HCL.HR

Filmska nagrada Oscar dijelit će se i za filmove koji prodaju najviše kokica

Zoran Žalac 09.08.2018.   •   17 komentara   •   Filmovi i serije


Akademija filmskih umjetnosti i znanosti najavila je da će od iduće godine uvesti novu kategoriju za dodjelu nagrada Oscar.

Dodjele filmske nagrade Oscar iz godine u godinu jednako su predvidivi događaji. Čim čujete nominacije, znate da više od polovice filmova niste gledali – ne nužno jer vas ne zanimaju, nego zato što za njih ranije niste ni čuli, a u kina dolaze tek netom prije održavanja “Oscara”. Postoji čak i dosta pouzdan sustav kalkulacija s kojima se može predvidjeti koji će filmovi biti nagrađeni, ovisno o nizu čimbenika.

Teško je reći je li ta predvidivost razlog zašto dodjela Oscara iz godine u godinu bilježi sve manju gledanost, odnosno interes javnosti. No, nakon što su ove godine “Oscari” zabilježili rekordno nisku gledanost, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti donijela je odluku da se nešto mora mijenjati. A to nešto je svojevrsni snobizam elitizam u nominiranju filmova.

Akademija je za 2019. godinu odlučila uvesti novu kategoriju koju naziva “Izvanredno postignuće u popularnom filmu“, što u prijevodu predstavlja najbolji popularni film. Kriteriji za tu kategoriju još uvijek nisu sasvim jasni – npr. nije jasno definirano koji su to popularni filmovi, a koji nisu; odnosno koje je mjerilo njihove popularnosti – možda prodaja ulaznica, tj. zarada? Na internetu se ta nagrada već počela zvati “Popcorn Oscar“.

Za sada je otkriveno samo da će filmovi nominirani u kategoriji najboljeg popularnog filma moći biti nominirani i u kategoriji najboljeg filma. Ostali kriteriji, pravila i detalji bit će otkriveni kasnije tijekom godine. Iz Akademije kažu kako im je uvrštavanjem ove kategorije cilj bio “proširiti viđenje izvrsnosti u svim filmovima“, ali mnogi se slažu da je taj potez napravljen kako bi se na Oscarima našlo mjesta za filmove o superherojima.

Među ostalim promjenama koje Akademija najavljuje za 92. izdanje Oscara je i kraće trajanje programa. Kako kažu, sada će cijela stvar trajati otprilike tri sata. Ne znamo kako uvođenje dodatne kategorije tome pomaže. Doduše, objašnjeno je to da će se u glavnom programu dijeliti samo nagrade nekih kategorija, dok će se druge dijeliti za vrijeme reklama, a dobitnici i njihova slavlja bit će prikazani nakon što glavni program završi.

Označeno sa: ,

Komentari (17)

  • mili1985

    09.08.2018 - 14:03

    Oscar je već godinama užasan, ali ovime je dotaknuo samo dno.
    Sad će kipiće dobivati Avengersi, Justice Ligovi i slični bezidejni ali opet donekle zabavni filmovi, krcati cgi efektima i lošom glumom.

    • UrbanFsk

      @mili1985, 09.08.2018 - 15:34

      Znaci cim su neki superheroji automatski je gluma losa? Kako si dosao do toga? Daj onda nazovi oskare nek ledgeru oduzmu kipic..

    • mili1985

      @UrbanFsk, 09.08.2018 - 16:26

      Nolanova trilogija je meni osobno savršenstvo. Burtonovi prva dva također. Ledger je apslutno zaslužio sve nagrade za ulogu Jokera.
      Komentirao sam tu nazovi modernu eru superherojskih filmova u kojima definitivno prednjači Marvel i DCEU. Neki su meni osobno i zabavni, a neki i užasni. Ali gledajući ih kao neke smislene filmove, to ne mogu nikako.

    • MaliMicek

      @mili1985, 09.08.2018 - 16:52

      Baš to. Marvel i DC su ultra dosadni, a da ne velim filmovi sucks ass na kvadrat. Ok ajd i avengersi i cijeli taj serijal i superman i batman ajd. Al Black Panther, The Wasp, Ant-man, daj molim te.
      Šta je iduce:čovjek muha, čovjek zrak, ManBearPig ? Ne da nemaju ideje nego djeca u vrticu imaju bolje ideje za heroje.

    • Greyjoy

      @MaliMicek, 09.08.2018 - 23:39

      Ti likovi nisu nastali samo tako, “ajd bubni neku živinu pa ćemo snimit film”, svi ti likovi su dosta stari i preuzeti iz popularnih američkih stripova,detaljnije osmišljenih nego što misliš

    • Outback

      @MaliMicek, 10.08.2018 - 11:50

      Očito nikad nisi pročitao strip ili bilo šta što ima veze s tim, Antman je lik nastao potkraj 70tih godina, kao i 90 posto Marvel i DC universa, i da ima jako puno liko na tu tematiku. Googlaj Beastboy Dc universe ili Hunter Kraven Marvel pa ćeš vidjet šta i kako.

    • MaliMicek

      @Outback, 10.08.2018 - 17:00

      Nemam kaj guglat čitam stripove od malih nogu i od malih nogu neke stvari mi jednostavno ne prolaze. Bez obzira kaj se u fikciji moze zamisliti bilo šta osobno čovjek pčela, čovjek mrav čovjek moljac i takve gluposti su…smiješne u najmanju ruku.

  • Slim1992

    09.08.2018 - 14:04

    Ionako je oscar odavno dotakao dno… nek preimenuju nagradu u cirkus

  • PANZERFAUST

    09.08.2018 - 14:29

    Hollywood da se zapali slucajno i da izgori

  • Apocalypse4987

    09.08.2018 - 14:44

    NIsam nikad ni razumija poantu oscara; izabere se najbolje u nećemu. Šta znaći najbolji? ko određuje kriterije? Šta nešto čini boljim od nečega drugoga? Možda je i ovo najjednostavnije mjerilo, koliko je film zaradija love? Na kraju krajeva filmovi i jesu za zabavu

    • funky0308

      @Apocalypse4987, 09.08.2018 - 15:25

      Ako nista, barem bi bilo najpostenije gledati po zaradi. Ovako matore pedofilcine fantaziraju i daju nagrade “umjernicima”, a danasnji umjetnik si samo ako si potpuni degenerik i radis bolesne stvari. Zalosno je sto se danas smatra umjetnoscu. Jbte kada pogleda covjek jedan Rim, to je umjetnost u svakom pogledu, renesansu – mozda jos i bolje i onda ovo danas…. prestrasno.

    • funky0308

      @KhorneFlake, 09.08.2018 - 15:28

      Hahahaha…. American Gay Racist 😀 … hahaha, predobro i istinito.

  • karlod1997

    09.08.2018 - 15:40

    drugim riječima svi će nešto osvojit i na kraju svi zadovoljni…tipiči američki preserans

    • funky0308

      @karlod1997, 10.08.2018 - 12:43

      Modus preseradi 🙂

  • hpollowda

    09.08.2018 - 16:05

    Oscari više neće biti automatski dodjeljeni dosadnim struggle, racial, based-on-true-events filmovima i bit će i poneki zabavan film? Riiiiiiight…

  • vragec25cro

    09.08.2018 - 18:28

    Taj oskar i njihovi kriteriji,ne znaš šta je gore.Nominirani ili filmovi pobjednici,oni i njihov žiri auuuu ubi bože.Od filmova koji su dobili nagradu za najbolji film svidio mi se samo:Titanic,Avatar i Milijunaš s ulice.Ostale koje sam uspio u međuvremenu pogledati,a da su dobili nagradu za najbolji film ubi bože.Pogotovo onaj prošlogodišnji lalalalalal land

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?