HCL.HR

Na Kickstarteru je prikupljeno preko pola milijarde dolara samo za igre

Zoran Žalac 03.06.2016.   •   5 komentara   •   Zanimljivosti


Od osnutka Kickstarter platforme za projekte koje uključuju različite vrste igara uplaćeno je više od pola milijarde američkih dolara.

Kickstarter više nije toliko zvučna platforma za igre kao što je bio 2012. i 2013. godine, ali je još uvijek vrlo isplativa. Naime, ovih dana Kickstarter je dosegnuo okrugli broj u kategoriji kampanja vezanih uz igre. Za različite vrste i oblike igara prikupljeno je tkao preko 500 milijuna američkih dolara. Okvirno, jedan Destiny i petina vrijednosti Minecrafta.

Doduše, zanimljiva je činjenica da svega 37% tog iznosa, sveukupno 186 milijuna dolara odlazi na videoigre. Većinski dio od 265 milijuna dolara pripada društvenim igrama, a ostalih 49 milijuna igrama koje ne spadaju ni pod jednu od tih kategorija.

Videoigrama na Kickstarteru svoj je novac udijelilo 2,2 milijuna korisnika. Time su pomogli preko osam tisuća projekata, od kojih je dio kasnije zaživio, ili nije, ili ih se još uvijek čeka. Među istaknutim Kickstarter uspješnicama su Broken Age, Pillars of Eternity, Wasteland 2, Divinity: Original Sin, Shovel Knight i brojne druge igre.

Rekorder po prikupljenom iznosu u kategoriji videoigara je Shenmue 3 koji je u ovo doba prošle godine u rekordnom roku premašio svoj cilj i prikupio 6,3 milijuna dolara, čime je postao osmi najbolje financirani projekt na čitavom Kickstarteru. Naravno, Star Citizen je apsolutni rekorder crowdfunding metode – ikada, igdje – ali on je tek naknadno skupio preko stotinu milijuna dolara dok je na Kickstarteru uzeo sitniš od 2,1 milijun.

Jeste li vi ikada donirali svoj novac igrama na Kickstarteru? Jeste li zadovoljni razinom kvalitete igara iz Kickstarter inkubatora?

Označeno sa:

Komentari (5)

  • pesek32

    03.06.2016 - 20:16

    U potpunosti se slažem. Kupujem neke EA igre, al barem njih mogu igrat i vidit. Zna se dogodit da developeri samo pobjegnu ili potroše novac.

  • Ares88

    03.06.2016 - 20:32

    Ne hvala,ne podržavam developere koji imaju u “planu” igru. Zašto dobiti moje novce i tko će mi garantirati da će projekt uspjet?

    • darijoman

      @Ares88, 04.06.2016 - 15:16

      A tko garantira da ćemo sutra biti živi pa opet živimo. Bolje je i pokušati pa ne uspjeti nego ništa ne raditi.

  • Apocalypse4987

    03.06.2016 - 21:15

    Ne doniram nikome, ni nikada, nikakvi early access, nikakvo plačanje za beta testiranje. kvragu ni prosjacima na ulici, ni unicefu ne dajem ni kune. Željeli smo kapitalizam, dobili smo kapitalizam, ako ja moram crnčit na poslu i onda dizat kredit da bi nešto napravija, onda nema prebijene šanse da dajel lovu nekakvim šarlatanima

    • Vailent

      @Apocalypse4987, 04.06.2016 - 04:11

      upravo tako ja više ni kinte nikome nedam samo roditeljima mogu jos dat

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?