HCL.HR

Maximo: Ghosts to Glory – vitez u gaćama

Zoran Žalac 27.12.2023.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 22 godine prvi put se pojavio akcijski 3D platformer Maximo, nasljednik nekadašnjeg Ghosts ‘n Goblins serijala.

Osamdesetih je godina Capcom imao prepoznatljivog lika u vitezu Arthuru koji je u tadašnjem hitu Ghosts ‘n Goblins ostajao u gaćama nakon što bi mu protivnici razbili oklop. Arthur je svoju bitku protiv demona nastavio u devedesetima na Super Nintendu, a onda ga je u 21. stoljeću pokušao zamijeniti novi vitez zvan Maximo. On se pojavio u istoimenoj igri na današnji dan prije 22 godine za PlayStation 2, iako je igra isprva bila u razvoju za Nintendo 64.

Za razliku od svog prethodnika, Maximo je bio 3D platformer s nešto većom paletom različitih napada i snažnijim fokusom na akciju. Ipak, igra je imala niz motiva koji su čuvali tradiciju Ghost ‘n Goblinsa, počevši od same priče. Vitez Maximo spašavao je svoju princezu / djevojku Sophiu iz ralja izdajnika Achillea koji je koristio nemrtve protivnike kako bi mu uprskao planove.

Maximo je imao pet svjetova u kojima se nalazilo po nekoliko razina koje su kulminirale obračunom s boss protivnikom. Zanimljivo je da su te levele pratile remix skladbe iz originalnog Ghosts n’ Goblinsa. Glavni alati za tamanjenje protivnika bili su mač i štit, a mogli su se nadograditi u nekoliko navrata.

Igra je po izlasku pokupila vrlo dobre ocjene te je imala solidnu prodaju u svoje doba. Dvije godine kasnije uslijedio je i nastavak zvan Maximo vs. Army of Zin, a potom je serijal zaključen te se Capcom vratio Arthuru i Ghosts n’ Goblinsu. Nažalost, Maximo je bio i ostao PS2 ekskluziva te se danas ne može legalno pronaći u digitalnom obliku.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (2)

  • RPGamer

    28.12.2023 - 00:37

    Od kuda ste izvukli ovu igru, prvi put čujem za nju? Hm, vitez Maximo… zanimljivo.

  • 312AE

    28.12.2023 - 10:00

    Jako dobri spiritualni nastavci Ghosts n’ Goblins. No treba se malo naviknuti na grafički stil,a i težina dosta varira.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?