HCL.HR

Legendarni likovi gaming svijeta: Nathan Drake

Domagoj Plantak 26.02.2022.   •   20 komentara


Moderni Indiana Jones, muška Lara Croft, ili nešto treće? Brbljavog i duhovitog Nathana Drakea iz Uncharted serijala možemo bez problema smjestiti u posebnu kategoriju.

Kad je Nathan Drake već uspio oteti pozornost i drugi mjesec 2022. zaredom (filmski Uncharted postiže neočekivano dobre rezultate), bilo bi grijeh da mu i mi ne poklonimo svoje blago u obliku skromnog teksta. Ustvari, ne trebamo mu mi ništa ni poklanjati – on će to ionako sam pokušati uzeti, pa će mu na put stati pokoji Rafe ili Zoran (ne Žalac, nego onaj ćelavac iz Uncharted dvojke), a zatim će mu sve to ispasti iz ruke taman kad je za druge krivolovce riješio sve moguće zagonetke. Na kraju će uspjeti spasiti svijet od katastrofe, ostati švorc, ali na kraju dana ipak u sebi biti miran što je imao priliku zadovoljiti svoj poriv za istraživanjem i avanturom – jedino blago koje vrijedi zadržati.

Kratki je to opis provjerenog Uncharted recepta iz tvornice zvane Naughty Dog. Kad je Naughty Dog na PlayStationu 3 izašao s prvim Unchartedom 2007., bilo je jasno da taj studio započinje novo poglavlje u svijetu videoigara, odmaknuvši se od naizgled neozbiljne cartoonish grafike Crasha Bandicoota i Jaka&Dextera u nešto ozbiljnije potrage za blagom.  Ta potraga u prvom Unchartedu je bila solidna, no nije previše odstupala od igara sličnog žanra. Sve se promijenilo 2009. kad je nastavak Among Thieves Nathanovu potragu odveo u mističnu Shambhalu, od čijeg ćete se prizora i danas dobro naježiti.

NATHAN DRAKE ILI NOLAN NORTH?

Postignuti osjećaj filmske avanture i putovanja iz Uncharted dvojke bio je godinama ispred svog vremena. No režirana akcija tu je tek dio priče, jer su glavni mišići u glasnicama Nolana Northa, glumca zbog kojeg je utjelovljeni lik Nathana Drakea tako legendaran možda baš zato što se savršeno uklapa s prirodnim karakterom njegova glumca. Gledajući brojne njegove istupe, uvijek sam imao osjećaj da Nolan prilikom davanja intervjua i dalje ima onaj luckasti karakter svog fiktivnog Dreakea (osim što ne govori „Oh crap!“).

Da me krivo ne shvatite, to što je glumio praktički samog sebe dakako ne umanjuje sav talent i sposobnost jednog od ponajboljih i najplodonosnijih glasovnih glumaca u gamingu ikad, a što je samo ponovno potvrdio na audiciji za prvi Uncharted: Drake’s Fortune. Pa pogledajte samo kako lik uživljeno hoda praznom dvoranom kao da je na džunglovitoj obali Paname iz prve igre, takva gluma nema cijenu!

Usput rečeno, iako North nije glumio “svog lika” u filmu, to ne znači da se u filmu uopće ne pojavljuje.

OD SIROTIŠTA I LOPOVLUKA DO ZGODNE PLAVUŠE (I JOŠ LOPOVLUKA)

Nathan Drake poznatiji kao Nate sin je Cassandre Morgan, koja je bila zaluđena povijesna istraživačica. Nakon što je prerano otišla zbog bolesti, otac je tad Nathana i njegovog pet godina starijeg brata Samuela prepustio državi, zbog čega su obojica završili u jednom katoličkom sirotištu. Nate i Sam te najbolnije godine koriste za iščitavanje povijesnih knjiga i učenje raznih jezika te uče brinuti sami o sebi, makar to uključivalo i ilegalne radnje.

Fanovi serijala znat će da braća Morgan u toj fazi postaju braća Drake, po uzoru na majčino istraživanje u kojem je vjerovala kako je slavni istraživač i moreplovac Sir Francis Drake ipak imao potomstvo. Snovi, težnja i životne okolnosti natjerat će braću da se razdvoje, zbog čega smo pravo podrijetlo Nathanove obitelji saznali tek u četvrtom Unchartedu.

Sic Parvis Magna (iliti “Veličina iz skromnih početaka”), životna je filozofija koja Nathana vodi na zelene obale Paname, snježne litice Himalaje, arapsku pustinju Rub Al Khali, ali i predivni Madagaskar, gdje će mu uvijek ostali profesionalni lovci na blaga biti za petama. Uz druge brojne lokacije, Drakea u avanturama najčešće prate njegov mentor i očinska figura Victor Sullivan te novinarka Elena Fisher.

Možemo bez problema reći da Elena i Sully nadopunjuju Drakea u svakom mogućem smislu – ona će se pobrinuti da Nate zadrži svoju dobroćudnu i moralniju stranu, dok će stara iskusnjara Sully pokušati isto to, samo uz mnogo više eksplozija na putu (ipak je on Victor goddamn Sullivan!). Vrsni dijalozi između njih dvojice neki su od najboljih dijelova Uncharteda, a svojevrsni Crap, crap, crap! Nathanova je najbolja poštapalica (jer kad ih on izgovori, i poštapalice mogu biti dobra stvar).

Neki fanovi serijala na internetu su čak pokušali izbrojati koliko je puta Nate izgovorio crap, što dovoljno govori o ikoničnosti ovog lika. Iz lažne pristojnosti vam nećemo linkati taj video.

ŠALJIVAC, PEHIST I NAJVEĆI AVANTURIST

Nathana Draka kakvog volimo i poznajemo skoro smo mogli izgubiti u četvrtom Unchartedu, čiji je razvoj obilježila kriza u Naughty Dogu. Preciznije rečeno, 2014. studio je napustila Amy Hennig, glavna scenaristica Uncharted igara, zbog čega je tadašnji redatelj The Last of Us-a Neil Druckmann dovršetak Uncharteda 4 morao preuzeti na sebe. Iako nismo sumnjali da će umirovljeni Nathan Drake dobiti još jednu izvrsnu avanturu, među igračima je vladao strah da ovaj lik vedrog duha ne pokupi mračan ton po uzoru na The Last of Us.

Uncharted 4: A Thief’s End, koji je izašao samo dvije godine nakon odlaska Hennig, ipak je uspio nadmašiti očekivanja, a isto ste mogli pročitati i u našoj recenziji u kojoj je Nathan Drake i dalje onaj dobri stari šaljivac, no na momente ipak i ozbiljniji tip. Dapače, prvi teaser za Uncharted 4 na kojem je u toj fazi radila Hennig, imao je daleko mračniju notu nego onaj stvarni u kojem Nate i Sully dogovaraju novu avanturu – one last time.

Dobar dio Hennigine priče za četvorku Druckmann je na kraju izmijenio. Krizni dani u Naughty Dogu zasebna su priča o kojoj nećemo duljiti, već možemo samo biti zahvalni što je Nate neovisno o tome ostao svoj čovjek.

SERIJAL O POVIJESTI UŠAO U POVIJEST

Uza sve rečeno, ne možemo poreći kako je Nathan Drake lik koji igračima znači mnogo više od fikcije. Netipičan je to junak koji se penje bolje od nekih majmuna, kojem se tlo ruši pod nogama praktički gdje god da stane, ali lik koji istovremeno negdje iz dna duše i dalje uspije izvući doskočicu bez obzira na to što prema njemu lete deseci metaka. To su stvari koje ovog lovca na blago čini nezamjenjivim.

Drake se u režiji Naughty Doga pojavio u ukupno četiri Uncharteda, a studio nije odbacio ideju da se nekad u budućnosti ponovno posveti ovoj franšizi. U kombinaciji s uspjehom Uncharted filma, čini se da će Nathanova legenda i dalje nastaviti živjeti.

Kad ste se vi upoznali Nathanom Drakeom? Koji Uncharted nastavak vam je najbolji? Valja li vam film? Koji Nathanov monolog vam se najviše urezao u sjećanje?

Komentari (20)

  • Cone3006

    26.02.2022 - 17:29

    Sad ih odmah stavlja fortnajt u svoju igru.Sve sto postane popularno odmax ubacuju u svoju igricu, pa dokad

    • Lazy

      @Cone3006, 26.02.2022 - 17:52

      Dok ide😁

  • sebo777

    26.02.2022 - 17:41

    Uvijek Nathan drake razina naracije koja je u igri je nevjerojatna jedna od najboljih serijala svih vremena ne samo na ps nego opcenito je UNCHARTED ono kad hodaš okolo i Nathan razgovara sa sully-em itd… Je nesto nevjerojatno

  • Sick Individual

    26.02.2022 - 17:57

    Kao relativno novi fan jer sam svih pet Uncharteda prešao po prvi puta prije nekih godinu dana, mogu reć da su Uncharted igre pravi masterpiece a Nate, Sully i popratna ekipa jedni od najbolje napisanih i okarakteriziranih likova s kojima sam se ikad susreo. Rebootani Tomb Raider sam igrao skoro odmah po izlasku i tako i njegov nastavak a Shadow of The Tomb Raider lani ubrzo nakon što sam završio s Uncharted kolekcijom. I sada krajem prošle godine, znači nekih godinu nakon što sam prvi puta odigrao sve Uncharted igre sam opet odigrao sve, minus Lost Legacy i odmah za tim Tomb Raider trilogiju po drugi puta. Sjećam se prvi puta kad sam igrao Tomb Raider iz 2013 bio sam jako zadovoljan igrom i novom Larom kao i smjerom u kojem su je odveli (sada kada gledam unatrag sjećam se da su svi govorili kako igra očito kopira Uncharted što ja nisam mogal ni potvrdit ni zanjekat jer tada još nisam odigral ništa od Uncharteda, a sad kada jesam da očito je da jesu što je opet zanimljivo jer je očito i da je Uncharted između ostalog imao orginalne Tomb Raider igre kao inspiraciju) i bila je to jako dobra igra s dobrim gameplayom, ok pričom s određenim nelogičnostima i rupama ali sve u svemu odličnim temeljom za nastavak trilogije i razvojem Lare kao lika. Ali s dvojkom stvari lagano kreću nizbrdo, dobra igra što se tiče gameplaya jer su sve ono što je valjalo iz jedinice još povećali, proširili i usavršili. Priča također ok ali ništa spektakularno sa određenim nelogičnostima i rupama kao i prethodnik ali opet dovoljno dobra i zanimljiva da te tjera dalje. Međutim Lara kao lik stagnira i ne ide baš u onom smjeru u kojem se očekuje tj. bar ne onom smjeru kojem bi ja volil da ide i koji mi je nekako logičan za Laru jebenu Croft. I onda Trojka koja je po meni veliko njesra. Gameplay i dalje isti temelji i naravno kao i prethodnik opet je tu kao neko proširenje i nadogradnja jer je hardver noviji tehničke mogućnosti bolje pa tako i grafika itd itd ali sada je to već lagano stagnacija i što se te komponete igre tiče to nije dovoljno da priču koja je najslabija od sva tri dijela i puna cringe momenata skupa s Larinom karakterizacijom izvuče igru. Lara je toliko naporna nakon sva tri dijela da mi dođe ugasim igru čim je čujem. Jer ono što je bilo razumljivo i ok za Laru iz prvog dijela kao curu u ranim dvadesetima definitivno više nije razumljivo i definitvno nema smisla za ženu koja je prošla tri velike avanture i događaje koji bi je trebali definirat i zakružit cijeli njen lik, lik Lare Croft.. Tomb Raidera. E sad dolazim do Uncharteda, prvi prelazak mi je bio jako dobar ali nisam bio toliko oduševljen i to je vjerojatno zato jer su mi TR igre bile prije, iako sam čitao da kopiraju Uncharted meni su te igre bile prve i bile su mi ok i čak i jako dobre. Ali sada nakon što sam odigrao sve po dva puta i riješio ovo zadnje prelaženje i jedne i druge kolekcije prije nekih 2mj mogu reć da je razlika ogromna. Jedina stvar u kojoj Uncharted malo kaska je možda gameplay i gameplay mehanike, sve osim četvorke koja je odlična i po tom pitanju. Ali čak i to mi se u ovom drugom prelasku više svidilo, neznam zašto, vjerojatno zato jer mi je TR prvi puta kad sam prelazio Uncharted bio već podosta izblijedio iz sjećanja a ostalo mi je u glavi da je jako dobar gameplay pa valjda u usporedbi sam ostao malo razočaran na temelju nečeg što je bilo prije 7,8 god i u mojoj glavi je bilo dobro. A da ne govorimo da i uza sve to Uncharted igre su dosta starije i prva tri djela su rađena za ps3 generaciju i to na enginu koji je bio u startu te generacije a TR je samo prvi dio rađen ekskluzivno za tu generaciju hardvera ps3, x360 i to na kraju njihovog životnog vijeka, znači izvučen maksimum. Ostalo sve je Uncharted miljama ispred. Priča u svakom dijelu pojedinačno mi je jako dobra a karakterizacija likova je odlična. A četvorka je primjer svima kako zaokružit cijelu priču i put lika i likova. Čisto savršenstvo od karakterizacije likova i igre koja svojom pričom i krajem čini prethodne igre i priče još boljima nego kad su izašle. Tako da Nate Drake i ekipa su zakon, jedne od legendi gaminga i toplo preporučam svima koji nisu igrali da odigraju, neće se razočarat.
    Toliko od mene, malo sam se raspričao ali ovo mi je jako draga tema i htio sam povuć paralelu između dva serijala jer je očito da imaju puno toga zajedničkog i postojanje jednog i drugog serijala možemo u neku ruku pripisat onom drugom. Uglavnom nadam se da ćemo se susrest i sa Larom i sa Nateom još koji puta i da ćemo uživat u svakom slučaju 🙂 Peace ✌🏻

    • djosic85

      @Sick Individual, 26.02.2022 - 20:44

      Sunce ti poljubim koliki elaborat. Mislim da se nećemo jedno vrijeme susrest s Larom, možda neki remake starih tomb raidera.

    • Sick Individual

      @djosic85, 27.02.2022 - 13:40

      Vjerojatno nećemo da a vjerojatno i bolje jer tko zna što bi Square enix napravil opet

    • Strahinja Radonjic

      @Sick Individual, 28.02.2022 - 00:45

      Nagrada za najduži komentar na HCL-u. 😃

  • Gebro_gaming891

    26.02.2022 - 18:17

    Buka pintu!

  • Stitrek

    26.02.2022 - 18:33

    Uncharted je serijal koji objedinjuje vecinu elemenata koji su bitni za pravi masterpiece, interesantni i dobro razradeni likovi, odlicna prica, divlje avanture, akcija…
    Igra daje igracu da osjeti realnu poveznicu sa likovima i radnjom i to je ono sto daje Naughty Dogu najvecu kvalitetu👍

  • StargateFan

    26.02.2022 - 18:48

    To je ono što dijeli Uncharted, RDR2 i slične igre od drugih – razgovor kada nisi u misijama. Ono… Bezvezno nešto čak može biti dok jašeš konja ili voziš auto ali opette “sitnice” dignu imerziju. Pogotovo kada su ti razgovori interesantni i normalni. Drake je faca. Na žalost, Nathan iz novog filma nije faca nego klinac ali u igrama je Nathan heroj sa manama ali borac. Nadobudan ali oprezan. Lakovjeran ali lukav. Iskopirali su sve dobro od Indianne Jonesa i to je to. Samo mu fali šešir i bič i to je onda klon 😂🤣 Ali vrlo uspješno su ga iskopirali, ja bi čak rekao da sam ponosan što su to uspjeli jer dobiti faktor X od Harrisona Forda nije baš lako. Solo film je dokaz tome 😅

    • djosic85

      @StargateFan, 26.02.2022 - 20:40

      Sve se slažem, ali mislim da ti usporedba s rdr2 ne stoji što se tiče dijaloga u igri.

    • StargateFan

      @djosic85, 26.02.2022 - 20:52

      Mislio sam na casual razgovore dok se ništa ne događa. Unchartedovi su više skriptirani čak jer ih pokrene određeni dio misije, samo su tako dobro napravljeni da se to ne shvati na prvu. Rdr2 ima casual razgovore koji mi se čini da se pokrenu u odnosu na likove. A tu Uncharted ima više uspjeha jer si u kontaktu sa puno manje likova nego rdr2. I to jako puno manje likova.

    • djosic85

      @StargateFan, 26.02.2022 - 21:06

      Tako je, puno manje likova, zato u rdr2 ima daleko više causal dijaloga. Ne može se uspoređivat jer su različite igre

    • StargateFan

      @djosic85, 26.02.2022 - 23:07

      Ne, samo sam mislio reći da su to igre koje imaju takve stvari više u sebi od drugih 😊

  • Luchko

    26.02.2022 - 22:19

    Well, well, well…

  • Klaudio89

    27.02.2022 - 16:45

    Na igrici je u to vrijeme bio lako smisliv i teže bi bilo ne uopće ga zamjeniti za nekoga drugoga,a što se tiče filmskog Natea,a pogotovo Sulija,djeluju mi puno mlađe nego u igricama

  • moordrak

    27.02.2022 - 20:35

    Dovoljno sam star da bi se sjećao jednog drugog legendarnog lika zvanog Indiana Jones. Gospon Nathan mu je karakterom vrlo sličan samo mu nedostaje šešir, legendarna smeđa fedora na glavi. Uncharted će za mene zauvijek biti spin jednog od najboljih serijala avanturističkih filmova osamdesetih godina. U mom slučaju, iako sam ih probao igrati, neke prevelike kemije sa Uncharted linijom igara nije bilo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?