2018 - 20:14

      I Ivo Sanader je doktor. Ne znaci nista, osim eventualno da si proveo pola zivota strebajuci na fakultetu (univerzalno govoreci).

    • superdeda2000

      @superdeda2000, 17.09.2018 - 21:26

      Cca 30 % visokoobrazovanih ljudi ima u RH i omalovažavati bilo čiju diplomu definitivno nisko.

    • superdeda2000

      @superdeda2000, 17.09.2018 - 21:31

      A ti najprije diplomiraj (ekologiju koju bi isto tako netko mogao omalovažavati) pa onda vrijeđaj tuđe fakultete.

  • moordrak

    17.09.2018 - 20:45

    Ispunjeno. Nadam se kakvim rezultatima u dogledno vrijeme!

  • Kegdon

    17.09.2018 - 23:00

    Krenuo ispunjavat anketu i došao do pitanja o poželjnim/nepoželjnim nacijama.

    Otkada je “bosanac” nacija?

  • Krscho

    18.09.2018 - 08:06

    Anketa je meni fulala poantu, previše anketnih pitanja je vezano uz mmorpg igre, preferiram solo gameing i time 70% pitanja ne mogu odgovoriti….

  • daso232

    18.09.2018 - 10:39

    Pa ovu anketu kao da je crkva i hdz pisao samo vjera i nacionalizam.

  • siblyx

    18.09.2018 - 17:10

    Ne kužim uopće svrhu ove ankete. Pitanju su dosta… nepovezana i prečesto nemaju smisla.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?