HCL.HR

Nezavisni tvorci igara ne žele da videoigre budu žrtveni jarac za američki problem nasilja

Zoran Žalac 08.03.2018.   •   5 komentara


Udruga nezavisnih tvoraca videoigara osudila je uperivanje prsta na videoigre kao krivca za pucnjave po američkim školama.

Medij videoigara ovoga se mjeseca našao u dosta nepovoljnom položaju zbog nedavnih događanja u SAD-u. Naime, učestali oružani masakri u američkim školama nekom nerazjašnjenom poveznicom došli su u korelaciju s virtualnim nasiljem u videoigrama, a to je posebno stavljeno u fokus nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao predstavnike industrije videoigara da porazgovaraju o tom problemu. Čim je Trump uputio taj poziv, moglo se pretpostaviti da je politika našla laku metu za svaliti krivnju i skrenuti pozornost sa šireg problema.

Posljedice su već vidljive. Jučer je jedna škola u Miamiju organizirala akciju bacanja videoigara u protest nasilnim videoigrama.

Osudu takvog poteza, kao i općenito uzimanje videoigara za ulogu žrtvenog jarca u čitavoj situaciji izrekao je savez nezavisnih tvoraca videoigara, IGDA:

“Budimo izravni na temu videoigara i oružanog nasilja – nećemo dopustiti da se videoigre koristi kao žrtvenog jarca. Činjenice su vrlo jasne – nijedna studija nije pokazala kauzalni odnos između igranja videoigara i oružanog nasilja. Vrhovni sud donio je jasnu presudu da su videoigre zaštićene slobodom govora.”

“Stereotip da su gameri nezadovoljni tinejdžeri jednostavno je neistinit; 41% od 150+ milijuna igrača u SAD-u su žene i sve više žena starijih od 35 godina igra videoigre češće nego djeca ispod 18 godina. U SAD-u se igraju iste videoigre kao i u ostatku svijeta, ali samo mi imamo problem s oružanim nasiljem.”

“Tretiranje videoigara ili bilo kojeg drugog oblika medija kao žrtvenog jarca i konstantno odbijanje razumne, racionalne restrikcije u posjedovanju oružja kakvu Amerikanci žele i zaslužuju – to nikoga neće zavarati.” – stoji u objavi IGDA udruge.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • phoda

    08.03.2018 - 17:08

    Novci sve odlucuju tako da industrija oruzja nece propast. Odugovlacit ce se dok se ne smiri

  • vragec25cro

    08.03.2018 - 18:59

    “U SAD-u se igraju iste videoigre kao i u ostatku svijeta, ali samo mi imamo problem s oružanim nasiljem.” jel se ima uopče o čemu tu raspravljati?glupi ameri da ukinu da svaka budala može imati oružje doma nebi imali tolko sranja al neki lobisti bi ostali bez para

  • TypicalHog

    08.03.2018 - 21:55

    Ajme, koji bullshit!

  • NeoGames

    08.03.2018 - 23:40

    Cinjenica je da SAD treba bolje propise o oruzju, a ne napad na gaming i opcenito medije. Slicno se dogadalo i u proslom stoljecu kad su filmovi navodno bili krivi za sva zla svijeta.
    Mislim ovo je no-brainer logika. Doslovno ovako:
    NORMALAN DAN U TRUMPOVU UREDU
    -Hmmmm, doslo je do pucnjave, mozda bi trebali nesto poduzeti oko oruzja.
    -Ma neee, oruzje nije krivo, jer bi smo onda mi bili krivi zbog toga sto dozvoljavamo da bilo tko kupi pusku. Razmisli ovako, sto jos ima pucanje?
    -Znam! Video igre!
    -Tako je! Pozovite CNN i Fox News ovdje!

    Ovo me podsjetilo na stari sketch Monty Pythona. Ovo je prakticki ista stvar ko u sketchu. Evo link: https://www.youtube.com/watch?v=k3jt5ibfRzw

  • Anomaly

    09.03.2018 - 08:11

    Ne može baš svako u Americi da kupi oružje, pisao sam pre neki dan.
    Veliki problem je što stupaju u kontakt sa oružjem još kao deca zbog tradicionalne kulture oružja koja je u sprezi sa kulturom nasilja.
    Mogli bi dignut granicu za kupovinu oružja na 21-u godinu, dakle do takozvanog kasnijeg punoletstva i malo više povesti računa o nasilju i otuđenosti u društvu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?