HCL.HR

Netflix planira ubaciti videoigre u postojeću pretplatu

Zoran Žalac 15.07.2021.   •   28 komentara   •   Industrija videoigara


Netflixov planirani ulazak u industriju videoigara trebao bi se dogoditi nekad u idućih godinu dana, a velika je vijest kako to planiraju izvesti.

Prije otprilike dva mjeseca čuli smo kako tvrtka i streaming usluga Netflix planira ponuditi svoju pretplatu za pristup katalogu igara, slično kako to već postoji na Xboxu, iOS-u i Androidu. Sada pak portal Bloomberg izvještava da je Netflixova ideja uklopiti katalog s videoigrama u postojeću pretplatu. Što znači da biste plaćanjem pretplate za Netflix osim serija i filmova dobili i videoigre.

Koje to igre i za koje platforme – još nije sasvim jasno. Međutim, ovaj bi potez imao smisla. Netflix ima bazu s preko 200 milijuna pretplatnika i sama ta brojka mogla bi biti ključna za privlačenje izdavača igara na suradnju. U slučaju kad bi Netflixova pretplata na videoigre bila odvojena od pretplate na serije i filmove, bilo bi im znatno teže zainteresirati i publiku i igre.

Ako je vjerovati Bloombergovim izvorima, Netflix ne planira naplaćivati dodatno za pristup igrama, tj. rezervirati to za neki skuplji model pretplate. Isti izvor navodi kako je plan da se interaktivni sadržaji na Netflixu lansiraju u sljedećih godinu dana.

Bit će interesantno vidjeti koliko će pretplatnika Netflixa uopće biti zainteresirano za videoigre. No, u Netflixu očito vjeruju da određeno preklapanje pretplatnika i gamera postoji, a zapravo nisu jedini. Tvrtka Amazon već neko vrijeme u sklopu svoje Amazon Prime pretplate nudi streaming filmova, serija i glazbe, uz dodatne pogodnosti za gamere na Twitchu, poput poklon igara na mjesečnoj bazi.

Komentari (28)

  • blacklist0907

    15.07.2021 - 11:01

    Zanimljivo

  • Chimichangas

    15.07.2021 - 11:09

    Yes please

  • Rick Sanchez

    15.07.2021 - 11:11

    Nisam pratio što kažu analitičari, ali lako moguće da će još jedan ”next gen” biti u obliku fizičkih konzola i nakon toga samo stream igara…

    • Zoran Žalac

      @Rick Sanchez, 15.07.2021 - 11:32

      Ne mora biti jedno ili drugo – može biti i jedno i drugo.

  • Darcoolio

    15.07.2021 - 11:25

    Može ako ostane u sklopu pretplate bez da diže cenu.
    U suprotnom i dalje piratizovanje.

    • Djuro05

      @Darcoolio, 15.07.2021 - 12:12

      Stop it, get some help

    • moordrak

      @Djuro05, 15.07.2021 - 13:38

      Za koji klinac ću im plaćati nešto što nisam tražio, ne koristim i ne zanima me. Daj mi reci zašto bi to plaćao, nisam shvatio? Ima čovjek potpuno pravo.

    • Djuro05

      @moordrak, 15.07.2021 - 18:18

      Ja pričam o tome što sve piratizuje.

    • funky0308

      @moordrak, 16.07.2021 - 17:32

      Pricekaj da sve skupa nakave i da izadju s time pa onda treba razgovarati. Za sada je info da se cijena ne mijenja, ajmo pricekati i vidjeti o cemu se radi. Mozda bide glupost, mozda nesto super, mozda samo na skupljim pretplatama, mozda na svima.. ne zna se jos pa nema ni smisla pozditi bezveze… polako, vidjeti ce se sve

    • Bojko

      @Darcoolio, 15.07.2021 - 13:37

      Način razmišljanja zbog kojeg i jesmo tu gdje jesmo.

    • Darcoolio

      @Bojko, 15.07.2021 - 17:09

      Pazi da me ne rasplačeš.

    • Bojko

      @Darcoolio, 15.07.2021 - 23:47

      Takve kao ti ne treba rasplakati već tući i ne dati plakati 😉

    • Darcoolio

      @Bojko, 16.07.2021 - 00:01

      Realno možeš samo da sereš, ništa nećeš promeniti.
      Ništa gore od vas lažnih moralista.

    • Bojko

      @Darcoolio, 16.07.2021 - 08:36

      Vjerujem da nisi izgubljen slučaj, samo mlad i bez para. Budeš i ti nadošao već.

    • Darcoolio

      @Bojko, 16.07.2021 - 09:11

      Hvala ti, niti sam mlad, niti bez para, veruj mi na reč.

    • funky0308

      @Darcoolio, 16.07.2021 - 17:43

      Moram se umjesati jer je zalosno ovo citati.. znas koja je onda treca opcija, jel? Nisi mlad i nisu pare problem.. onda druze imas puno vecih problema. Klince bez para koji bi probali sve i svasta covjek jos i moze shvatiti ali ovo kako se ti sada predstavljas bolje drugi puta sakrij, ne ide ti na cast niti ispadas pametan, mudar ili frajer.. a ako mislis da igra ne vrijedi 10, 20€ za koliko ih se najcesce vec nakon mj dva da kupiti sto ih onda igras? Ako je nesto smece onda to ne trebam ni djaba..

    • Darcoolio

      @funky0308, 16.07.2021 - 23:37

      Pa pazi, igre nisu 10 i 20€, jesu posle 2-3 godine.
      Ali da dam 60-80€ za 7-10h singleplayer kmapanje bez MP komponente, to se neće desiti.
      Drugo, nisam nigde rekao da sve piratizujem, ali ovakve primere kao ovaj gore da, kao i igre koje jednom pređeš i to je to, ne želiš više da ih igraš.
      Drugo, ko plače kad se igre pomere za kasniji datum?
      Ja ne, mogu da pomere u za 2024. nešto što sad treba da izađe, to me apsolutno ne zanima.
      Sa druge strane, meni je potpuno kretenski izgovor da su morali da dignu cene za 20-30€.
      Što se cene Netflixa tiče, ova sada je potpuno ok i prihvatljiva.
      Ne delim pretplatu, a dao sam dva profila, neka koriste.
      Ono što treba razdvojiti je cena za igre i cena za filmove i serije, kao i eventualna cena za ce paket.
      Nema potrebe da se tu kažnjavaju oni koji su tu da bi gledali filmove zaad onih koji hoće da igraju igre, to je malo glupo i nije baš ni logično.
      A kao što rekoh, ne želim da se pravdam za pirateriju, to je moj stav, glup ili ne neće se ništa promeniti, mali broj igara danas ima tu vrednost da je opet pređem za neki period, kao što ima the Witcher, Elder Scrolls serijl, MK11 imam origina i sve DLC, Mass Effect mi je kompletan serijal original, pa i ovaj legendary, Dragon Age itd.
      Ali primera radi, novi RE je 80$, prešao sam je za 8-9 sati i više je nikad ne bih upalio, stvarno mislim dane vredi toliko i da su cene prepumpane.

    • funky0308

      @Darcoolio, 17.07.2021 - 08:39

      Na PCu se igre koje danas izlaze i kostaju po 60 eura mogu odigrati kroz pretplatu za 10ak-15€, a i bez pretplate cijene brzo padnu, na konzolama su oglasnici puni vec mj, dva nakon izlaska – hoces mijenjati, kupiti ili nesto trece, opcija je puno. Da je puno dati 60, 70€ za par sati kampanje – je, puno je i meni dati za COD pa ga ne igram. Smatram da nije OK i dobro, to ne igram, bio krekiran ili ne ja ga igrati necu. To je stav. Stav uzeti cu jer mi je igra super ali necu platiti jer je kratka nema bas previse smisla, ne mora svaka igra trajati 100 sati da bude dobra, a opet ponavljam ako mislis da nesto ne vrijedi – onda preskocis i OK. Generalno govorim za ekipu, place se kako igre ne izlaze ili kasne, a ne kupe ni jednu igru godisnje. Sto se Netflixa tice, sigurno jitko mojoj babi nece povisiti cijenu Netflix standard pretplate jer su eto ubacili i igre, to se nece dogoditi sigurno. Moze se dogoditi da dodje novi paket koji ce ukljucivati igre ili se sve ubaciti u vec postojece ali da ce podici cijenu svima i svima dati igre htjeli oni to ili ne – to sigurno nece napraviti.

    • funky0308

      @Darcoolio, 16.07.2021 - 17:38

      Dobro ti je i rekao.. neka ide cijena gore ako ce sadrzaj biti bolji i usluga kvalitetnija. Problem je kada cijena ide gore, a usluga dolje. Netflix sigurno nece gurati nesto na silu i dizati cijenu 15eura svim korisnicima. Veliku vecinu igre nece zanimati i taj potez bi im srezao 50% pretplatnila preko noci. Nisu debili. Ako i bude druga cijena biti ce ponidjeno na izbor. A sto se piratstva tice – placete kada se igre odgadjaju, pozdite sto nema ove ili one igre, a ne bi igru platili. Najbolje da vam po izboru rade, a vi skidate.. milina. Samo zazelis sto hoces i stize bespla, tako svijet i funkcionira, ako imas 7 god, ako si stariji onda shvacas da utopija ne postoji i da kako ti moras zaraditi za svoje dijete, tako mora i onaj koji radi igru. Opravdanje ima Valve para, ko’ ih jebe, izlizano je i nema smisla vise… kako se ti boris za sebe (ili bi se trebao boriti za sebe i svoju obitelj) tako se bore i drugi. Sve ostalo je opravdavanje glupih postupaka samome sebi odnosno tjesenje samoga sebe.

  • moordrak

    15.07.2021 - 13:36

    Ma super. Onda će se nekome dignuti ona stvar pa će reći lupam, Assassins Creed igra malo korisnika e sad ćemo to ištekati jer puno plaćamo licence. Evo, istu stvar su nedavno napravili sa Gospodarima prstenova. Uredno su ubacili Hobita i izbacili drugi i treći dio LOTR sage. Znači kako netko reče, OPET piratiziranje.

    • funky0308

      @moordrak, 16.07.2021 - 17:45

      Tako je i na Primeu i na HBOu i svim drugim streaming servisima – vrti se sadrzaj stalno. Dobijes upozorenje da nesto uskoro istice pa pogledaj prije. Streaming servisi nisu za ljude koji bi ih koristili kao kolekciju.. jbga, moras kupovati BRe ili digitalne filmove i praviti si kolekciju. Normalno je da isticu prava i da maknu, kazem, tako je kod svih.. ali kako maknu jedno, dodje drugo

    • moordrak

      @funky0308, 16.07.2021 - 21:54

      Ma zaboli me uho za drugo. Meni uklanjanje sadržaja nije nikako normalno i ok jer se gubi onda svaki smisao filmoteke i dostupnosti sadržaja na klik. To ti je kao da u biblioteci nakon nekog vremena ukloniš enciklopediju Britannicu jer se eto ne čita toliko puno. Gle, neću plaćati 4 različita servisa da bih mogao pogledati cijelu kolekciju. Znači što mi ostaje? Kupi fizičko izdanje ( kojeg btw nema za HR jer su dstributeri odavno krepali) ili piratiziraj. Znači opet se vraćam u vrijeme prženja divixa i trpanja stvari po diskovima.

    • funky0308

      @moordrak, 17.07.2021 - 08:30

      Koliko je to super ili nije to je neka druga prica ali cinjenica je da tako rade svi. Problem je u tim licencama i pravima .. jbga, tako je. Da je super – nije ali tako je svuda. Ja sam milion puta vec rekao, da postoji neki servis koji ce objediniti sve i imati sve, od igara do filova serija i glazbe bio bi najsretniji i placao to bez razmisljanja. Sve na jednom mjestu, vrzo dostupno i uvijek tu ali eto, nemamo tako nesto i zivimo u eri gdje ako se sunce malo zaigra necemo gledati nista naradnih 10 godina 🙂 Labava je sva ta tehnologija koju koristimo i vrlo lako se bez svega ostane. Kada malo covjek razmisli, koliko smo nekada foto albuma samo imali (fizickih albuma sa fotografijama), danas imam digitalne okvire po kuci i fotke na mobu i kompu, bez svega ostanes ako ostanes bez struje samo.. jbga, to je taj divni napredak koji stoji na sve tanjoj i tanjoj niti

    • moordrak

      @funky0308, 17.07.2021 - 10:02

      Mah. Ionako na Netflixu više nemam što gledat osim starudija snimljenih prije 20-30-40 godina i američkih superherojskih sranja. Inače, podivlja li nam sunčeko, laptope, tablete telefone i ostale gadgete ćemo koristiti kao daske za rezanje mesa… Kako vrijeme ide dalje, sa nekim stvarima mi se čini kao da smo krenuli unazad ne unaprijed 🙂 Svi imaju nekakve usrane algoritme koji pogađaju što se meni sviđa. E pa jebiga. Ne sviđa mi se to što je neki program izračunao da bi se meni trebalo sviđati nego baš želim gledati recimo Voyager sezonu 6 po 3645 put. Mislim, što nekog boli ona prosta stvar između noga što ću ja gledati. Nu, dobro. Netflix je prvi , uredu možda ne prvi ali među prvima koji je izrastao u respektabilan servis. Pokrenuli su revoluciju ponudivši stream video sadržaja, a onda su se pojavile razno razne hijene i sada smo dobili kraval. Identična stvar se dogodila sa igrama. Koliko lounchera imamo? Još su najbolji ovi koji prodavaju sve tipa amazon ili google. Kupiš-imaš i zdravo.

    • Darcoolio

      @funky0308, 16.07.2021 - 23:43

      Evo vidiš, ovde ste obojica u pravu.
      Sa druge strane, Netflix ima opciju da preko telefona skineš taj film, mada nisam nikad to radi ili proveravao rezoluciju i kvalitet.

    • funky0308

      @Darcoolio, 17.07.2021 - 08:33

      Mozes ali bez placanja usluge ili ako se film makne sa Netflixa opet ne mozes pristupiti tom sadrzaju. To je napravljeno samo da si mozes napraviti neku kolekciju kojoj ces pristupiti kada nemas flat net ili je net slabiji tamo gdje ides. Skines kod kuce i ode u kamp neki recimo. Netflix samo provjeri jel sve OK i da ti da pogledas film offline ali i dalje to nije tvoje na nacin da mozes raditi s time sto zelis, prebacivati, snimati na USBe i slicno – i dalje nista od gledanja kada maknu iz kataloga, bez obzira sto si skinio.

  • Demon90

    15.07.2021 - 15:01

    Imam prime i odem povremeno pokupiti igru al eto mogu reci da do sad nisam jos niti jednu odigrao. Pogodnosti su uglavnom za multiplayer igre od kojih ne igram niti jednu. Kostimi, novcici i sl. Budemo vidjeli sto netflix ima u planu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?