HCL.HR

Održan je prvi Esports forum, pričalo se o tome kako videoigre mogu postati olimpijska disciplina

Zoran Žalac 23.07.2018.   •   1 komentara   •   Esport, Zanimljivosti


Međunarodni olimpijski odbor i predstavnici esportsa nastavili su diskusiju oko toga kako bi se videoigre u budućnosti mogle uvrstiti u program Olimpijskih igara.

Proteklog vikenda u Švicarskoj je održan Esports forum, prvo u nizu okupljanja čiji je cilj ostvariti dijalog između Međunarodnog olimpijskog odbora i predstavnika esports natjecanja radi eventualnog uvrštavanja elektroničkih sportova u program Olimpijskih igara. Na forumu je sudjelovalo više od 150 predstavnika gaming industrije, uključujući organizatore esports turnira i profesionalne igrače. Primarno pitanje oko kojega su se vodile panel rasprave bile je: može li gaming biti prepoznat kao olimpijski sport?

Naravno, konačan odgovor na to čekat ćemo još duži niz godina jer je jasno da odgovor ne može biti potvrdan bez nekog dodatnog pojašnjenja. Događaji poput ovog esports foruma nastavit će se održavati dok međunarodni olimpijski odbor i predstavnici esportsa traže pravi način kako spojiti dva, naoko nespojiva, svijeta kompetitivnosti.

“Došli smo do konsenzusa da će buduća kolaboracija biti bazirana na osiguravanju da bilo kakva aktivnost podržava i promovira olimpijske vrijednosti, a iako nam cilj nije bio razviti put za inkluziju esportsa u olimpijski program, imamo snažan plan za daljnji dijalog i suradnju, te smo u snažnoj poziciji za koordiniranje i podršku šireg susretanja Olimpijskog pokreta i esportsa.” – Kit McConnell, sportski direktor MOO-a

O prepoznavanju esportsa kao potencijalne olimpijske discipline razgovarat će se u još tri navrata tijekom ove godine. Ako odluka padne da elektronički sportovi postaju dio Olimpijskih igara u budućnosti, službeno uvrštavanje mogli bismo dobiti najranije 2028. godine, s tim da bi 2024. u Parizu vidjeli esports kao demonstracijski sport. Dakle, pobjednici u esportsu, barem u početku, ne bi dobivali olimpijsku medalju.

Tretman demonstracijskog sporta igre će imati i ove godine, ali na Azijskim igrama, koje kreću već idućeg mjeseca. Odlučeno je kako će se na toj manifestaciji esports pojaviti kroz šest igara: League of Legends, Heartstone, Starcraft II, Pro Evolution Soccer, Clash Royale te Arena of Valor.

Ako sve prođe bez nekih problema, natjecatelji esportsa za medalje će se boriti već 2022. godine na sljedećim Azijskim igrama.

Označeno sa: , ,

Komentari (1)

  • DjokaBA

    23.07.2018 - 15:51

    Vezano za esport. Moze i neki clanak o finalu Overwatch League, koje se igra za par dana.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?