HCL.HR

Izvještaj s drugog dana Dota Pit turnira u Splitu

Andrej Krezić 21.03.2016.   •   1 komentara


Prenosimo dojmove nakon posljednjeg dana Dotapit turnira u Spaladium areni – od iznenađujućih preokreta u mečevima, do padova iznenađenih hostesi sve do ekipa koja odlazi kući s trofejom i pozamašno podebljanim džepom.

dotapit-dan-2

U jučerašnjem izvještaju sam vam ostao dužan prenijeti rezultat i dojmove s posljednjeg meč prvoga dana, kada su zaigrali Evil Geniuses vs Empire, no sigurno nećete zamjeriti jer jednostavno nisam imao snage u tri ujutro pisati išta. Slično se može reći i za komentatore koji su tada bili primjetno umorni, no i dalje su se kao pravi profesionalci držali komentiranja.

Evil Genius je svakako jedan od najjačih timova u svijetu koji je i osvojio najveću ikada nagradu na prošlom Internationalu i otada su konstatno u vrhu te se uvijek nađu u samoj završnici gotovo svih turnira. S druge strane Team Empire je u zadnje vrijeme nestabilna momčad pogođena konstantnim promjenama postave, pa nitko nije očekivao osobito napete mečeve.

No, još jednom smo bili u krivu.

Uz tri vrlo napeta gamea, Evil Geniuses tim je uspio od 0-1 završiti na 2-1 ponajprije zbog nekoliko pogrešaka Ghostika koji je svojim Chronospherama na Faceless Voidu napravio više štete nego koristi u par navrata, što je timu EG dalo snagu da se vrate nazad u igru i kazne pogreške. Prvi dan je završio oko tri ujutro pa nije bilo mnogo odmora za fanove i igrače.

ZAVRŠNI DAN DOTA PITA

Nakon što smo malo ‘ubili oko’ vratili smo se u Spaladium arenu na prvi polufinalni meč dana: Complexity vs MVP.Phoenix.

Malo tko je očekivao ove timove u polufinalu jer su im protivnici u prvoj rundi natjecanja slovili za jače. No oba tima su pokazala da su zasluženo prošla u polufinale i pružila vrhunsku zabavu fanovima u Spaladium areni i onima koji su mečeve pratili putem interneta. Dobili smo neslužbeni podatak da je čitav turnir preko interneta pratilo oko 600 000 gledatelja, što je svakako impresivna brojka.

Prvi meč je bio vrlo napet, no nakon 45 minuta koreanski tim je uspio srušiti protivnika na koljena, te ih je samo jedna pobjeda dijelila od finala. U drugome meču Complexity se odlučio za heroje koji su orijentirani na teamfight nadajući se da će izjednačiti rezultat, ali snovi su im srušeni već u 25-oj minuti kada je MVP.Phoenix sa Aegisom krenuo u opsadu i uspješno ju završio. MVP.Phoenix je prvi finalist!

MVP just won against Complexity! #tournament #sennheiser #logitech #twitch #G2A #AMD #EGB #sapphire

A photo posted by Dotapit (@dotapit) on

Iako je na stadionu nedaleko od ovoga sve bilo spremno za hrvatski ‘el classico’, posjećenost turnira je bila jednaka kao prvog dana. Dakle, solidna posjećenost od kojih 2-3 tisuće ljudi s popunjenim parterom i polu-punim tribinama.

U 13:45 po predviđenom vremenu je počeo drugi meč polufinala. Evil Geniuses vs Natus Vincere.

Ima li Natus Vincere snage za poraziti još jednoga prvaka nakon što su jučer porazili Team Secret ili je to bila puka sreća? Pitali su se mnogi, uključujući i nas. Iako se radilo tek o polufinalu ovo je vjerojatno bio najiščekivaniji i najgledaniji meč finalnoga dana, jer tim Na’vi jednostavno ima najveći broj fanova. Teško je to prenijeti u tekst, no publika u Spaladiumu je doslovno urlala nakon svakog killa koji je Na’vi dobio.

publika u Spaladiumu je doslovno urlala nakon svakog killa koji je Na’vi dobio

Prvi game je Na’vi otvorio s Batriderom, herojem koji je jedan od potpisnih heroja offlane igrača Na’Vi-ja GeneRala, no ppd (kapetan tima EG koji slovi za jednog od najboljih kapetana na svijetu) je došao spreman i ubrzo kontrirao Batridera. Čak ni Dendijeva Templar Assassin nije uspjela spasiti Na’Vi od poraza u prvom gameu.

Drugi game je bio potpuno druga priča gdje je Na’Vi od prve minute imao potpunu kontrolu te je Dendijev Invoker vrlo brzo nadmašio sve ostale heroje na mapi te je tako Na’vi izjednačio na 1-1. Svi su na nogama! U odlučujućem meču snažni pickovi s obje strane te iznenadjujući Legion Commander pick od strane Na’Vi-ja koji se više ne viđa tako često. Na’Vi je izvrsno otvorio meč te duže vrijeme vodio, no EG je znao da samo mora strpljivo i pažljivo čekati svoju priliku. Nakon pauze od gotovo sat vremena nastale zbog nemogućnosti spajanja na Valve i Twitch servere ta prilika je i došla te je EG ušao u finale gdje ih spremno čeka MVP.

Inače, neposredno prije početka finala saznalo se što je tajni poklon koji su kupci karata za Pit prostor trebali dobiti. Riječ je o srećki za sudjelovanje u nagradnom izvlačenju gdje su se dijelile hardverske nagrade. Nažalost nisam uspio saznati specifikacije, ali radilo se o grafičkoj kartici te monitoru i jednom poklon bonu od G2A za koji se može kupiti digitalne igre.

Trenutno najpoznatiji voditelj na svijetu je opet predstavio timove i Redditu i Twitch chatu pružio mnogo novog materijala, pa je tako nastala i stranica s njegovim audiozapisima. Cringe party!

Nakon što je atmosfera naelektrizirana nabrijavajućim tonom spomenutog majstora ceremonije, posjetitelji su pokazali da više vole navijati za underdog tim te većim pljeskom pozdravili tim MVP.Phoenix kojima je ovo prvo veliko LAN finale u karijeri.

MVP Phoenix,winners of Dota Pit League Season 4!!

A photo posted by Dotapit (@dotapit) on

Komentatori i analitičari su predviđali pobjedu EG-a nakon gotovih pickova prvoga gamea. Igrač tima MVP QO je vrlo atraktivnom igrom sa Slarkom osvojio srca publike. Gotovo nesmotreno je ulijetao u Roshan Pit među četiri igrača protivničkog tima i uspijevao izvući živu glavu. Prvi game je potrajao gotovo sat vremena, a ponudio je gledateljima mnogo zanimljivog taktičkog nadmudrivanja. EG je srušio gotovo cijelu bazu MVP-a i konstatno održavao pritisak, no MVP je uspio odoliti takozvanim rat napadima i poveo 1-0.

U drugom gameu je MVP izveo jednu od svojih poznatijih kombinacija kojom su već izbacili tim OG s ovog turnira; IO i Bristleback. Iako je EG bolje otvorio, vrlo dobrim odlukama u ključnim trenucima MVP je seriju doveo do 2-0 i ostale su im tri meč lopte. Ispostavilo se da im je bila dovoljna samo jedna jer su u posljednjem i vjerojatno najboljem meču turnira na krilima QO-ovog Phantom Lancera i MentalProtectorovog OD-a uspjeli pokazati da nisu slučajno bili četvrti na posljednjem Majoru, iako to nitko od njih nije očekivao.

MVP.Phoenix je pobjednik DotaPita s impresivnim rezultatom u finalu: 3-0!

Uslijedila je završna ceremonija puna krasnih audiovizualnih efekata i ovacija. Usred te ceremonije jedna nesretna hostesa našla se na krivom mjestu u krivo vrijeme i doživjela neugodno iskustvo, kao što možete vidjeti u ovom videu, no sve je to za ljude.


Na kraju ne možemo ne spomenuti čovjeka koji je oduševio Hrvatsku jednako onoliko koliko je ona oduševila njega, igrača Complexitya: swindlezza. Cijelo vrijeme koje nije igrao ili bio na panelu je proveo u razgovoru i slikanju s fanovima, zaštitar mu je pokazao kako se pivo otvara upaljačem te su on i cijeli complexity čak otišli na utakmicu Hajduk – Dinamo i vratili se puni dojmova:

Što se organizacije eventa tiče i drugi dan turnira je sve bilo na visokom nivou, što je zbilja pohvalno obzirom da je ovo prvi put da se u Hrvatskoj organizira takav turnir. Neki od nedostataka koje bi možda valjalo spomenuti je nepostojanje neke suvenirnice ili Secret shopa i nepostojanje organiziranog susreta s igračima za davanje autograma ili nešto slično tome.

Svakako se nadamo da će LAN finale DotaPita u Hrvatskoj postati tradicija. Nakon turnira je uslijedio afterparty kojemu nažalost nismo prisustvovali jer nas je čekao dug put do Vinkovaca, no sigurni smo da je i ondje bilo zanimljivih anegdota pa ćemo tako podijeliti s vama Dendijev status na Twitteru za kraj:

Komentari (1)

  • Yubs D. Rsc

    22.03.2016 - 00:29

    Ne znam za monitor, grafa je bila R9 380X od Sapphirea ako se ne varam.
    Glupost za secret giftove, granični scam – odlična prva nagrada na ‘tomboli’ a ostale nagrade mizerne/utješne.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?