HCL.HR

Nintendo bilježi gubitke i uz dobru prodaju Mario Karta 8

ToxarE 30.07.2014.   •   5 komentara


Nintendo je u drugom tromjesečju ove godine zabilježio gubitak od gotovo stotinu milijuna dolara prodavši tek nešto više od pola milijuna Wii U konzola.

Premda se u Nintendu trude privući igrače (a time i prihode) kako znaju i umiju, brojke pokazuju kako im to jednostavno ne polazi za rukom, tko zna koji put već za redom. Naime, teško se i sjetiti je li Nintendo ostvario ikakvu dobit nakon izlaska Wii U konzole. Prošla godina bila im je gotovo katastrofalna, ovu su također započeli s gubitkom, a novo izvješće o financijskim rezultatima u razdoblju između travnja i srpnja nije ništa povoljnije.

U drugom tromjesečju ove godine Nintendo je zabilježio gubitak od 97.2 milijuna američkih dolara, iako se nadao da će Mario Kart 8 biti spasitelj situacije. Stvari su izgledale obećavajuće jer je igra imala dobru prodaju – isporučena je u 2,82 milijuna primjeraka te je činila 65% ukupne prodaje Nintendovog softvera.

Međutim, to baš i nije pomoglo Nintendu jer im nije upalio plan da s tom igrom ujedno prodaju i Wii U konzolu. Kako se navodi, Mario Kart 8 je kupilo znatno više ljudi koji su već posjedovali Wii U konzolu negoli novih kupaca koji su kupili konzolu radi igre. Wii U u istom razdoblju isporučen je u 510 tisuća primjeraka. Gledajući ukupno, to je 6,68 milijuna isporučenih konzola do kraja lipnja ove godine.

Nintendo se još uvijek nada da će do kraja godine ostvariti predviđenu prodaju od kirurški preciznih 3,6 milijuna primjeraka konzole. Tome bi trebale pomoći nadolazeće ekskluzive Bayonetta 2, Super Smash Bros. te Hyrule Warriors. Među ekskluzivama za američko tržište je i Captain Toad: Tresure Tracker, no ista je igra za europsko tržište odgođena do siječnja iduće godine.

S druge strane, tvrtka može biti zadovoljna prodajom prijenosne 3DS konzole koja se od travnja do srpnja prodala u 820 tisuća primjeraka (do sada sveukupno 44 milijuna). Do kraja godine Nintendo od 3DS-a očekuje „robusan profit“ koji bi trebali donijeti Pokemon Omega Ruby i Alpha Sapphire, kao i Super Smash Bros.

Komentari (5)

  • Antimadridista9

    30.07.2014 - 17:39

    A budimo realni, Mario Kart 8 nije igra koja ce prodavati konzolu.

  • apenac

    30.07.2014 - 17:41

    samo ih nova Zelda može spasiti

  • Mr.black

    30.07.2014 - 19:13

    Kako nece biti u gubitku, cijena konzole nove skoro kao i ps4, slicno je sa igrama s tim da neke kasne sa izlaskom… ps4 ili wiiu??? Ja bi reko ipak ps4 bez ikakvih razmisljanja…

  • dragec

    30.07.2014 - 19:46

    Loše se piše Nintendu,ovaj next-gen će izgleda biti totalni promašaj

  • Artyom

    30.07.2014 - 22:54

    Wii U je izašao prerano i sad je preslab u odnosu na konkurenciju. No Nintendo se iz svega može izvuć sa jednom ludom ali pametnom kontra-strategijom. Trebaju izbacit novu konzolu koja će po snazi posramit i PS4 i XBO i izdavat igre koje grafički izgledaju tako dobro da ih ove dve ne mogu ni pokrenut, te da one crossplatform igre izgledaju uvjerljivo najbolje na novom nintendu. To im je sad šansa, jer Microsoft i Sony sigurno nebi mogli odmah poletjeli izbacit nove i jače konzole dok se Wii U tržište još uvijek može lako zaboravit.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?