HCL.HR

Otišao sam u Njemačku da vidim nove Panasonic televizore s velikim fokusom na gaming

Igor Belan 18.05.2024.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Panasonic me pozvao na predstavljanje u Düsseldorfu gdje su okupljeni novinari imali prilike osjetiti svaki aspekt novih OLED i Mini LED Premium televizora iz Panasonica, a meni je za oko zapelo koliko su fokusirani na gamere.

Panasonic možda nije baš prvi brend kojeg se sjetite kad pomislite na televizor za gaming, ali to bi se moglo promijeniti.

Početak ovog tjedna proveo sam u Düsseldorfu na predstavljanju nove linije TV-a iz Panasonica, a iako sam bio jedini gaming novinar tamo pa i jedini iz naše regije, zapravo sam se osjećao kao kod kuće. Gaming je bio u fokusu do te razine da se na glavnoj pozornici u jednom trenutku izvrtio trailer za novu ekspanziju Diabla 4. Panasonic vam, naime, ima blisku suradnju s Activision Blizzardom, pogotovo u smjeru Diabla 4 i Call of Duty igara.

Panasonic je uvijek imao impresivne premium modele TV-a, no gaming značajke nisu uvijek imale ovako jak marketinški fokus. Svaki od tih novopredstavljenih premium modela ima mnogo važnih noviteta – od novog procesora slike i posebnih Master OLED panela do impresivno integriranog soundbara, no gaming značajke toliko su im važne da su dobile svoju zasebnu stranicu u kasnijoj objavi za novinare.

Panasonic Z95A, Z93A i Z90A su novi OLED televizori s najjačim specifikacijama, a to znači da su u elitnom društvu prvih TV-a na svijetu s podrškom za 144Hz osvježavanje slike. To će naravno impresionirati i konzolaške gamere, ali pogotovo i one sa specifičnim računalima koje spajaju na TV i spretno izvlače visoki framerate pri 4K rezoluciji (čitaj: puno para, para, parica). Spomenuti top modeli također podržavaju VRR kroz službenu podršku za G-Sync i FreeSync Premium, HDMI 2.1 kao i Dolby Vision sve do tih visokih framerateova od 144Hz.

Elitno društvo prvih TV-a na svijetu s podrškom za 144Hz osvježavanje slike.

U te modele ugrađuju se samo OLED paneli najvišeg “Master” razreda pa uz posebna Panasonicova podešavanja (surađuju s Hollywoodskim koloristima) i novi HCX Pro AI Processor MK II slika je zaista impresivna. Možete očekivati vidjeti jednu novu razinu oštrine i svjetline u svim uvjetima, kao i uglađenosti gradijenata boje (tzv. color banding je sada gotovo nevidljiv).

Poseban fokus je i na točnoj reprodukciji HDR sadržaja, uz zasebne značajke za fino podešavanje doživljaja HDR-a baš u igrama. Također, u sklopu gaming funkcionalosti koje nazivaju “Game Mode Extreme” obećavaju i posebno ističu “nizak input lag” kao i novi True Game Mode – posebno podešen mod slike za najtočnije moguće boje da igra izgleda “onako kako su je developeri zamislili”. Panasonic kaže da neki razvojni studiji koriste baš njihove televizore kao referentne monitore dok razvijaju svoje igre. Toliko je reprodukcija boja precizna.

Novi True Game Mode – posebno podešen mod slike za najtočnije moguće boje da igra izgleda “onako kako su je developeri zamislili”.

Zvučni sustav u ovim televizorima je zaista impresivan

Uz ove modele ne trebate ni zaseban soundbar – imaju vlastiti zvučni sustav integriran u televizor s Dolby Atmos certifikatom (zbog toga su ponešto deblji na poleđini, ali ne smeta). Pokazali su nam kako takvim zvučnicima možete dobiti puno surround iskustvo bez potrebe da imate pravi 5.1 sustav. Zaista osjećate kao da vam određeni zvukovi dolaze s leđa ili bočno, iako se samo radi o projekciji zvuka iz jednog izvora – vašeg TV-a. S time na umu razvili su i posebne Game Sound Mode opcije pa može jasnije čuti dijalog likova u RPG modu slušanja ili oštrije istaknuti korake neprijatelja u FPS režimu rada.

Stražnja strana OLED modela malo je deblja zbog subwoofera i dodatne postave zvučnika usmjerenih prema stropu.

Cijene nam još nisu poznate no jasno je da je riječ o premium proizvodima koji će imati i premium cijenu. Model Z90A bit će dostupan u 42”, 48”, 55” i 65” veličinama, model Z93A je onaj veliki dečko u grupi dostupan samo u 77 inča, a vjerojatno najinteresantniji flagship model Z95A bit će dostupan samo u 55 ili 65 inča.

Pored tih najmoćnijih TV-a s OLED tehnologijom, predstavljena je i osvježena ponuda premium Panasonic televizora s Mini LED tehnologijom prikaza slike. Umjesto slova Z, ove modele prepoznat ćete po slovu W u nazivu. Modeli W95A (55, 65 i 75 inča) te W90A (43, 50, 55, i 65 inča) najviše su zapinjali za oko – radi se također o samom vrhu ponude iz Panasonica, samo s drugačijom tehnologijom prikaza.

Sve glavne značajke koje smo vidjeli kod OLED modela, uključujući one gamerske, prisutne su i ovdje. Dakle, od onog Game Mode Extreme režima rada do integriranog soundbara sa subwooferom. Osim toga, nova generacija Panasonicovog daljinskog upravljača također je dio priče, bilo da pričamo o Z ili W seriji televizora, a tu je i potpuno novi operativni sustav – Fire TV. Dobro, nov je za Panasonic premium modele, inače je već godinama dobro poznat kao čvrst i solidan OS za ovu primjenu. Predstavnica Fire TV-a pojavila se na predstavljanju i izjavila čak da je to globalno najpopularniji OS za televizore općenito, na što sam ja, prvo blago podigao obrvu, a onda ubrzo shvatio da me zapravo nije briga je li to istina il’ nije.

U svakom slučaju integracija Fire TV-a u Panasonic televizore djeluje odlično. Sučelje je jasno i čisto, raspon dostupnih aplikacija bogat, upravljanje menijima fluidno i jednostavno, a tu je i Alexa pa možete glasovnim komadama TV-u zadavati naredbe o tome kakve filmove i serije da vam pokaže ili čak kontrolirati pametne uređaje po stanu.

Baš kao i njihova OLED braća, ovi Mini LED televizori stižu u naše trgovine “kasnije ove godine”. Precizniji datum izlaska, kao niti točne cijene, nažalost nemamo.

Komentari (14)

  • st.srki

    18.05.2024 - 16:22

    Lijepo. Samo je pitanje cijene. Al sigurno neće biti niska…

    • Blackbeard

      @st.srki, 18.05.2024 - 17:23

      65 Zoll oko 3300€

    • sparrowpunk

      @Blackbeard, 18.05.2024 - 17:32

      Mislio sam da takvi koštaju oko 5000€.

    • moordrak

      @st.srki, 19.05.2024 - 09:09

      Ne brini se. Iduće godine će izaći tri nova flagship-a, a ovi će se prodavati za trećinu cijene. Previše puta sam čuo u dućanu: “… znate, ovo vam je stari model… “. Kad pitaš prodavača u čemu je lošiji od najnovijeg modela, ne zna ti odgovoriti. 🤣🤣🤣

  • Daky_13

    18.05.2024 - 17:30

    Lepo.Al opet što se tiče mene ja više preferiram LG G seriju ili C.Poseduju tačno mapiranje tonova ,tačnije HGIG što omogućava tačnu sliku,boju i svetlinu tonova.

    • SilverTurd

      @Daky_13, 19.05.2024 - 09:30

      Imam C1 za PS5 i C2 za PC. To su mi 2 od top3 najbolje tech kupovine ikada.

    • Lepoglava

      @Daky_13, 19.05.2024 - 09:39

      Potpuno se slažem s tobom i potpisujem sve što si rekao. LG preferiram nad svime što je na tržištu

  • MrPhilips

    18.05.2024 - 19:41

    Igore, putuješ i redovno izbacuješ videe, ti si čovječe mašina.

    • RPGamer

      @MrPhilips, 18.05.2024 - 22:33

      Bogami da. Zamisli tek kakvu vražju volju moraš imati otići u Njemačku samo kako bi vidio TV. Respekt od mene.

    • Aldin219

      @RPGamer, 19.05.2024 - 19:23

      Zamisli otici na putovanje da gledas novu tehnologiju i boravis u hotelu??? KOJA bolest, pa ne bih se toliko zrtvovao u pm nema sanse.

  • lepiakadodo

    18.05.2024 - 20:49

    Steta sto u takve televizore ugraduju soundbarove jer to dosta podize cijenu samog uredaja, a onaj tko odluci dat 3soma€ za takav tv, doma vec ima pravi surround sustav.

    • moordrak

      @lepiakadodo, 19.05.2024 - 08:52

      Vjeruj mi, u proizvodnji, razlika u cijeni sa i bez zvučnika je minimalna. Ovako imaju premium proizvod, čitaj, razlog za dodatno “šiljenje” zarade.

  • moordrak

    19.05.2024 - 09:01

    Alexa zapravo ima jednostavniju i širu integraciju za upravljanje IOT uređajima. Google home je poprilično nespretan i kompliciran za korištenje. Glede TV-a, ne vjerujem propagandnim materijalima. Moje okice moraju vidjeti panel u realnim uvjetima. Piše i na plotu svašta pa se jedan našpranj’o….

  • Nightyx

    19.05.2024 - 20:48

    Napokon da je netko skupio muda staviti poštene zvučnike na “štetu” beskrajnog zaslona i bez rubova i slično

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?