HCL.HR

Najbolja glazba iz igara: Ona dok gradiš kuću u Simsima

Zoran Žalac 02.04.2022.   •   10 komentara


Ima nešto u melodijama Sims igara što čovjeka ponese u optimističnom gledanju prema životu – makar i onom virtualnom.

Dosta ljudi zna igrati igre iz serijala The Sims do trenutka kad izgrade i opreme kuću iz svojih snova. I tu onda stanu jer im je najzanimljiviji dio igre završio. Po meni je to legitiman način igranja, ali često se tu zanemaruje uloga glazbe u tom procesu.

Naime, mogu se virtualne kuće iz snova graditi i pomoću drugih alata. Malo je zahtjevnije nego u Simsima, ali tko se tome stvarno želi posvetiti nije mu problem proučiti neki specijalizirani softver za to. Osim u praktičnosti, druga najveća razlika između Simsa i projektantskih softvera je u pratećoj glazbi zbog koje je cijeli čin izgradnje neopisivo interesantniji.

Simsi imaju iznimno zarazne, ali nadasve ugodne melodije koje vas prate većinu igre – u menijima, tijekom gradnje i sl. I nevjerojatno mi je koliko te melodije zvuče poticajno, tj. koliko važnu ulogu imaju u dočaravanju optimizma koji proizlazi kad ti je u životu sve otvoreno i “možeš kako hoćeš”.

Prvi The Sims imao je klasičan prizvuk bliži starijim SimCity igrama, s više analognih instrumenata, možda čak i s daškom jazza. U kasnijim igrama glazba je više naginjala prema elektronskom aranžmanu. Postoji čitav niz skladbi iz dugogodišnje povijesti The Sims igara koje bih mogao izdvojiti kao kvalitetne, ali za potrebe teksta evo jedne koja mi se najviše sviđa.

Glavna tema iz The Sims 2 baš je nešto što te doslovno tjera na fićukanje. Zvuči mi entuzijastično i evocira nekakvo slaganje elemenata svakodnevnice. I ne mogu ni opisati koliko dobro odgovara kao pozadinska glazba za bilo kakve kućanske poslove.

  • Postavljanje laminata? – puštaj Sims 2 temu!
  • Sastavljanje ormara? – puštaj Sims 2 temu!
  • Odčepljivanje odvoda? – dobro, hajte, ne paše baš za sve.

Skladatelj ove teme je Mark Mothersbaugh, a zanimljiva je lista projekata na kojima je on radio. Tip koji je skladao veselu temu za The Sims 2 ujedno je bio i skladatelj glazbe za film Glup i gluplji, a radio je glazbu i za Thor: Ragnarok. Možda najpoznatije njegovo djelo za koje ne znate da je njegovo jest uvodna tema za animiranu seriju Super Mario World. Svaka čast čovjeku na širokom spektru radova

Komentari (10)

  • Bronson

    02.04.2022 - 13:06

    Dobar clanak..

  • Soulforged

    02.04.2022 - 13:42

    Plivanje u bazenu bez ljestava iz kojeg ne mozete izaci – pustaj Sims temu!
    Zalijevanje biljaka u kuci i dvoristu usred noci – pustaj Sims temu!
    Mokrenje ispred WC skoljke jer niste stigli na WC na vrijeme – pustaj Sims temu!

  • matej931

    02.04.2022 - 14:57

    Odoh odma Sims 2 instalirat I namah katnicu napravit. Nekad sam išao u build mode samo zbog te melodije plus ova stvar https://youtu.be/M-kPWGfF5UU

  • vlatko2003

    02.04.2022 - 15:08

    👌🏿

  • alan40rt

    02.04.2022 - 15:43

    Kakvo je to bilo opuštanje. Više se bilo u build modu nego kaj sam “živjel” s njima.

  • Stitrek

    02.04.2022 - 16:33

    Da, lagana a opet energicna instrumentalna glazba, sa veselim tonovima i varijacijama sto pomaze dnevnom movmentu.
    Isto je i sa glazbom nekih starijih crtanih filmova👍

  • Pararera

    02.04.2022 - 17:01

    Kad ti kuhinja gori, a vatrogasac ne može preko prljavog tanjura na podu – puštaj Sims temu!

  • INA

    02.04.2022 - 17:51

    Bezvezna glazba. Ne znam.sto itko u njoj vidi tj čuje.

  • Rastmahatta

    03.04.2022 - 12:53

    Meni osobno najdraži OST iz prvog The Sims, s time mi je još zarazniji OST od SimCity 3000 kojeg slušam svakodnevno na poslu

  • SPGamerAzrael

    04.04.2022 - 02:24

    Ja sam igrao the sims 2 jako puno, izasao i the sims 3 probao jogurt verziju tada, te onda poslije godinu dana i sa dlc-ovima uvijek ga obrisem i isntaliram the sims 2 jer je po meni the sims 2 daleko bolji.
    Koliko se sjecam EA je dao kompletan the sims 2 besplatno. Cetvorku sam probao opet iz radoznalosti, ali vec u ovim godinama nije fora a nema se ni veremena za trosenje jer kad ga imam igram nesto sto bas zelim, mada da sjednem za pc gdje ima the sims 2 ili 4 ostao bi sigurno par sati 😅

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?