HCL.HR

Microsoftove next-gen igre dolazit će na stari Xbox One putem streaminga

Zoran Žalac 16.06.2021.   •   10 komentara


Ekipa iz Xboxa upravo je objavila pomalo nevjerojatnu vijest. Njihove buduće igre koje razvijaju za Xbox Series X i S moći će se putem streaminga igrati na starom Xboxu.

Iz Xboxa su nam prošle nedjelje prikazali svoje ekskluzive koje razvijaju za aktualnu generaciju hardvera – kao next-gen igre za Xbox Series X i S. Među takvima su Bethesdine igre Starfield i Redfall, a otprije već znamo da su nova Microsoft Flight Simulator, Forza Motorsport i Hellblade: Senua’s Saga ekskluzivni za Xbox Series X i S.

No, baš kao što se pojam Xbox ekskluzive pomutio kad je Microsoft počeo lansirati svoje igre i na PC platformi, tako se sada još jednom muti pojam next-gen ekskluzive. Naime, iz Xboxa su poručili da će omogućiti igranje gore spomenutih next-gen ekskluziva i na starim Xbox One konzolama. Ali, za razliku od Sonyja koji svoje igre razvija i za PS4 i za PS5, Xboxov pristup bit će drugačiji – next-gen igre za XSX/S na Xbox One će se streamati iz oblaka, odnosno putem tehnologije koju Microsoft zove xCloud.

To znači da se Starfield ili Microsoft Flight Simulator vjerojatno neće moći kupiti za Xbox One konzolu, ali pretplatom na Xbox Game Pass (Ultimate) dobit će se mogućnost streaminga tih igara na zahtjev.

E sad, ovo ne znači da će sve igre s Xbox Series X/S konzola biti igrive putem streama na Xboxu One. Svaki izdavač i proizvođač individualno će moći odrediti hoće li njegova igra u sklopu Game Passa podržavati xCloud streaming ili neće. Međutim, u slučaju igara Xbox Game Studiosa, xCloud će uvijek biti podržan pa teoretski možete računati da će se preko starog Xboxa One jednoga dana moći igrati i The Elder Scrolls 6. Nemojte me uzimati za riječ, ali tehnička je pretpostavka da će takvo što biti moguće.

Naravno, kad kažemo “moći će se igrati” to za sada ne znači da će se moći igrati i na našim prostorima. Streaming preko xClouda službeno nije podržan u Hrvatskoj, a pitanje je kada će i hoće li uopće biti.

Mnogima će ovaj potez Microsofta biti čudan, ali ako pratite njihovu viziju za gaming, prodaja konzola im je najmanje važan dio poslovanja. Sve je u izgradnji dugoročnog odnosa s potrošačem, odnosno pretvaranju istoga u pretplatnika. Ekipu iz Xboxa nije briga na kakvoj se mašini igrate sve dok im plaćate pretplatu za pristup sadržaju, odnosno igrama. Prvi korak bio je proširivanje Xboxa na ekosustav koji obuhvaća PC platformu. Drugi korak je streaming na Android i iOS platforme, a treći nuđenje streaming usluge preko aplikacija integriranih u TV uređaje.

Komentari (10)

  • darkness666

    16.06.2021 - 20:28

    Svaka cast..samo tako naprijed..

  • lordvader

    16.06.2021 - 20:50

    future of gaming…

  • Skoropazao665

    16.06.2021 - 22:18

    To ima NIntendo od kad.

    • Junejkas

      @Skoropazao665, 16.06.2021 - 23:40

      Ozbiljno? Znači na wi u mozes igrat nintendo switch igre?

    • Skoropazao665

      @Junejkas, 17.06.2021 - 17:03

      Mislio sam da na Nintendo Switch mogu da se igraju igre preko strima. Igre koje Switch inače nije dovoljno jak da pokrene. Pa se strimuju što mu dođe isto.

  • Timmy20

    17.06.2021 - 07:18

    To to, za koju godinu će trebati samo dobar đojac, smart tv sa dobrim internetom i peri deri bez konzole. Na kraju će eksluzive biti samo za konzole, bez streaminga hahahah. Ili će čisto konzolaško igranje samo davati bolju grafiku. Ovisnici o konzolama na aparatima.

  • mr. metallion stallion

    17.06.2021 - 09:25

    boli me kyta za starim xbox one koji nikada nisam imao a sada imam xbox series x jedini
    u splitu….think?

  • Hawke

    17.06.2021 - 09:43

    Mene vise zanima kad ce doc podrška za Hrvatsku.

  • mg

    17.06.2021 - 10:14

    Microsoft -xCloud ‘izbija iz cipela’ gaming hardware. Dobra stvar za raščistiti dom od suvišnih kutijetina:)

  • r3voken

    17.06.2021 - 12:19

    Dosta dobar potez. Trebao bi i Sony malo zapet sa PS Now 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?