HCL.HR

Killer Instinct Gold – ultra combo, supreme victory!

Zoran Žalac 25.11.2021.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 25 godina Nintendo 64 konzola dobila je Killer Instinct Gold – jednu od svojih najistaknutijih tababačina.

Sredinom devedesetih godina žanr borilačkih igara bio je zaluđen prelaskom u trodimenzionalno okruženje. Naslovi kao što su Virtua Fighter i Tekken predvodili su tu tranziciju, no neki su se još uvijek držali tradicionalne 2D izvedbe. Među njima je bio Rareov serijal Killer Instinct koji je svoju slavu stekao poprilično kasno, 1995. godine na Super Nintendo konzoli. Godinu dana kasnije uslijedio je nastavak za arkadne strojeve, a upravo na temelju njega stvoren je Killer Instinct Gold za Nintendo 64 i lansiran na današnji dan.

Killer Instinct Gold bio je ono što danas zovemo 2.5D tabačinom – igra u kojoj je gameplay bio dvodimenzionalan, a pozadine u 3D-u. Igra je nastavila oslanjati na svoj glavni adut, a to su bili ludi combo potezi i combo breakeri. Specifičnost Killer Instincta bila je i u komentatoru koji je energično uzvikivao što se događa tijekom bitke.

Killer Instinct Gold donio je ukupno 11 boraca s kojima se moglo igrati. U odnosu na prethodnu igru falili su Thunder, Riptor Eyedol, i Cinder, a umjesto njih su se pojavili novi likovi kao što su Maya, Tusk, Kim Wu i Gargos. Borilo se na različitim lokacijama, od džungle do svemira, a novost je bilo i to da je kamera pratila akciju pa se približavala borcima kad su si bili blizu.

Killer Instinct Gold trebao je biti jedna od prvih igara za Nintendo 64, ali je ipak lansiran nakon same konzole. Razvojni tim Rare malo se patio s portom igre na Nintendov format kaseta ali su paralelno radili čak i verziju igre za tada već stari Super Nintendo. Ta je verzija navodno bila dovršena, ali nikad nije ugledala svjetlo dana.

Killer Instinct Gold prodao se slabije od prvog Killer Instincta za SNES, ali je svejedno ostao upamćen kao jedna od najboljih tabačina konzole Nintendo 64. Bilo je to ujedno i zadnje pojavljivanje Killer Instincta na konzoli jer je Rare kasnije postao vlasništvo Microsofta. Serijal je potom spavao idućih 17 godina prije nego se vratio u formatu free-to-play igre.

Killer Instinct Gold od 2015. se godine može zaigrati i na Xbox One konzolama u sklopu Rare Replay kolekcije.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • Iceman73

    25.11.2021 - 12:45

    Bogme,jagodice na prstima nisam osjećal posle…

  • seizure91

    25.11.2021 - 15:17

    Killer Instinct SNES verzija, crna disketa, gameplay, soundtrack, koliko provedenih sati…neprocjenjivo.

  • lordvader

    25.11.2021 - 16:44

    za ovu tabacinu si morao imati skilla,ako si je znao igrati top igra,ja sam imao 9 godina pa nisam bas bio dobar u njoj,ali gusti su bili gledat nekoga ko ubija igru…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?