HCL.HR

Izvješće GDC-a pokazuje da su developeri sve zainteresiraniji za Switch

Zoran Žalac 25.01.2018.   •   6 komentara


Razlog popularnosti Switch konzole među tvorcima igara jasno je objašnjen u izvješću GDC-a o stanju industrije videoigara u 2018. godini.

sony switch igra

U trećem mjesecu održat će se tradicionalno okupljanje proizvođača igara, takozvani Game Developers Confrerence. Prethodno tom događaju organizatori već šestu godinu za redom slažu izvješća o stanju industrije videoigara koja developerima, a i svima ostalima, daju okvirne informacije što je “vruće”, a što je “lanjski snijeg”.

Prema izvješću za 2018. godinu, vruća je Nintendo Switch konzola, a lanjski snijeg su VR i AR igre. Ankete GDC-a pokazuju kako za Nintendo Switch igre trenutno razvija 12% developera, što se možda čini kao mali postotak, ali je rast od devet posto naspram prošle godine. Štoviše, 36% developera u anketi je izrazilo interes za razvijanje igara za Switch, što je više od interesa za Microsoftov Xbox One (28%) i tek nešto manje od interesa za PS4 konzolom (39%).

Razlog za ovo primarno je financijske prirode. Naime, 76% developera koji su već izbacili igru za Switch tvrde kako su im prodajni rezultati igre na Switchu bili jednaki ili bolji u usporedbi s prodajom na ostalim konzolama, unatoč tome što Switch ima sedam puta manje igrača nego PS4.

PC platforma i dalje je najinteresantnija za developere, samo baš i ne u kontekstu VR/AR igara za koje 29% developera u anketi vjeruje kako nisu isplative.

Komentari (6)

  • mr.labud

    25.01.2018 - 14:36

    Ha lijepo je to što će switch dobivati malo više third party igara, no opet osobno mislim kako switch kupuju ljudi zbog njihovih dobrih exclusive igara. I što se tiče samog Nintenda znamo da on ima odredjenu publiku. Ja sam ga kupio kao što sam rekao… Exclusive. Lijepo je zaigrati Doom u portable modu, no ipak igra vrišti kako to nije to. Eh da je bar malo Nintendo napravio jaču konzolu, pa bih možda igrali i igre kao što su Monster Hunter i ostale igre koje su ipak prevelik zalogaj.

    • Robotz

      @mr.labud, 25.01.2018 - 15:09

      Ako moze DooM i Wolfenstain ne vidim zasto ne moze i Monster hunter.

    • 4mal

      @Robotz, 25.01.2018 - 18:23

      drito to!

    • Goran1234

      @mr.labud, 25.01.2018 - 20:37

      Na Nintendu već generacijama izlazi Monster Hunter…

  • moordrak

    25.01.2018 - 15:33

    AR/VR ipak nije propala stvar, kako se može zaključiti iz ovog članka, jer je 71% anketiranih developera odgovorilo pozitivno na pitanje vjerujete li u AR/VR kao dugoročni isplativi posao. Na isto pitanje prošle godine, negativnih odgovora je bilo nešto manje 25%. Dakle, još uvijek postoji vrlo jaki interes za ovu tehnologiju.

  • Shadow king

    25.01.2018 - 18:46

    Pa…. Nintendo se vratio 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?