HCL.HR

Nintendo je ponovno u velikom gubitku, konzole im bilježe pad prodaje

Zoran Žalac 27.07.2016.   •   17 komentara   •   Zanimljivosti


Financijsko izvješće za Nintendovo poslovanje u drugom kvartalu ove godine nije pokazalo veselu bilancu za tvrtku koja je sada u minusu 234 milijuna dolara.

nintendo-wii-u

Pokemon Go nedavno je izvršio elektrošok terapiju na Nintendovim dionicama koje su potom porasle više nego u zadnjih trideset godina. Ipak, kad se uzbuđenje malo smirilo investitori su shvatili da Pokemon Go baš i nema mnogo veze sa samim Nintendom kojemu je jedina poveznica s tom igrom to što ima jednu trećinu udjela u tvrtki The Pokemon Company.

Zaboravimo li Pokemone na trenutak, otvaramo činjenicu da je Nintendo tri mjeseca prije njih imao prilično loše poslovanje. Naravno, mnogi bi rado poslovali i uz Nintendove gubitke, ali minus od 234 milijuna dolara u prethodnom kvartalu ove godine, prvom za Nintendovu fiskalnu godinu 2017., nikako nije poželjan prizor.

Razlozi za negativnu računicu su jasni – prihodi su pali za 31.3%, prvenstveno jer se Wii U prodao 53% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prijenosni 3DS je također u padu, ali ipak u znatno manjem postotku. Jedini rast zabilježen je u prodaji igara – 7% za Wii U te 3% za 3DS, te u prodaji Amiibo figurica.

Razlog za slabiju prodaju konzola je očit – uskoro stiže Nintendo NX, a stare konzole unatoč tome ne dobivaju trajno sniženje cijena. Igre za obje platforme također su rijetko viđena pojava. Wii U je klinički mrtav već unazad nekoliko mjeseci, a tako će i ostati do kraja godine jer Nintendo za ovu jesen u planu ima samo Paper Mario: Color Splash.

Komentari (17)

  • BrainCro

    27.07.2016 - 13:00

    jadni nintendo

  • goto10

    27.07.2016 - 13:16

    Previsoka cijena. Neka maknu tablet kontroler, stave u pakung Wii Motion+ i skrešu cijenu za 50%, vidjet će prodaje.
    Mada sumnjam da će to napraviti, a možda i hoće. Wii mini je pokazao da mogu oklještriti konzolu do srži i dalje istu prodavati.

    • nikola2222253

      @goto10, 27.07.2016 - 13:23

      Možda nebi trebali prodavat samo handheld konzole.

    • Zoran Žalac

      @goto10, 27.07.2016 - 13:28

      Sad je već pomalo kasno za to. Prava prilika im je bila 2014., tad su imali vrhunske ekskluzive. Ali da, da su ponudili barem 50 baksa jeftiniji paket s classic kontrolerom, vjerujem da bi prodali barem duplo više konzola. Nevezano za to što su fejlali s hardverom te u potpunosti ispali iz konzolaških ciklusa, jednako velik propust su napravili time što su ponudu bazirali na dva modela – Basic od 8 GB – što je van zdrave pameti jer na njemu uopće nisi mogao ništa kupovati digitalno, čak ni DLC pakete za Marija, te “Premium” od 32 giga koji je zapravo bio jedina opcija. Basic su kasnije ukinuli jer nikome nije imao smisla.

    • goto10

      @Zoran Žalac, 27.07.2016 - 14:15

      Nintendo je prema svemu do sada ( posebno u nazad 10 godina) bezidejni gramzivac kada su u pitanju konzole. Naime nedostatak ideje očitava im se u činjenici da u niti jednu konzolu od GameCubea do danas nisu uložili ekstra istraživanja. Maltene recikliraju “vintage” tehnologiju. Vidite Sony, on je razvoj PS3-a toćnije CELLa potrošio koliko ono milijardi i prodavao konzolu ispod proizvodne cijene koliko ono? 30%? da bi im se na kraju sva ta tehnološka inovacija vratila. S toga aspekta Nintendo zbilja zavređuje hladan tuš, ledeni tuš. Isto tako s tog aspekta gledišta Nintendo se ponaša kao svojevrsni parazit, a ne tehnolioški tvorac koji gura granice.
      Svaka im čast za franšize.
      Tako da svaki gubitak u prodaji konzola smatram da je u njihovoj prilici uvelike zaslužen.

    • Zoran Žalac

      @goto10, 27.07.2016 - 14:55

      A nikad oni nisu bili isključivo tehnološka tvrtka, valjda zato. Imaju taj neki svoj japanski ponos, nama sa zapada čudan. I to im se u zadnjih desetak godina stalno odbija o glavu. Prvo su rekli da nikada neće raditi besplatne igre, pa su onda promijenili ploču. Isto su tvrdili za DLC sadržaje da ih nikada neće raditi jer to umanjuje vrijednost samog proizvoda, pa su se predomislili. Imam dojam da stalno vrte tu priču i zato su korak iza. Dok su aktualnosti gaming industrije u temama kao što su early access, cross-platform mp, unificiranje operativnih sustava, redovitije iteracije u konzolaškim ciklusima… Nintendo otkriva sandbox i survival žanr s novom Zeldom. I usavršit će ga vjerojatno do maksimuma – ali opet, uz nekoliko godina zaostatka.

    • nikola2222253

      @goto10, 27.07.2016 - 15:59

      Slažem se da su si sami krivi za tolike gubitke a osim ideja za konzole cini mi se da nemaju previse ideja ni za igre to se vidjelo na zadnja 2 e3 sajma.

  • Dannonne

    27.07.2016 - 14:12

    Ne razumijem kako jedan Nintendo ne može napraviti konzolu koja ce biti ravnopravni konkurent PS-u i X-Boxu..I makni se brate više od Marija i ostalih gluposti vec se prebaci na igre sa vec isprobanim komercijonalnim uspijehom..Proci ce kao automobilska tvrtka SAAB koja se dicila svojom kreativnoscu i na kraju propala…Moja prva konzola je bila SuperNintendo uz koju sam proveo dane svog djetinjstva.Kad su starci skupili lovu da kupe PS 1,Nintendo je zauvijek otisao u zaborav i nije me vise mogao privuci sa nikakvim Wii smjesnim kontrolerima..Iskreno zao mi je sto je tako..

    • nikola2222253

      @Dannonne, 27.07.2016 - 14:22

      Imao sam i ja super nintendo i tocno znam sta zelis rec ,nažalost mislim da se nintendu bliži kraj.

    • goto10

      @Dannonne, 27.07.2016 - 14:26

      To je kao da se Sega ogradi os Sonica. Mislim da je baš dobro da tjeraju svoje frašize, i na tom im , od mene” kapa do poda. Ali slažem se s tobom da Nintnedo ne prati zahtjeve Gamera, posebno ne razmišlja o tome da ljudi koji su odrasili uz NES i SNES danas žele nešto drugo. Naime tu praksu odustajanja i zatvaranja oči prema željama igrača počelo je još od Wiia. Sve zbog toga da uz što raritetniji hardver zgrnu što više novaca. Obilo im se to u glavu, Wii U je podbacio pa su se vratili na vlastitu podršku sa naslovima. Developeri hvale NX, nama ostalim smrtnicima tek treba vidjeti to što se hvali. Ali dobar je znak da npr. Ubisoft podržava NX.

    • nikola2222253

      @goto10, 27.07.2016 - 14:45

      Dal bi im pomogli da naslove sa drugih konzola kao sto su sony i xbox portaju na svoju?

    • Czar

      @nikola2222253, 27.07.2016 - 15:21

      Djelomično bi u svakom slučaju, uz svoje franšize koje su uglavnom za dječji uzrast.
      Ipak, najprije bi morali napraviti konzolu koja bi bila u stanju pogoniti crossplat naslove, a to neće ić dok ovi ne odluče ić po hardveraju u korak s konkurencijom što već odavno nije slučaj.

    • nikola2222253

      @Czar, 27.07.2016 - 15:38

      Možda najbolje da stave kljuc u bravu.

    • l)oolvl

      @Dannonne, 27.07.2016 - 14:42

      da, SNES je bio super u svoje vrijeme, ali oni nikako da shvate da je to vrijeme davno prošlo. Sve nove stvari u industriji jedva nekako prihvate tek nakon nekoliko godina. ali neće to moći vječno tako

  • Virty

    27.07.2016 - 15:32

    Kad mi god dođe da kupim nešta od Nitenda, odustanem.
    Još ako NX bude prenosna konzola, hm, opet ništa.

  • baDarmageddoN

    27.07.2016 - 15:34

    Svi vi koji ste pročitali moj lažni komentar “Bravo Nintendo” ispričavam se. Kako sam se zajebo…pa ti likovi nemaju niti većinu profita od PokeGo igre. Ukratko, Nintendo je još uvijek gubitnik a dodazak tome je sve veca vjerojatnost da će NX bito handheld… Ahahahaha. Pokraj ovako jakih smartphonea oni rade handheld konzolu. Jao… Što nisu radije napravili svoj smartphone ali ne…oni rade sami protiv sebe.

  • RaspudicT1986

    27.07.2016 - 15:35

    kad su j……. budale…sa ovom licencom od Pokemona su mogli cuda napravit…igricu tipa witcher ili slicne ….otvoreni svijet….questovi…..multiplayer borba….i to za sve konzole i pc…..a tek da ne pricam o jednosavnijim multiplayer igrama za android i ios…..OMG para ko pljeve…ali debili to ne kuzeee

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?