HCL.HR

Nintendo bi uskoro mogao imati problema u Europi

Zoran Žalac 09.07.2018.   •   17 komentara


Tvrtka Nintendo prijavljena je njemačkim vlastima pod optužbom da krši zakone Europske unije koji štite potrošače.

Kada naručujete videoigru na nekoj od platformi za digitalnu distribuciju prije datuma njezinog izlaska, bolje vam je da bude sigurni da to stvarno želite učiniti. Naime, otkazivanje narudžbi u slučaju digitalnih verzija igara obično je mukotrpan proces. U slučaju nekih platformi moguće je otkazati narudžbu i dobiti novac natrag. No, postoje i neke na kojima to uopće nije moguće.

Nintendo eShop je jedna od takvih platformi koja ne nudi opciju otkazivanja tzv. preordera, a upravo to moglo bi dovesti tu tvrtku u probleme. Naime, Norveška je ranije ove godine primijetila kako se ova praksa protivi njihovom aktu o zaštiti potrošača.

Iako to nisu mogli dokazati na slučaju Steama, Origina i PlayStation Storea, Nintendo eShop je drugačiji slučaj pa su norveške institucije odlučile prijaviti Nintendo njemačkim vlastima, s obzirom da je sjedište europskog ogranka Nintenda upravo u Njemačkoj.

Ostaje za vidjeti hoće li i kakve će posljedice Nintendo snositi zbog ovoga. Ako se njemačke vlasti slože da se Nintendovo poslovanje protivi zakonima Europske unije, te ako se stvari u skorije vrijeme ne promijene, tvrtka Nintendo mogla bi se naći u sudskom postupku.

Označeno sa: ,

Komentari (17)

  • TheGreatIdiot

    09.07.2018 - 13:51

    Pa Nintendo to promijeni i sve 5. I nema problema 😀

  • funky0308

    09.07.2018 - 14:03

    Neka se nadje…i oni i svi oni koje se ne vode fer poslovanjem. Ja sa Steamom nikada nisam imao problema, cak ni sa Instant Gamingom i to poprilicno davno, sto je stvarno pohvalno. Steam mi takodjer nikada nije pravio probleme, sa Hellbladeom sam i probio 2h gameplaya i nikakvih problema kod refunda nije bilo. EU zakoni nas stvarno OK stite i bolje smo danas zasticeni nego Ameri. Neka se prilagode i OK…pa to barem nije neki veliki problem kada ima volje.

    • L3gi0naR

      @funky0308, 10.07.2018 - 05:53

      Šta si za Hellblade tražio povrat?Ti nemaš pojma o igrama.

    • funky0308

      @L3gi0naR, 10.07.2018 - 08:29

      Dakle kolega, inace nemam obicaj ovo raditi ali moj sin, koji je tek navrsio sest godina ne radi ovakve stvari. Ja bih te molio da ubuduce kada komentiras moj post, argumentiras svoje stavove i raspravljati cemo do sutra ako hoces. Ima tu par ljudi koji konstantno provociraju s ovakvim forama i ja se nadam da ce ubrzo otpasti. Nisam mislio da ces tako nesto ti pisati ali eto, prevarih se. Znam ponesto o igrama pa ajde da obrazlozim svoje stavove zasto mi je Senua bila potpuni promasaj. Senua je po meni artisticki pokusaj koji nije dobar niti zanimljiv. Ne istice se po apsolutno nicemu, niti glazbi, niti grafi niti mehanikama…da je ideja dobra, to sam rekao i sam, a i potvrdio preorderom. Igra niie ispunila ni 2% onoga sto sam ocekivao da ce biti pa sam ju vratio. Ne zato sto ne mogu pucati i skakati, nego zato sto je dosadna, bugovita (mozda se to rijesilo) i meni naporna.

    • moordrak

      @funky0308, 10.07.2018 - 09:33

      Hellblade je bio ideja, odnosno jako dobro odrađeni koncept, primjer što je izvedivo sa malim brojem developera za relativno male novce. Ninja Theory je na kraju završio pod Microsoftovom kapom. Strašan uspjeh za cijeli tim. To je pozadinska priča. Hellblade iz igračke perspektive za mene nije materijal za uspomenu i dugo sjećanje, već prosječno dobar uradak, povremeno naporan za gledanje, igranje i slušanje. PS. Stvarno Funky, pojma nemaš 😛 🙂 🙂 🙂

    • funky0308

      @moordrak, 10.07.2018 - 10:01

      Haha 😀 . S tim se slazem. Za jedan nezavisni studio, odlican uspjeh ali upravo to sto kazes, nista se tu posebno nece pamtiti. Ne mora igra biti pucacina da bude dobra ali Hellblade mi je nekako nedorecen, ima igara u kojima se koriste samo WASD i Space i opet su dobre, nije mi to problem, problem mi je bio sto mi je ostao feeling da developeri nisu uspjeli prenijeti sve ono sto su zamislili i dogadjalo mi se da ne kuzim zasto nesto u odredjenom trenutku radim, a to ne volim u igrama. Ako je nekome igra dobra, super ali ja ne dijelim to misljenje. Pratio sam razvoj i milion puta gledao dnevnike i videe, zanimala me i suradnja sa studijom iz komsiluka, stvarno mi je odlicno prenesen taj kaos u njenoj glavi ali to mi nije bilo dovoljno.

  • RATKO Skaljac

    09.07.2018 - 14:21

    Ja zato preorderam igru dan prije izlaska

    • TheGreatIdiot

      @RATKO Skaljac, 09.07.2018 - 14:29

      Jedan dan čini veliku razliku 😛

    • funky0308

      @TheGreatIdiot, 09.07.2018 - 15:14

      Haha…a ne cini ali i ja to radi pa ga kuzim. Ne dam da rade s mojim parama ranije, a opet uskocim u zadnji vlak za preorder bonuse (ma koliko oni jadni bili 😀 )

    • phoda2

      @RATKO Skaljac, 09.07.2018 - 18:19

      meni je ipak sigurnije a i dosta jeftinije kupnju obaviti mjesec do dva dana nakon izlaska igre kada izađu mnogobrojne recenzije i patchevi, tako da kada plaćam znam šta plaćam

    • L3gi0naR

      @phoda2, 10.07.2018 - 05:55

      Ja sam kupio tek sad The Division za siću kad je popeglana igra sa svim patchevima.Tako radim sa svim igrama.Nikada ih ne kupujem odmah po izlasku.

  • Luka 6c

    09.07.2018 - 16:03

    preregulirana EU strikes again -.-

  • Kotaku bot

    09.07.2018 - 17:01

    Oblakoder na aparatima.

  • HCM2A

    09.07.2018 - 17:54

    Kupiš igru…godinu dana nakon izlaska…igara je toliko puno da godina brzo prođe…i igras se za šaku riže

    • Sackboy

      @HCM2A, 09.07.2018 - 20:34

      I ne samo to nego je igra nakon godine dana sa svim dodatnim sadržajem po nižoj cijeni i sa manje bugova a ako negdje zapneš imaš hrpu walkthrougha koje nemaš na samom izlasku. Evantualno se neka MP igra isplati na izlasku gdje je bitna zajednica itd ali SP igre su najbolje nakon 1+ godine od izlaska i po cijeni i po sadržaju.

    • moordrak

      @HCM2A, 10.07.2018 - 11:17

      Bome, ja si ne mogu pomoći. Kada izađe nešto što mi se sviđa, moram to imati on day one. Sa prednarudžbom i prije. Moderno doba, što ćeš. Nekada su igre dolazile na tržište kompletne, nisi trebao instalirati day one patch od 35 Gb, DLC-ovi su se zvali ekspanzije i nije postojao season pass. Jedini način izbjegavanja navedenog je: Čekaj magare nek’ trava naraste. Za popularne naslove moraš živjeti ispod kamena da ih na ovaj ili onaj način ne vidiš, a ako nešto mrzim, to su spojleri i walktrough videi. Kvragu, ako nekome treba walktrough za prvi prijelaz, onda gaming nije za njega jer ima inteligenciju na razini sobne temperature. Na kraju, koliko to vrhunskih igara godišnje izlazi da si barem neke od njih čovjek ne može priuštiti odmah? Je*eš štednju. Jednom se živi.

    • Sackboy

      @moordrak, 10.07.2018 - 16:24

      Pa nego za šta će mi trebati walkthrough nego za prvi prijelaz? Za 5-ti ću valjda naučiti i sam… Nije stvar ni u štednji koliko je u tome da dobiješ kompletan proizvod. kažeš nekad su igre dolazile kompletne e pa ja sam gamer iz tog vremena :p Čak i famozni witcher 3 je bio puno bolji nakon 1 godine, ja sam ga igrao odmah i onda sam lupao glavom u zid kada sam ga završavao a došao je baš taj dan patch sa hrpom “quality of life” updatea…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?