HCL.HR

Kinez prodavao modificirani save game za igru pa završio u zatvoru

Zoran Žalac 10.07.2021.   •   8 komentara   •   Zanimljivosti


Jedan je kineski državljanin u Japanu prodavao modificirane podatke za igru The Legend of Zelda: Breath of The Wild te je na tome zaradio više od 10 milijuna yena.

Znate već da je ilegalno distribuirati kopije igara, tj. njihove piratske verzije. Znate i to da je prodavanje računa za platforme s digitalnim igrama krši uvjete korištenja tih platformi. No, manje je poznato da je kriminalno djelo ako prodajete modificiranu snimljenu poziciju za igru – barem u slučaju konzola, u Japanu.

Dokazuje to primjer Kineza Ichimina Shoa koji je u Japanu prodavao “ultimativni save game” za igru The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Za otprilike 27 eura kupcima je omogućavao da Zeldu igraju s najboljim oružjima, potpuno razvijenim Linkom, itd. I ne bi ništa od toga bilo sporno da je podaci snimljene pozicije bili čisti. Ali, nisu, nego je Sho prodavao ručno modificirane podatke, što je po japanskom zakonu nedozvoljeno.

27-godišnjem biznismenu posao je išao dobro punih godinu i pol, a u tom je periodu od prodaje “ultimativnog save gamea” uspio zaraditi oko 76 tisuća eura. Možda bi mu posao i potrajao da ga nije oglašavao na jednoj stranici, jer je upravo tako došao na radar policije.

Kako prenosi portal Nintendo Life, Sho zapravo nije sam modificirao snimljene podatke, no njegov pomagač za sada nije identificiran.

Označeno sa: ,

Komentari (8)

  • Dicksuckulla

    10.07.2021 - 10:56

    Koja svrha odma pocet igrat BOTW sa nabildanin Linkon i najjacin oruzjima? Pa najbolji dio ove igre je istrazivat i vrludat okolo i postepeno se razvijat.

    • culinap

      @Dicksuckulla, 10.07.2021 - 11:14

      Ocito on voli odmah pocet igru na max, to mu je gubljenje vremena.

  • uzyuss

    10.07.2021 - 11:11

    Zašto bi prodavanje savea za singleplayer igru bilo illegalno? wtf

    • Zoran Žalac

      @uzyuss, 10.07.2021 - 11:31

      Ključno je modificiranog sejva. To je bliže prodavanju cheata.

    • Dick Johnson

      @Zoran Žalac, 10.07.2021 - 13:43

      Nisam skužil iz teksta, jel nedozvoljeno prodavat ručno ili je čak i ručno modat svoj privatni file krivično djelo. Tipa otovrim .ini file i dam si 100000 golda.
      Al ovo isto ak je cheat za singleplayer, kaj ih briga kaj ja radim u singleplayeru. Ak si ja skinem trainer za SP igru ko AssCreed, jedino ko je na gubitku je Ubisoft, jer necu kupit njihove “timesavere”. Ak počnu prodavat priču da nije moralno il nedajbože ilegalno koristit tranire i modove u SS igrama nema šanse da cu potrosit i lipu na nove igre.

    • Zoran Žalac

      @Dick Johnson, 10.07.2021 - 13:54

      Nije kriminal moddati save file za svoje potrebe, nego ga moddati pa onda prodavati drugima. Barem u Japanu.

  • MightyAloy

    10.07.2021 - 11:47

    Tko želi igrati na takav način bolje da ni ne igra. Čemu sebe zakidati za igrače iskustvo i provedeno vrijeme, nije li u tome poanta igranja? 🤔🤦

  • Klaudio89

    13.07.2021 - 04:00

    još najgore ako to nisu kopije,a ne znam kako Japanci stoje po tom pitanju

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?