HCL.HR

Mafia – gospodin Salieri šalje pozdrave za 20. rođendan

Zoran Žalac 29.08.2022.   •   14 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 20 godina prvi put smo stupili u američki gradić Lost Heaven za vrijeme tridesetih godina prošlog stoljeća. Mafia je donijela nezaboravnu avanturu inspiriranu kultnim filmom The Godfather.

Japan i SAD su regije iz kojih je prije dolazilo najviše revolucionarnih ideja za videoigre. Međutim, rijetko se spominje činjenica da su otvoreni 3D svjetovi u igrama najviše slave dosegnuli igrama europske produkcije, kao što su Driver i GTA 3. Osim tih dvaju britanskih hitova, značajan trag na industriji ostavila je i češka igra Mafia, koja je lansirana na današnji dan prije točno 20 godina.

Češki studio Illusion Softworks svoje je ambicije pokazao igrom Hidden and Dangerous, ali su im apetiti dodatno porasli kad su krenuli s radom na realističnoj gangsterskoj drami po uzoru na kultni filmski serijal The Godfather. Inicijalna im je ideja bila staviti igrača u ulogu policajca koji bi nastojao razbiti mafijašku organizaciju, no na kraju je prevagnuo suprotni scenarij – igrač je pratio priču takstista Tommyja Angela koji se 1930-ih spetlja s talijanskom mafijaškom obitelji u gradu Lost Heaven.

Iako u igri nismo bili na strani zakona, Mafia je bila realistično rigorozna po pitanju poštivanja tog zakona. U ovoj se igri tako kažnjavala brza vožnja, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, držanje oružja na ulici i sl. Nije policija u igri bila puno naprednija i pametnija nego u GTA 3 koji je izašao godinu dana ranije, ali je sustav bio dovoljno unikatan da ostane upamćen.

U ovoj se igri tako kažnjavala brza vožnja, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, držanje oružja na ulici i sl.

Realističnost igre ocrtavala se i na prilično detaljnom modelu oštećenja vozila. U Mafiji se tako moglo pregrijati motor vozila, razbiti mu prozore i svjetla, probušiti gume, itd. U to vrijeme jednostavno nije bilo igre s takvom razinom detalja, a u prilog joj je išla i povijesna autentičnost vozila te široka paleta od 60-ak različitih modela.

Mafia je u suštini bila linearna igra s misijama koje su se odvijale po zacrtanom planu, tj. u predviđeno doba dana i s unaprijed određenim meteorološkim uvjetima. Međutim, postojao je i Freeride mod u kojemu su igrači mogli slobodno istraživati grad Lost Heaven i njegovu okolicu. Sama je igra ostala upamćena po nekoliko težih misija, pogotovo onoj u kojoj je Tommy sjeo u bolid da bi odvozio utrku od pet krugova.

Igra je ostala upamćena po nekoliko težih misija, pogotovo onoj u kojoj je Tommy sjeo u bolid da bi odvozio utrku od pet krugova.

Usprkos nekim manjim minusima u gameplayu, Mafia je igrače oduševila svojom pričom i prezentacijom. Kraj igre mnogima je ostao u sjećanju te je čak bio ukomponiran u nastavak. Mafia se izvorno pojavila na PC platformi da bi dvije godine kasnije bila prebačena na tadašnje PlayStation 2 i Xbox konzole.

Na nastavak igre čekalo se punih osam godina. Originalna je Mafia nakon 18 godina dobila svoju preradu (Definitive Edition) koja je bila prilično vjerna izvornom predlošku i fanovi su ju dobro prihvatili. Serijal nakon dva desetljeća živi i dalje te se neslužbeno navodi kako je u razvoju još jedna igra. Doduše, češki tim koji je radio na originalnoj igri većinom se razišao, a već je Mafia 3 bila američke produkcije.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (14)

  • djosic85

    29.08.2022 - 12:46

    Sjećam se te nesretne utrke s bolidima, užas koliko je to bilo teško završit na prvom mjestu. Ne znam kako je u remake to izvedeno, ali u originalu je bila neka fora da se skrati krug nekakvim prečacem ako me pamćenje služi, ipak je prošlo dvadeset godina 😁

    • DjokaBA

      @djosic85, 29.08.2022 - 14:42

      Mogu da ti kazem isto tako tesko i u remake-u. Bar meni.

  • Vujo777

    29.08.2022 - 12:48

    Mafia 1 & 2 imaju najbolje priče, samo me zanima kakva će bit 4 ako ikad izađe

  • pinkfloyd94

    29.08.2022 - 13:03

    Auuu kad se sjetim potrosenog vremena na utrkama i opceg veselja kad sam uspio i hvalisao se u drustvu. Prekrasna igra uz koju me vezu samo najbolja sjecanja. Sa defenitive editionom nisam bio bas najzadovoljniji, nekako mi se izgubila car igre sa preradom, nisam se mogao uziviti do kraja. Mafia 2 je bila pun pogodak nakon toliko dugo cekanja. Jedino je troika malo ostavila gorak okus no,sve u svemu, odlican serijal.

    • butjer1010

      @pinkfloyd94, 30.08.2022 - 08:24

      Je, u pravu si, remastered verzija je ubila, barem meni, sve sa mehanikom pucanja kao u trojci. Cover i pucaj, pogadjaš sve iz covera, tebi nitko ništa ne može. Igrao ju 20 min i odustao. Šteta, da su pogodili s tim, odigrao bi ju sigurno 3,4 puta kao i original.

  • alan40rt

    29.08.2022 - 13:05

    Ta utrka mi i nije bila tak hardcore. Prvi dio Mafie mi je nekak u magli, a Mafia 2 je već nekaj drugo. Kupil je prije koji mjesec (definitive edition), reda radi i nisam ju završil do kraja jer mi mehanika bude smješna i iritantna, a igra se na konzoli pa zbog nedostatka miša i tipkovnice bude i nedostatka volje…

  • mamojebac

    29.08.2022 - 13:09

    Remake je odlično odradjen. Imao sam neki krš od kompa pa nisam mogao igrati bas kako spada kada je izašla, no s nekoliko godina zaostatka sam ju odigrao od a do z i sve preporuke.

  • Arthur

    29.08.2022 - 13:24

    Joj kad se sjetim prve mafie. Nisam poznavao priču niti sam je razumio jer sam tada još išao u vrtić pa sam se samo zezao okolo pa sam se kasnije posvetio priči kada sam naučio engleski. Mogu reći da je priča vrhunska iako mi je Mafia 2 najbolja u serijalu.

  • mariod123456

    29.08.2022 - 13:50

    Joj kad se sjetim misije “You Lucky Bastard” i sati utrošenih u traženju poluge, bloka kotača i pokretanje vlaka 😁

  • Tomon_45

    29.08.2022 - 14:13

    Naj bolja mafia 1 rimester priča baš zabava za pratiti,gluma vrhuska,dobri likovi grafika.

  • butjer1010

    29.08.2022 - 14:53

    Stvarno igra koja ide u top 10 igara svih vremena. Tada grafički poremećeno dobra, gameplay “frustrirajuće” dobar, a priča, usudio bi se reći najbolja do tada. Osim misije s vožnjom, mene je ubila i ono penjaje po zgradi da bi snajperom ubio onog kongresmena. Auuuuuu, nakon 3 sata uspijem doći do gore, i ne pogodim lika, aaaaaaaaaaa, sve ispočetka. Te 2 misije su stvarno bile koma teške, s tim da sam vožnju prošao tek kad sam skužio onaj famozni prečac. Meni osobno, uz assassins creed 1 i 2, najbolja priča ikada u igrama. Baš mi je igra ostavila trag….

  • Stecajni_upravnik

    29.08.2022 - 15:10

    Top igra, jedan od kamena temeljaca… kraj drugog dela je prica za sebe, jos pamtim kao sam se osecao posle poslednje scene, kao i nacin kako su povezane price prvog i drugog dela👍

  • kaurazmaj23

    29.08.2022 - 17:40

    Utučeni dani i sati u tu igru dok nisam istražio svaki kutak.

  • nikola720p

    30.08.2022 - 11:49

    U ono vreme mapa je bila moram reci veoma ogromna,3 velika grada i okolno veliko selo,za ono vreme to je bas bilo dosta i predosta,prvi put sam igrao kod brata od ujaka,neznam koje godine je to bilo ali osecaj prvi sa igrom je bilo da se toliko odusevis,vice city u to vreme je bila igracka…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?