HCL.HR

Kakvo je stanje industrije igara u Europi?

ToxarE 08.07.2014.   •   3 komentara   •   Zanimljivosti


Povodom skorašnje GDC konferencije za developere videoigara koja će prethoditi Gamescom sajmu, GDC Europe izbacio je kratko izvješće s rezultatima istraživanja o stanju industrije igara u Europi.

Drugu godinu za redom organizacija GDC Europe u suradnji s analitičkom tvrtkom UBM Tech provela je anketu čijim rezultatima namjerava prikazati trenutno stanje industrije videoigara na području Europe. Anketa je trajala nešto više od mjesec dana i provedena je na neobjavljenom broju ispitanika (prošle godine uzorak je tvorilo preko 300 europskih developera igara). Konačni rezultati pokazali su nekoliko zanimljivih, ako ne i očekivanih stvari.

Vodeće platforme kod europskih developera igara su još uvijek PC i mobilni uređaji. Na PC igrama trenutno radi 58% ispitanika, dok ukupno 60% vjeruje da će im i sljedeća igra biti na PC-u. Za mobilne uređaje igre razvija 65% ispitanika. Vrijedi spomenuti da su oba rezultata za ove platforme veća u usporedbi s rezultatima ranije provedenog istraživanja na području Sjeverne Amerike koje je radila ista tvrtka.

Nadalje, što se tiče novih konzola, europski developeri su ih dosta brzo prigrlili; za PlayStation 4 igre tako razvija 18% ispitanika, a za Xbox One njih 13%. Za buduće planove 33% ispitanika navodi PS4 kao sigurnu platformu za svoje igre, a Xbox One njih 23%.

Ostali rezultati otkrivaju kako 10% europskih developera trenutno koristi crowfunding model (Kickstarter, Indiegogo itd.), dok 41% planira koristiti isti model u skorašnjoj budućnosti. Nadalje, po mišljenju europskih developera, trenutno vodeća europska zemlja u industriji videoigara je Švedska, iz koje nam dolaze Minecraft, Battlefield, Payday, Just Cause, Wolfenstein, Magicka i brojne druge igre.

No, prema očekivanju developera, u idućih pet godina Njemačka i Velika Britanija trebale bi ponovno vratiti vodeća mjesta na karti europske industrije videoigara. Naposljetku, upravo je Velika Britanija odabrana kao najbolja destinacija za razvoj videoigara zbog svojih poreznih olakšica.

Komentari (3)

  • deadlyassassin123

    08.07.2014 - 14:28

    strah me i pitati gdje je lijepa nasa :'(

    • teo2cry

      @deadlyassassin123, 09.07.2014 - 15:00

      Pocni programirat pa bi i mogli bit negdi, plakanje nigdje nikoga ne dovodi.

  • goldfinger

    08.07.2014 - 15:02

    U qurtzu,a gdje drugdje….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?