HCL.HR

Hakirano je oko 160 tisuća korisničkih računa za Nintendove konzole

Zoran Žalac 25.04.2020.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara


Tvrtka Nintendo potvrdila je da je ranije ovoga mjeseca došlo do neovlaštenog pristupa osobnim podacima 160 tisuća korisnika Nintendovih konzola.

Prije neka dva tjedna na društvenim kanalima tvrtke Nintendo i njezinih podružnica krenuli su se dijeliti savjeti da bi vlasnici Switch konzole trebali uključiti dvofaktorsku autorizaciju za svoje korisničke račune. To je uvijek pametna stvar, no iz Nintenda su tada prešutjeli da je došlo do sigurnosnog propusta. Sada su pak priznali kako je u tom propustu hakirano oko 160 tisuća korisničkih računa s Nintendo Network ID-jem.

Ovo je ozbiljan sigurnosni propust jer otvara mogućnost neovlaštenog pristupa osobnim podacima, a i gore od toga. U najboljem slučaju, netko tko je hakirao korisnikov račun dobiva pristup njegovim privatnim podacima – email adresi i sl., ali ako je s Nintendovim računom povezano još nešto – npr. PayPal ili Facebook, može tada doći i do raznih drugih neugodnosti pa i financijske štete.

Sreća u nesreći je taj što je 160 tisuća pogođenih korisnika zapravo vrlo mali broj u ukupnom broju od stotinu milijuna korisnika Nintendovih konzola. Onima koji su zahvaćeni ovim hakiranjem iz Nintenda su onemogućili prijavljivanje NNID-om te resetirali zaporku.

Da bi se ovakvi problemi izbjegli u budućnosti, iz Nintenda poručuju svim korisnicima da uključe dvofaktorsku autentifikaciju. Da biste to napravili morate pratiti sljedeće korake:

  • prijavite se na svoj Nintendo račun
  • idite na ‘Sign-in and Security Settings’
  • potvrdite svoj račun putem prijavljenog emaila
  • preuzmite Google Authenticator aplikaciju na mobitelu
  • skenirajte ili ručno dodajte kod za dvofaktorsku autentifikaciju na Google Authentificator aplikaciji

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • crolink07

    25.04.2020 - 13:02

    Rijetko sam online a još iz vladavine 3DS-a sam Zelda iz Berlina,Hyrulestrasse 7,mail KakarikoVillage,manje igre za Switch kupujem na bonove a veće u fizičkom izdanju,ako me hakiraju na računu trenutno 2,13 Eura.🤣

  • personauser

    25.04.2020 - 16:08

    Nikada ne treba zaboraviti da je 2011. isto bilo hakirano mnogo PSN racuna. Te stvari se dogadjaju i sva sreca da postoje 2SV da sprijeci da ti netko provali u racun.

  • p3rocro

    26.04.2020 - 12:07

    Sad ih treba tuzit posto su oni takva usrana kompanija da sve tuze.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?