HCL.HR

Otkazana Xbox (Cloud) konzola zamalo je izgledala kao prvi PlayStation

Zoran Žalac 27.06.2024.   •   1 komentara   •   Tehnologija


Pojavio se patent otkazane Xbox konzole pod kodnim imenom Keystone, koji pokazuje da je konzola izgledom trebala biti slična Series S modelu, neki će reći – čak i prvom PlayStationu.

Xbox je prije tri godine radio na uređaju koji bi poslužio za igranje Xbox igara bez Xbox konzole. Takozvani projekt Keystone trebao je biti jeftin uređaj koji bi korisnicima služio kao pristupna točka za Xbox Cloud Gaming uslugu s koje bi putem streaminga mogli igrati igre. Međutim, uređaj nikad nije zaživio dalje od police Phila Spencera te je njegov razvoj u konačnici otkazan.

Sad su pak procurili nacrti iz patenta koji pokazuju kako je Xboxova “cloud konzola” trebala izgledati. Ukratko, bio bi to sitniji uređaj poput nekakvog DVB-T receivera, a dizajnom bi slijedio izgled Series S konzole s kružnim motivom na gornjoj površini.

Iako taj kružni dio nema nikakve veze s diskovima, mene sam koncept neodoljivo podsjeća na stare konzole iz 90-ih, prvenstveno prvi PlayStation, a zatim i Segin Dreamcast. I premda ovo ne bi bila klasična konzola, bio bi dobar podsjetnik na vremena kompaktnijih uređaja za igranje, dok konzole još nisu težile više od tri kile i bile glomazne kao osrednja kućišta za osobna računala.

Razlog zašto ovaj uređaj nije zaživio bio je financijske prirode. Kako je objasnio voditelj Xboxa, cilj je bio proizvesti uređaj koji bi se mogao prodavati po cijeni od 99 do 129 dolara u paketu s kontrolerom, no kad je sve bilo složeno, u Microsoftu od projekt Keystonea nisu vidjeli smislenu računicu.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?