HCL.HR

Novi rekord u Super Mariju pokazao je da se ljudi mogu mjeriti sa strojevima

Pero Mlinar 26.09.2018.   •   8 komentara   •   Zanimljivosti


Osim što je Super Mario Bros dobio novi rekord u brzini prelaska, po prvi put u povijesti probijena je granica od 4 minute i 56 sekundi te je jedan od nivoa završen s najvećom teoretskom brzinom.

Kad u svemir ususret vanzemaljcima i njihovim planetima budu slali sondu s najvećim uspjesima u povijesti čovječanstva, NASA će se osim zapisima Mozarta, Bethoweena odsad moći pohvaliti još nečime. Niame, igrač pod nadimkom Kosmic ovih je dana prešao Super Mario Bros. s rekordnim vremenom od 4:55,913 te po prvi put probio do tog trenutka nedostižnu granicu  od 4 minute i 56 sekundi.

Prije Kosmica rekord je iznosio četiri munite i 56,254 sekundi. “Haha neš ga ti, ni 300 milisekundi razlike” – možda će reći neki od vas i nasmijati se Kosmicovu uspjehu. To vam, međutim, neće proći. U okviru sporta speedrunninga, odnosno brzinskog prelaženja igara ta je razlika u brzini ekvivalentna onoj između, primjerice, Garetha Balea i Domagoja Vide. Super Mario Bros jedna je od najpopularnijih igara za brzinsko prelaženje, a ovdje možete vidjeti koliko je zapravo konkurencija žestoka.

Najbolje vrijeme Kosmic je ostvario u any% kategoriji koja ne traži kompletni prelazak igre. U prošlosti je strojnim putem izračunato da je teoretski najbrže vrijeme takvog prelaska Super Mario Brosa 4:54.30. Iako je to daleko od rezultata koji je ostvario Kosmic, da bi se ostvarilo to vrijeme potrebno je korištenje glitcheva i finti koje jednostavno nisu izvedive ljudskom rukom. Barem se tako čini. Davne 2010. godine, kad je rekord  iznosio “mizernih” pet minuta, već se tad govorilo da je to vrhunac ljudske mogućnosti. To se naravno pokazalo neispravnim.

Što se tiče Kosmica specifično, u svojem obaranju rekorda on je na jednom od nivoa (4-1) u potpunosti uspio replicirati svaki računalno određeni “savršeni” potez te barem nakratko izjednačio čovjeka sa strojem.

Označeno sa: ,

Komentari (8)

  • Valmorph

    26.09.2018 - 10:03

    Lako za to, ali onaj tip što ga prelazi s povezom na očima… kad se tad nisam šlogiro nikad neću.

    • mili1985

      @Valmorph, 26.09.2018 - 10:14

      Najbolji su mi komentari na tim videima, tipa “Blind people should watch this for inspiration” 😀

    • Vaas FU SEHCTIB

      @Valmorph, 27.09.2018 - 08:29

      To nešto ko morseov cod?. Vrtiš u glavi i upireš na crticu.

  • Artyom

    26.09.2018 - 14:41

    Gledao sam jednom vidoe koji u detalje objašnjava što se treba gdje radit. Ključan je level 2 u dungeonu, gdje treba izvesti neke lude stvari, npr sve treba u pixel izvesti, napraviti skok u nekakav glitch koji je izvediv jednom u par stotina prolazaka itd…. Igra ima neka svoja programirana pravila za koliko pixela se kad što pomiće i aktivira, a kako je Mario uvijek na sredini ekarana, treba napravit neku varku da ga se pomakne nekoliko pixela naprijed… ma ludnica!

    • Artyom

      @Artyom, 26.09.2018 - 14:45

      Da budem precizniji: Level 4-2 je ključan…

    • Wolfman

      @Artyom, 26.09.2018 - 16:19

      Vjerojatno ova analiza jednog od prošlih rekorda:

      https://www.youtube.com/watch?v=_FQJEzJ_cQw

    • Artyom

      @Wolfman, 27.09.2018 - 00:16

      Je, to je to! Svakako preporučujem pogledati svima koji vole gaming. Stvarno je interesantno…

  • Vaas FU SEHCTIB

    27.09.2018 - 08:38

    Opet će ovo netko kad tad probušiti… Kompetencija je čudo ali sloga ubojita.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?