HCL.HR

Novi procesori Snapdragon X najavljuju revoluciju za laptope, možda i za gaming?

Zoran Žalac 22.05.2024.   •   3 komentara   •   Tehnologija


U prodaju su krenuli prva prijenosna računala koja koriste nove ARM procesore Snapdragon X Elite i Plus serije u kombinaciji s Windowsima 11, a obećavaju brda i doline… samo ne baš za PC gamere – barem ne još.

U svijetu prijenosnih računala koja koriste Windowse ovih se dana događaju zanimljive stvari. Microsoft je nedavno predstavio nove AI mogućnosti koje će biti prisutne u Windowsima 11, a najavili su i nove Surface uređaje koji prelaze na ARM arhitekturu te predstavljaju novu seriju prijenosnih računala baziranih na procesorima Snapdragon X Elite i Plus.

Za poslovne i kreativne namjene korištenja računala ovo se najavljuje kao svojevrsna revolucija. Proizvođač Snapdragon X procesora, tvrtka Qualcomm, nedavno je iznijela gomilu tvrdnji kako njihovi procesori brišu pod s trenutnom konkurencijom iz Intela i AMD-a po pitanju brzine i energetske učinkovitosti. Govori se o laptopima čije baterije mogu potrajati skoro cijeli dan, te o uređajima koji su gotovo nečujni u radu.

E sad, procesori na x86 i ARM arhitekturama su značajno različiti i Windowsi su tradicionalno naklonjeniji x86 arhitekturi. Podrška za ARM arhitekturu u aplikacijama za Windowse postoji već nekoliko godina, baš kao i emulacija x86 aplikacija, ali do sada nije bila osobito dobra. To bi se trebalo promijeniti s novim emulacijskim slojem (Prism), barem ako je vjerovati Microsoftu, kao i dolaskom novih Snapdragon X procesora.

Postavlja se onda pitanje gdje je u cijeloj toj “revoluciji” gaming i kakve se performanse mogu očekivati od Snapdragon X procesora.

Prvo treba naglasiti kako većina PC gamera neće imati posebne koristi ni značaja od eventualnog populariziranja ARM arhitekture u kombinaciji s Windowsima. Barem ne u dogledno vrijeme. Snapdragon X procesori su s razlogom namijenjeni kategoriji prijenosnih računala, to jest ultrabook laptopa koji nisu namijenjeni za igranje najnovijih igara. Međutim, gaming je svejedno bio jedna od točaka kojim su se iz tvrtke Qualcomm pohvalili prilikom predstavljanja svoje Snapdragon X platforme.

Kako kažu, više od 1200 PC igara imat će podršku i moći će se igrati u 1080p rezoluciji s više od 30 sličica po sekundi. Anti-cheat tehnologija BattleEye također će biti podržana tako da će se moći igrati i pojedine multiplayer igre.

Lista podržanih naslova moći će se provjeriti na ovoj stranici. Neke od podržanih igara za sada su Baldur’s Gate 3, Resident Evil Village, Civilization 6, Borderlands 3 i druge.

Interesantno je pritom da će upravo na Snapdragon X platformi debitirati Automatic Super Resolution opcija unutar Windowsa, koja omogućava upscaling igara u stilu DLSS-a i FSR-a, ali za sve igre, tj. i one koje nativno ne podržavaju spomenute tehnologije Nvidije i AMD-a.

Većini PC igrača igranje igara u 30-ak fps-a nije neka zabava tako da se dolazak Snapdragon X procesora neće gledati kao revolucija za potrebe gaminga. Ipak, ovo ostavlja prostor za interesantne stvari u budućnosti. U slučaju da jednoga dana budemo imali prijenosne PC uređaje koje se baziraju na ARM procesorima, možda san o višesatnom igranju PC igara u prijenosnom obliku i na tihom uređaju postane ostvariv.

S druge strane, emulacija x86 aplikacija na ARM procesorima trebala bi s vremenom postajati sve bolja, tako da nismo daleko od toga da nam Android mobiteli mogu pokretati stare PC igre putem emulacije. Rani su dani još za to, ali kako je krenulo…

Komentari (3)

  • 312AE

    22.05.2024 - 15:44

    Ovo je interesantno i za SteamDeck i Co.,Snapdragon u mobitelima je 💥💥💥👍🏽

  • DjokaBA

    23.05.2024 - 14:56

    Slicno nesto sam ja pisao za Apple Macbook kada je izasao M1.

  • Jurex

    23.05.2024 - 16:40

    Za sada u ARM-u je i dalje Apple kralj, gledao sam da QC laže u benchmarku, te da to nisu te performanse koje reklamiraju.
    Pogotovo ovi high end koje moraš “nahraniti” strujom.
    Dok Apple ARM i dalje ostaje lider u potrošnji a bome i performansama.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?