HCL.HR

Naučite igrati Dirty Bomb uz naše savjete

Ivor Ivošević 11.06.2015.   •   5 komentara


Nova besplatna online pucačina Dirty Bomb od nedavno je svima dostupna kroz open betu, a kroz ovaj tekst lagano ćemo vas uvesti u sve što morate znati za uspjeh na serverima.

Prije tjedan dana objavili smo vijest o igri Dirty Bomb, novoj pucačini ekipe iz studija Splash Damage, koja je svojevrsni nasljednik njihovih prijašnjih naslova kao što su Wolfenstein: Enemy Territory, Quake Wars i Brink. Povod za našu vijest bio je prelazak igre u fazu open bete, što znači da iako igra još nije do kraja popeglana, svi zainteresirani je već mogu besplatno skinuti i zaigrati.

Uz najavu open bete, organizirali smo i petodnevnu podjelu kodova koji u igri otključavaju nove mercove. Podijelili smo ukupno 10 kodova i ovim putem još jednom čestitamo sretnim dobitnicima!

Kako ova vijest ne bi ostala samo na čestitkama, odlučili smo napisati malo opširniji uvod u igru kao pomoć svim novim igračima. Dirty Bomb je u mnogočemu kompleksniji od popularnih FPS naslova i zbog toga može lako odbiti igrače koji nisu u potpunosti shvatili što se u igri od njih očekuje, odnosno koji nisu shvatili razlike između mercova i slično. Cilj teksta koji slijedi je pripremiti vas za vašu prvu partiju Dirty Bomba, odgovoriti na najčešća pitanja novih igrača i omogućiti vam da se pravite važni pred prijateljima jer znate više od njih.

Prva i osnovna stvar s kojom većina novih igrača neće biti upoznata je objective gameplay u oba trenutno aktivna moda u igri. Ta dva moda su Objective i Stopwatch.

Stopwatch, ili po naški štoperica, je game mod u kojem jedna ekipa napada dok druga brani. Nakon što napadači završe sve objektive ili “prođu mapu”, vrijeme je postavljeno i strane se mijenjaju. Druga ekipa, sad u ulozi napadača, mora proći mapu u kraćem vremenu kako bi pobijedila. Kako mečevi ne bi trajali zauvijek, prvi napadači ipak nemaju neograničeno mnogo vremena za svoj napad – točnije, imaju 15 minuta. Ako ni jedna ekipa ne uspije napraviti sve objektive na mapi, pobjednik je ekipa koja je napravila više objektiva, a u slučaju da je i broj objektiva isti, pobjeđuje ekipa koja je objektiv odradila brže.

Objective je malo pojednostavljena verzija Stopwatcha gdje se strane ne mijenjaju i vrijeme nije fiksno. Napadači imaju par minuta vremena za proći objektiv i ako uspiju, timer se produžuje za još par minuta kako bi dobili dodatno vrijeme za sljedeći. Obrana za pobjedu mora napadače spriječiti da uspješno izvrše sve objektive na mapi, a napadači pobjeđuju samo u slučaju da završe i zadnji objektiv.

Trenutno glavni objektivi dolaze u tri varijante:

Delivery: Napadači moraju pokupiti objektiv s jednog mjesta i dostaviti ga na drugo. Igrač koji nosi objektiv, ne može koristiti svoje oružje ili posebne moći, tako da ga morate čuvati! Ako napadač ispusti objektiv, bilo to svojom voljom ili zbog pet metaka u glavi, obrambeni igrači mogu objektiv vratiti na početak.

C4: Napadači moraju postaviti C4 na jednu ili više lokacija i obraniti je. C4 nakon postavljanja treba 50 sekundi da eksplodira i za to vrijeme ga obrambeni igrači mogu deaktivirati. I postavljanje i deaktiviranje C4 je puno brže u rukama Engineer mercova.

EV: Napadači moraju popraviti vozilo nalik tenkiću kako bi se počelo kretati i nakon toga ga odvesti do cilja. EV se kreće samo kada je barem jedan napadač blizu njega i može biti onesposobljen ako primi dovoljno štete od strane obrambenih igrača. Jednom onesposobljen, čeka ponovni popravak od strane napadača. Popravak je puno brži ako ga obavlja jedan od engineer mercova. Fire support mercovi su, s druge strane, majstori za onesposobljivanje EV-a, svojim artiljerijama, orbital laserima i airstrikeovima.

U Dirty Bombu uzimate ulogu jednog od mercova iliti plaćenika. Trenutno u igri postoji 12 različitih mercova, svaki s posebnim moćima, od granata kojima želite pobiti što više neprijatelja, do health packova s kojima možete napuniti HP sebi ili svojoj ekipi. Važno je čim prije shvatiti koji merc ima koju ulogu i to poštovati. Medicu prioritet mora biti briga za ostale članove tima, Fire supportu dijeljenje municije ekipi i tako dalje. Svakog merca možete bolje upoznati na službenoj stranici igre.

Dirty Bomb je igra u kojoj pobjeđuje ekipa s više izvršenih objektiva, a ne ekipa koja ima bolji KDR. Objektiv uvijek treba biti vaš cilj, a ubijanje je samo jedan način da taj cilj ostvarite.

Ne zaboravite da iako sve objektive može izvršiti svaki merc, postoje mercovi koji to mogu napraviti puno brže. Isto tako, iako su medici ti koji su zaduženi za dizanje posrnulih suboraca, i druge klase mogu to napraviti samo dosta sporije. Kada nekoga ubijete, zapravo ste ga samo onesposobili i medic ga još uvijek može dignuti. Kako biste ga dokrajčili, možete nastaviti pucati u njegovo drhtavo tijelo, ali nožem posao možete završiti u jednom potezu.

Izaberite merca koji popunjava ulogu koja nedostaje ekipi, komunicirajte sa suigračima i ne zaboravite da protivnike najviše bole metci koje im ih pospremite u glavu!

Vidimo se na serverima i tipkamo se u našoj forumskoj temi za Drity Bomb.

Komentari (5)

  • Vailent

    11.06.2015 - 19:24

    Igra je dobra poprilično al me nervira to što moraš čitav šajžer potrošit da bi ubio liga,ja se taman usrećio kada sam s Desert eagle htjeo da gađam glave :S kad ono puff buuuum razočaranje vjerovali ili ne moraš 4 puta lika u glavu pogodit da bi pao :S:S mislim da to nije baš realno da je bar pucanje kao u Cs Go ili Codu,pa dao bi joj 10 ocjenu a ovako 7

    • Voshy

      @Vailent, 11.06.2015 - 19:40

      e vidis, vecina koja igra ovu igru bas zato daje desetku ovoj igri 🙂 ne mozes nekog ubit u sekundi i ako si bolji aimer dobit ces duel iako nisi prvi poceo pucat. mozda nije toliko noob friendly kao naslovi koje spominjes, ali je bas zato puno vise rewarding na duze staze 🙂

    • PsyBorG6of9

      @Vailent, 12.06.2015 - 07:50

      "mozda nije toliko noob friendly kao naslovi koje spominjes" Cs Go noob frendly, zanimljiva tvrdnja

    • Libier123

      @Vailent, 13.06.2015 - 18:36

      Psy CS GO je noob friendly ako znas igrat FPS igre,ako nemas pojma igrat FPS normalno da ti nece biti lako.Vailent pucanje u codu je realisticno?Vecu glupost nisam procitao.

    • PsyBorG6of9

      @Vailent, 14.06.2015 - 03:01

      ti si očio global elite u cs:go? igrao sam fps dok si ti vjerovatno bio u pelenama počevši od dn3d mrežno. pa do q3 i ut. reci mi koji po tebi fps nije noob frendly?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?