HCL.HR

Najbolja glazba iz igara: Carski marš u Freedom Fighters

Zoran Žalac 08.04.2024.   •   14 komentara


Pobunjenička igra Freedom Fighters nije sasvim ozbiljan materijal iz današnje perspektive, ali svojom glazbom još uvijek diže dlake gdje god ih imate.

Prošlog sam tjedna na GOG-u za tri eura zgrabio stari Freedom Fighters, pokrenuo ga i već u prvih nekoliko minuta prasnuo u smijeh. U ovoj igri Rusija izvrši iznenadnu invaziju na Sjedinjene Američke Države, a način na koji je sve to prezentirano malo je komičan. Priča započinje s dva vodoinstalatera koji dolaze u stan istaknute protivnice sovjetske ekspanzije, uz nekoliko macho šala kako bi joj rado provjerili protočnost cijevi. Ispostavi se da su vrata stana (koji izgleda kao zadnja rupa) širom otvorena, a gazdarice nigdje nema. Dvojica vodoinstalatera jedva da se stignu okrenuti kadli u stan bane ruski general Tatarin, raskopčane uniforme i dlakavih prsa.

“Gdje ti je cura, građanine?!” – pita general Tatarin.

Skoro pa sam od smijeha pljunuo po monitoru! Igra koja mi je kao 15-godišnjaku bila impresivna i koju sam shvaćao ozbiljno, sad mi je djelovala kao lakrdija. Ipak, jedna je stvar koliko-toliko uspjela sačuvati privid ozbiljnosti za Freedom Fighters – njezina odlična glazba koju potpisuje skladatelj Jesper Kyd.

Već sam jednom prilikom pisao o Kydovom značaju za serijal Assassin’s Creed, no ovdje imamo očiti primjer koliko njegove skladbe utječu na ton samih igara. Glavna tema za Freedom Fighters zove se “March of the Empire” i odmah postavlja presedan. U ovoj igri Ameriku branimo slušajući pjesme na jeziku okupatora. Nisu to pobunjeničke budnice i po tome je Freedom Fighters ostao specifičan naslov.

A sama skladba… teško se ne naježiti na tu zborsku glazbu! Kao da se njome prenosi energija svjetine usklađene u jednoj namjeri, svjetine koja u takvom skladu zahtjeva strahopoštovanje.

Ako vas podsjeća na Hitman: Silent Assassina 2, nije to nikakva slučajnost jer je glazbu za obje igre izvodio radijsko-simfonijski orkestar iz Budimpešte. Sam skladatelj Jesper Kyd inače ima osobnu poveznicu sa studiom IO Interactive, kojega su osnovale njegove kolege iz Danske.

Nego, jeste li se ikad pitali o čemu se pjeva u naslovnoj pjesmi za Freedom Fighters? Ukratko, stihovi su to o ratu kao vražjoj igri stradanja i prihvaćanja žrtvi u činu herojstva. Kad ih prevedemo, zvuče ovako nekako:

Ranojutarnja svjetlost
svijetle zemlja i sjena
drhteći od straha
vrag glasno diše

smrt hoda u tajnosti
a svijet djetinjasto spava
pijan od krvi
odjednom netko zavija

Pjesma kao dim do neba
diže se pjesma rata
i zvuči glasnije
Ej! Hajmo!

Đavolje lice
bez tijela
ali samo vjera
u njegovom boju

iz mojih očiju
ne boj se kiše, sine moj
ponosna sam na tebe
Da, bori se kao lav

Označeno sa:

Komentari (14)

  • Demon90

    08.04.2024 - 17:07

    Ma valja igru jednom ponovno odigrati

  • TheCaptainCrash

    08.04.2024 - 17:47

    inace sam fan glazbe iz igara, ali ovo nisam cuo damn. Evo vam koji gem: The Punisher theme song, Dragons Dogma Dark Arisen(zacudo ima dosta riffova), Crimsonland OST, Budokai 2 “Challengers” – totalni ripoff hunting high and low ali nema veze. Naravno ima tu i DOOM, Max Payne, Red Dead, ali to sve vec znamo.

  • Makav

    08.04.2024 - 20:17

    Ima stvarno hrpa dobre glazbe u igrama, a ovak kaj mi na prvu ruku pada na pamet: mass effect 3, witcher 3, cyberpunk i na kraju naravno jedan klasik: Hell March iz Red alerta!

  • RPGamer

    08.04.2024 - 20:39

    Evo nekih mojih preporuka, igara sa ludom muzikom: Medal of Honor, Medal of Honor Underground, Prince of Persia 3D, Mortal Kombat 4, Digimon World 2, Digimon World 3, Digimon World Dawn and Dusk, Vectorman, Vectorman 2…ima ih stvarno mnogo.

  • Luchko

    08.04.2024 - 20:47

    Starcraft 2 – western rock 😄
    Uncharted, bilo koji, mozda 2 najbolji…
    Last of us i last of us 2
    Xcom 2 – ekran dok se bira loadout za squad

    • vlatko2003

      @Luchko, 08.04.2024 - 22:32

      zakon za x-com 2, prejebena igra

  • vlatko2003

    08.04.2024 - 22:28

    morrowind main theme
    dragon age origins main theme
    dragon age inquisition main theme

    • vlatko2003

      @vlatko2003, 08.04.2024 - 22:30

      i jos baldur’s gate 2 main theme

  • Sarge

    08.04.2024 - 22:38

    Heroes of M&M serijal (2, 3, 4) po meni ime najikonskiji soundtrack. To je i Elder Scrolls, Dungeon Siege 1, Witcher 3 ( može lako biti broj 1), Vampire the masquerade serijal, Goldeneye 64, Turok 2, Deus Ex 1, Zelda serijal, Mario serijal, Banjo Kazooie, Warlords Battlecry serijal, Nrverwinter Nights serijal, FF serijal, Castelvania…

  • Sinek

    09.04.2024 - 10:20

    og igraci se sjecaju kyda iz starih hitmana, nikakav assassins creed :p
    ima dobar stil, freedom fighters i hitman contracts imaju slicnu elektroniku dok su h1 i h2 imali vise klasicni zvuk
    sto se tice ruskog marsa daleko najbolji je soviet march iz inace bezveznog red alerta 3

  • soypi

    09.04.2024 - 12:26

    Meni jedan od najdražih soundtrackova je iz Celeste. Odličan je za zvučnu kulisu dok radim. Sama potvrda i od industrije jest da su skladateljicu zovnuli da radi glazbu Minecraft…

  • Duje0506

    09.04.2024 - 15:49

    Evo zadnje 3 igre koje sam igra. Darkwood, In Other Waters i Kingdom: Two Crowns sve super glazba. Sad vidim da je i isti tip radija na ove druge dvi. Zna čovik posa.

  • Chronosus

    12.04.2024 - 09:12

    Ovo me podsjetilo zbog soundtracka i ere, uz poveznicu s imenom – jel tko igrao Freedom Force? Fantastična strateška igra sa superherojima, dobila hrpu nagrada tad a čini mi se potpuno zaboravljena. Tu i tam mi i dalje dođe u glavu pjesma NUuuuclear wiiinter
    https://www.youtube.com/watch?v=nxM8AO8M8nY

    https://www.youtube.com/watch?v=KjKrXVO_Joc

  • Chronosus

    12.04.2024 - 09:19

    Kad smo kod toga (poveznica ime, sountrack i era) jel se tko sjeća igre Freedom Force? Strateška igra sa superherojima, pobrala hrpu nagrada te davne 2002., odlične reviewe a čini se da je u međuvremenu potpuno zaboravljena. Tu i tam mi još dođe u glavu pjesma: Nuuuclear wiiinter.

    Suludo atmosferična i humoristična igra, mislim da zaslužuje svoj Gaming kalendar.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?