HCL.HR

Nintendo ne želi da vidite kako Steam Deck pokreće njihove igre, blokiraju sve videozapise

Zoran Žalac 04.03.2022.   •   9 komentara   •   Industrija videoigara


Nintendo je trenutno na misiji blokiranja YouTube videa koji prikazuju kako prijenosni PC Steam Deck emulira igre za Nintendove konzole.

Nintendo se u teoriji nema potrebu brinuti oko potencijalne konkurencije u vidu Steam Decka. Nintendo Switch konzolu koristi više od sto milijuna korisnika i jedan od razloga za to jest što je sam uređaj vrlo jednostavan za korištenje. Steam Deck tek treba privući korisnike i svi se vlasnici Decka slažu da je to uređaj za entuzijaste koji žele totalnu kontrolu nad svojim uređajem za igranje.

Međutim, Nintendo je itekako svjestan da Steam Deck postoji. To dokazuje njihov novi pohod na YouTube, gdje blokiraju sve videozapise u kojima se prikazuje kako Steam Deck emulira igre za Nintendove konzole. Usput rečeno – emulira ih jako dobro, tako da se igre u nekim slučajevima izvode bolje nego na Nintendovom matičnom hardveru, koji i nije puno jeftiniji od osnovnog modela Steam Decka.

Pravno gledano, emulacija kao takva nije protuzakonita ako igrač sadrži kopiju igre koju emulira. Međutim, kako se često dovodi u vezu s piratstvom, Nintendo prema tome ima odrješit stav. Sony i Microsoft za sada ne povlače slične poteze, ali stvar je u tome da ne postoje emulatori za njihove aktualne konzole na kojima prodaju svoje igre. Kod Nintenda je slučaj drugačiji, a u prilog im ne ide to što je do emulatora na Steam Decku vrlo lako doći. Kako uređaj dolazi s instaliranom distribucijom Linuxa, na trgovini aplikacija jednostavno se mogu pronaći svi važniji emulatori koji su uz to još i besplatni za preuzimanje.

Komentari (9)

  • mili1985

    04.03.2022 - 09:43

    Opće je poznato, da ako se jednom izbrše s interneta, onda kao da nije ni postojalo.

  • Shaman

    04.03.2022 - 10:38

    Ne cudi me da ne zele. Mogao bi njih steam deck ugroziti kroz koju godinu.

    • uzyuss

      @Shaman, 04.03.2022 - 16:41

      Nece ih steam deck ugroziti nažalost.

  • Bojko

    04.03.2022 - 11:47

    Nije mi jasan taj mehanizam pomoću kojega blokiraju prikazivanje video zapisa. Da li je emulacija njihove konzolu zabranjena? To bi mi jedino imalo smisla.

    • moordrak

      @Bojko, 04.03.2022 - 13:31

      Već je tragikomično koliko su gazde Nintenda u raskoraku sa modernim trendovima. Kao da žive na nekoj drugoj planeti. Svojedobno su blokirali videa u kojima se čuo onaj “klik” iz njihove reklame za Switch pa zašto ne bi blokirali videa u kojima se pojavljuju njihove igre izvan službenog Nintendo ekosustava …

  • Fenner

    04.03.2022 - 12:58

    Moram priznat da me sve više privlači taj Steam Deck.

    • Shaman

      @Fenner, 04.03.2022 - 16:32

      Mene isto.

  • StargateFan

    04.03.2022 - 17:01

    Hahahaha

  • Cone3006

    04.03.2022 - 22:11

    Jeste li na to spali Nintendo?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?