HCL.HR

Otišao sam na Plitvička jezera da vidim budućnost Asusovih laptopa

Igor Belan 25.09.2022.   •   4 komentara


Nije često da se prezentacije velikih kompanija poput Asusa događaju u Hrvatskoj pa sam skočio na priliku da u prirodnom ambijentu Plitvičkih jezera čujem što nam Asus sprema na Intelovoj platformi.

Prošloga tjedna pridružio sam se drugim novinarima iz Hrvatske, Srbije i Slovenije na Asus Intel Performance Day eventu u Plitvičkim jezerima. Bila je to prilika da se bolje upoznamo s pristupom dizajnu laptopa iz Asusovog portfelja baziranih na Intelovoj platformi, kao i da osvježimo osjećaj za tržište uz najnovije informacije o prodajnim uspjesima Asusovih prijenosnika.

Sve te informacije podijelio je s nama Ivan Besskyi, voditelj tehničkog PR-a u Asusu za istočnu EMEA regiju. Po njegovim riječima Asusovi prijenosnici su prvi u kategoriji prodaje prijenosnika krajnjim potrošačima u istočnoj EMEA regiji, pri čemu se misli na cijeli spektar Asusovih prijenosnika. Napominjem to jer mi najčešće pričamo o gaming laptopima pa bi prosječnom čitatelju moglo proći ispod radara da Asus zapravo proizvodi hrpu prijenosnika u svim cjenovnim razredima. Tu je primjerice ultimativna Studiobook linija za tvorce sadržaja, zatim tanki i lagani Zenbook modeli, kao i nešto pristupačniji Vivobook prijenosnici. U gaming segmetu tu su naravno Flow, Strix SCAR, Zephyrus i TUF Gaming linije. Inače, što se gaming laptopa tiče, Asus drži ugodnih 28% tržišnog udjela na istočnom EMEA tržištu.

Ono što mi je posebno zapelo za oko na prezentaciji, a gameri toga možda nisu svjesni, je činjenica da je Asus globalni lider u proizvodnji prijenosnika s OLED ekranima. Takva tehnologija i dalje nije česta na širem tržištu laptopa, ali Asus zaista vjeruje u OLED u kontekstu laptopa pa su zapravo najveći kupci OLED-a za laptope na svijetu (inače, kupuju ih od Samsunga). Kažem da gameri toga vjerojatno nisu svjesni jer se u Asusovim gaming modelima i dalje koriste ekrani s dobrim starim IPS matricama, jer lakše omogućuju suludo visoke brzine osvježavanja, a gamerima je to trenutno najbitnije. Naravno, bilo bi lijepo vidjeti superiornu kvalitetu slike OLED-a i na njihovim gaming modelima, no o tome zasada nije bilo riječi.

OLED ekrani još su relativno nova tehnologija u kontekstu prijenosnika pa su rezervirani za neke skuplje Asusove modele, ali već i u segmentu oko 1000€ može se naći zanimljivih modela. Primjerice, Asus Vivobook Pro 15 OLED (K3500) dolazi uz Intelov CPU od 35W, GTX 1650 GPU i 15,6-inčni OLED ekran, a preporučena maloprodajna cijena je 999 eura.

Inače, što mislite koji faktor je najvažniji kupcima laptopa? Asus naravno konstantno istražuje tržište i zaključak je jasan – performanse. To vrijedi čak i kada ne govorimo o gaming modelima, a druga najvažnija značajka je kvaliteta ekrana. Pored toga, sve više krajnjih kupaca želi tanke i lagane prijenosnike, što je dio razloga zašto je kroz godine sve rjeđi format 17-inčnog laptopa. Sa svime time, ali i maksimalnim performansama na umu, Asus nam kaže da su se okrenuli Intelovim H45 procesorima, konkretnije i7-12700H i i5-12500H modelima. Oni bi trebali omogućiti bolje performanse u odnosu na 28-Wattne modele procesora, ali ujedno pružiti sličnu energetsku učinkovitost.

Takav TDP u prijenosniku treba znati i ohladiti, što je poseban izazov kada kupci žele sve tanja i tanja računala. Balans između dizajna što tanjeg kućišta i što boljeg hladnjaka za tako moćne komponente je pravi izazov, pa je Asus opet proveo pola sata samo objašnjavajući koliko je termodinamika kul i kako su ponosni na svoja najnovija rješenja za hlađenje. Šalu na stranu, bilo je gušt slušati kako uzbuđeno pričaju o svom novom dizajnu ventilatora u koje su uspjeli ugurati čak 87 lopatica, narezanih tako tanko i precizno da cijela stvar zvuči nemoguće – naime, svaka lopatica je svega 0.3 milimetra tanka. Uz te ultra-tanke lopatice ventilatora i nove motore s devet zavojnica, izmjerili su 17% više zračne struje, što će naravno omogućiti bolje performanse u njihovim ovogodišnjim modelima. Mi smo nedavno i recenzirali jedan od njihovih najluđih gaming modela, ROG Flow Z13, pa kliknite ovdje ako to još niste vidjeli.

Označeno sa: , , ,

Komentari (4)

  • Chimichangas

    26.09.2022 - 09:38

    Može li zbilja laptop zamjeniti gaming PC? I da li te u konačnici ispadne jeftinije, jer ne moraš kupovat ekran, periferiju opcenito

    • Ranzo

      @Chimichangas, 27.09.2022 - 08:30

      Dobro pitanje. Mislim da bi prije nekoliko godina odgovor bio ne. Danas, nisam siguran. Problem nije samo u nenormalnim cijenama PC komponenti nego i u dostupnosti istih, a dobar gaming laptop se uz malo sreće može ubosti na solidnom popustu. Situacija u kojoj dolazi do relativnog optimuma između cijene i performansi u odnosu na sklapanje ekvivalentnog PC-a. Bio sam u toj situaciji i na kraju sam kupio Lenovo Legion 7 gen6 high end model prvenstveno zbog posla, ali naravno laptop ubija i u gamingu.

    • Chimichangas

      @Ranzo, 27.09.2022 - 09:30

      e vidiš točno to. Na kraju te ispadne bolje uzet tako laptop, žrtvuješ da ne igraš sve u 120 sličica i u 4k al uštediš 2 soma eura.

    • Ranzo

      @Chimichangas, 27.09.2022 - 13:30

      A tako nekako ispadne.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?