HCL.HR

Možda nikad nećemo imati Final Fantasy 17 i 18 – serijal bi mogao poslati brojke u prošlost

Zoran Žalac 23.05.2023.   •   8 komentara


Producent Final Fantasyja 16 potvrdio je kako u Square Enixu razmišljaju o ukidanju brojeva u nazivima Final Fantasy igara.

Final Fantasy je najdugovječniji serijal u gamingu koji još uvijek koristi brojeve u nazivima igara. Serijali poput Dragon Questa ili Mega Mana također su u dvoznamenkastom teritoriju, ali Final Fantasy 16 je ipak najviši broj za jednu igru, ako ne računamo 64 oznake iz Nintendo 64 ere. I čini se kako bi na tome moglo stati.

Naime, producent FF 16 Naoki Yoshida izjavio je za GQ da je s čelnicima Square Enixa razgovarao o tome da se uklone brojevi u nazivu Final Fantasy igara. Ali, ne zato što su došli tako visoko.

“Možda je vrijeme da maknemo brojeve. Na primjer, imate Final Fantasy 14 i novi igrač će se zapitati zašto bi igrao tu igru ako je izašao Final Fantasy 16. Zašto ne bismo nazvali igru Final Fantasy Online i učinili stvari razumljivijima.” – izjavio je Yoshida.

Za sada nije poznato hoće li njegov prijedlog biti uvažen ili neće, ali je činjenica da mnogi igrači koji nisu upoznati s Final Fantasyjem ne znaju da same igre nikad nisu nastavci prethodnih igara. To jest, 15. i 16. igra u serijalu pričom nemaju veze jedna s drugom niti su smještene u isti svijet. Dapače, Final Fantasy 16 nije ni šesnaesta Final Fantasy igra – ni kronološki gledano ni bilo kako drugačije.

Doduše, vrijedi reći da stvari ne bi bile puno jasnije bez samih brojeva. Zapravo, brojevi označavaju igre iz glavnog serijala, dok spin-off naslovi tih brojeva nemaju, zato tako imamo FF Tactics, FF Crystal Chronicles, Dissida Final Fantasy, Fabula Nova Crystallis Final Fantasy…

Komplicirano je kako god okrenemo.

Komentari (8)

  • Žarko Ćurić

    23.05.2023 - 12:43

    Hoćemo brojeve, i to rimske! Kako će napraviti sick logo na bijeloj pozadini.

  • r3voken

    23.05.2023 - 12:48

    Mislim da nakon 35+ godina nema smisla micati brojeve. Serijal je globalno poznat, a bilo tko koga će zanimati igre brzo će shvatiti da nisu povezane. Kroz brojeve jednostavno lakše popamtim sve igre i razlikujem ih. Kad bi ih maknuli više nitko nebi znao koja je mainline igra, a koja spinoff.

    “Jesi igrao novi Final Fantasy?”, “Ovaj Final Fantasy?”, “Ne taj, drugi Final Fantasy!” 🤣 svi bi se izgubili

  • IgorBiH

    23.05.2023 - 13:42

    Užasna ideja. To je nešto najprepoznatljivije što ima FF – visoki rimski brojevi. Poštuj tradiciju. Doduše, zavisno od rezultata prodaje šesnaestke možda više i ne bude mainline FFa. Svakako serijal više nije ono što je bio što se tiče značaja u gaming zajednici. Evo, samo pogledaj preview Eurogamera, oni više nisu trail blazeri, otvoreno priznaju da su kopirali boga-oca u igri, preko GoTa, LotR, DMC, Soulsa…miš-maš svega i svačega. Zvuči prilično očajnički od nekada predvodnika JRPGa.

    • Old_Gam3r

      @IgorBiH, 23.05.2023 - 15:53

      Ma meni je FF do X, sve dalje mi nije bitno. Više nije story mode s taktiziranjem nego neki brzi online hack and slash.
      Ne kažem da je nužno loše ali definitivno nije taj osjećaj gameplaya.
      Kažu borba na poteze je zastarjela i nerealno je da likovi stoje na mjestu dok im se puni gauge bar. Da, a kao sve ostalo u igri je realno 😀

    • mocii

      @Old_Gam3r, 23.05.2023 - 20:26

      Nije bilo baš neko taktiziranje u FF osim u FF Tactics. Jedinio što je bilo “teško” je grajndanje tih dosadnih borbi. Sjećam se da sam u FF IX koristio cheat da nemam niti jedan random encounter pri kraju jer sam izgorio.

    • Monster Tamer

      @mocii, 23.05.2023 - 22:34

      Imamo i Final Fantasy XII Revenant Wings – odličnu taktičku Role Playing igru za DS, vjerojatno malo ljudi na našim prostorima je čulo a kamoli igralo igru.

    • mocii

      @Monster Tamer, 26.05.2023 - 08:50

      Vidio sam trailer za to davno, budem isprobao svakako, odlično izgleda da

  • FinalFantasy

    23.05.2023 - 23:49

    FF FOR LIFEEEEEEEEEEEEEE

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?