HCL.HR

Nvidia donosi napredan alat za hvatanje screenshota u igrama

Filip Galeković 08.05.2016.   •   8 komentara


Poznati proizvođač gaming hardvera priprema napredne alate za Picassa i Van Gogha nove ere. Nešto poput Photo Modea u nekim dosadašnjim igrama – samo naprednije.

nvidia-ansel

“Fotografiranje unutar okvira neke igre je novi oblik umjetnosti,” kaže Nvidia.

Ipak, koliko god sposobni bili da hvatamo divne trenutke gaminga na našim monitorima, moramo se suočiti sa činjenicom da se radi o poprilično ograničavajućem načinu zabiljevažanja važnih situacija. Poznati proizvođač grafičkih procesora tvrdi da: “Manjak kontrole i preciznosti čini ovaj zadatak gotovo nemogućim.”

Nvidia je tako doskočila ovom problemu kojega nismo bili ni svjesni razvijanjem posebnog softvera koji će nam ponuditi daleko širi spektar mogućnosti za uzimanje skrinšotova no ikad do sad. Ansel je ime ovog softvera, a omogućava zamrzavanje vremena u igri, hvatanje slika na nevjerojatnim rezolucijama, kao i razgledavanje scene u 360 stupnjeva oko same kamere. Tu su još i post-processing filteri, naravno, što bi trebalo potencijalnim umjetnicima novog doba ponuditi dosad neviđen i potencijalno ključni alat za uzimanje slika iz igara.

Kvaka je u tome što će se, prema maloj količini informacija koje je Nvidia do sad objavila, Ansel integrirati u danu igru umjesto da radi kao zaseban program. Na popisu naslova koji će ga podržavati kada postane dostupan zasad stoje The Division, The Witcher 3, No Man’s Sky, The Witness, Law Breakers, Paragon i nadolazeća iteracija Unreal Tournamenta.

Očekujte stoga još jedan overlay koji će se vrtjeti u pozadini vaših igara s tim da bi ovaj zapravo mogao biti i koristan u širem smislu stvari, ako vas tako nešto zanima.

Smatrate li da bi jedan ovakav alat mogao biti koristan široj publici? Inače, ako volite hvatati lijepe screenshte u igrama, pridružite se našem mjesečnom forumskom natjecanju “Screenshot mjeseca” gdje svaki mjesec najboljem screenshotu (po izboru forumaša) dijelimo igru na Steamu. U tijeku je natjecanje za 5. mjesec, samo kliknite ovdje i ostavite svoj screenshot u forumskoj temi.

Označeno sa:

Komentari (8)

  • Slim1992

    08.05.2016 - 13:38

    Ovo je dobra stvar…ne moramo sad cekati razvojne timove da implementiraju Photo mod

  • Zoran Žalac

    08.05.2016 - 15:27

    Odlična stvar, ali sigurno će ju ograničiti samo na Nvidia korisnike, što je bezveze. Doduše, mislim da bi sve igre trebale imati photo mod. To je najbolja stvar koju sam na konzolama vidio, a na PC-u ne.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 08.05.2016 - 18:47

      Batman je imao odličnu foru, ako tako nešto slično dobijemo – odlično. Vjerovatno će i AMD napraviti nešto slicno.

    • Silvio_7Tech

      @Zoran Žalac, 08.05.2016 - 22:44

      I da imaju svi korisnici PC-a to, opet bi bilo za one “s dubljim džepom”.

  • Alum

    08.05.2016 - 15:50

    Nisam baš nešto za snimanje screenshotova. Još filmići ok, ali nemam neku želju hvatati slike :p

  • ZhatCRO96

    08.05.2016 - 16:20

    Budući wallpaperi, a i razgledavanje scene u 360° bi moglo bit zanimljivo.

  • baDarmageddoN

    08.05.2016 - 16:24

    Pa, niti ja baš pretjerano ne radim screenshotove, makar shvaćam zašto mnogim ljudima treba ovakav softver. Rado bih ga koristio za ss kada se borim u nekoj težoj igri da mi se vrijeme pauzira 😀 Jako dobra stvar je ako se omogući pauziranje u igri sa mogućnošću 360° kako to već godinama imaju sportske simulacije poput Fife. Tamo možeš prevrtjeti svakog igrača u svakom kutu sa svakom udaljenošču fokusa do njega ali nije baš da se ima nešto posebno tamo slikati, osim kada jedan igrač gurne glavu drugome u dupe- to sam sa zadovoljstvom ss-ao 😀

  • brlja

    09.05.2016 - 11:41

    Ok veca reza i 360 panorame, sta je od ostalog novost?S tim da postoje softwarei za vece reze. Meni se cini da ce internet bit prepun ‘nearealnih’ screenshotova iz igara sto ovoj plejadi gramzljivih izdavaca koji izdaju poluproizvode jos ide na ruku.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?