HCL.HR

Otkriven The Witcher 3, obećava otvoreni svijet veći od Skyrimovog

Igor Belan 05.02.2013.   •   51 komentara


Witcher 3: Wild Hunt otkriven je u najnovijem izdanju Gameinformera, a igra obećava ogromni i potpuno otvoreni svijet te nelinearnu priču. Imamo sve prve detalje i jedan zanimljivi video.

Najnoviji broj Gameinformera upravo je postao dostupan pretplatnicima na digitalno izdanje, a glavna priča broja je ekskluzivno otkrivanje The Witchera 3. Na internet su odmah procurile informacije iz časopisa otkrivši nam neke vrlo interesantne informacije o igri za koju sada potvrđeno znamo da nosi puno ime The Witcher 3: Wild Hunt. Novu igru se opisuje kao RPG nove generacije, a sadržavati će potpuno otvoreni svijet koji veličinom prerasta onaj Skyrimov za 20%. Da bi dobili još jasniji dojam veličine, navodi se da će svijet The Witchera 3 biti 30 puta veći od onoga u The Witcheru 2 te da će trebati do 40 minuta vremena da prođemo poprijeko svijeta jašući na konju.

Najbolje od svega, nova streaming tehnologija CD Projektova REDenginea 3 omogućuje da tako velikim virtualna prostranstvima tumaramo bez mrskih loading ekrana, a ukoliko se bojite da će biti dosadno putovati na tako dugačke dionice, ne brinite se previše – potvrđeno je da će postojati quick travel sustav.

Geralt se vraća kao protagonist, ovoga puta s potpuno vraćenim sjećanjem…

Otvorenost svijeta pratiti će i priča koja neće biti podijeljena u poglavlja, već će igrač imati više slobode u izboru kako želi pristupiti otkrivanju priče i rješavanju questova. Igrin svijet imati će nekoliko ključnih područja, svaki sa svojim dijelom priče, a igrač će moći birati u kojim dijelovima te priče zapravo želi sudjelovati. Nije potrebno sudjelovati čak ni u nekim velikim dijelovima priče u određenim područjima, ali ako igrač tako odluči da ne želi riješiti određeni broj questova, posljedice takve odluke mogu biti dosta značajne. Primjerice, tako možete ostati bez suputnika koji bi vam mogao pomoći kasnije u igri.

Geralt se naravno vraća kao protagonist, a ovoga puta s potpuno vraćenim sjećanjem nije zainteresiran boriti se za neku frakciju. Umjesto toga, Geralt luta svijetom ubijajući razna čudovišta i rješavajući neke misterije. Unatoč bogatom svijetu izmiješanom s raznim questovima i manjim pričama, Geraltova potraga za izgubljenom ljubavi i neka vrsta konflikta s Wild Huntom čini glavni dio priče koji čini put do najbržeg završetka igre. No čini se da će čar The Witchera 3 biti upravo u aktivnom sudjelovanju u njegovom bogatom svijetu dok igrač bira u kojim sve aktivnostima želi sudjelovati, odnosno što sve želi istražiti pored praćenja glavne priče. Veliki naglasak je upravo na nelinearnosti cijelog iskustva, a CD Projekt obećava veliki broj prikladnih cinematic scena te mnogo popratnih priča sa preko 100 sati skriptiranih questova.

Slika s naslovnice Gameinformera prikazuje Geralta kako jaše uz suputnika čije lice ne možemo vidjeti. Kliknite na sliku ispod kako biste ju vidjeli u punoj rezoluciji.

The Witcher 3

Ne znamo tko je suputnik (ili suputnica?) na slici, no znamo da je borba na konju nešto o čemu CD Projekt razmišlja i pokušava implementirati, no i nešto što još nisu uspjeli pogoditi kako treba pa će možda iz pune verzije igre ipak izostati. Ono što će potvrđeno biti u igri jesu brodovi, a oni će plutati na vodi uz pomoć novog enginea za fiziku. Navodi se također da će i brodove i konje biti moguće nadograditi.

Geralt će moći putovati gdje god želi u igrinom svijetu, no čudovišta koja isti nastanjuju neće se prilagođavati trenutnoj snagi našeg heroja, stoga će vjerojatno biti pametno ostaviti neka opasnija područja za kraj igre, kada lika prikladno “nabildamo”. Osim raznih čudovišta, svijetom kojim će Geralt lutati obitavati će i životinje te ljudski likovi, a svi oni mogli bi napasti našeg heroja ako pomisle da im je prijetnja. Razni faktori utjecati će na raspoloženje likova, životinja i čudovišta u svijetu, a jedan od faktora biti će i vrijeme koje će biti potpuno dinamično. Dakle neki likovi će se možda drugačije ponašati kada pada kiša, a neka čudovišta će možda ustajati i napadati samo noću.

Borba će također doživjeti značajne izmjene i poboljšanja. CD Projekt još uvijek radi na tom aspektu igre i premišlja se između posebnih poteza u realnom vremenu te događaja u QTE stilu za neke posebne mogućnosti. Problema s težinom igre u prijašnjim naslovima su svjesni i pokušavaju napraviti značajne izmjene u borbi kako bi takve probleme riješili. U borbi, što više Geralt nauči o određenim čudovištima to će lakše identificirati kritične lokacije za udarce, a naš heroj sada ima čak 96 bobenih animacija, za razliku od 20 takvih u The Witcheru 2. Svaki potez vremenski traje otprilike podjednako, a svaki od njih može se prekinuti zbog potrebe za iznenadnim blokom ili potezom izbjegavanja.

Borba će biti nadograđena i poboljšana, no Geralt se ne mora boriti u svakoj situaciji ako to ne želi…

Neprijatelji će imati potpuno novu umjetnu inteligenciju, a neće više biti ni skriptiranih susreta s bossevima. Doduše, boss vrste neprijatelja i dalje će postojati, a za primjer se navodi nekakav ledeni div. No Geralt se ne mora boriti u svakoj situaciji ako to ne želi. Određenim predmetima moći će iskorištavati prilike u okolišu kako bi, primjerice, prestrašio neke stražare pčelama umjesto da ih direktno napadne.

CD Projekt obećava i poboljšani inventory te sustav craftanja koji će uključivati prilagođavanje craftanih predmeta koristeći slične sastojke umjesto baš onih koji se spominju u receptu. Magija će također dobiti određene izmjene – svaki od pet znakova ima osnovni efekt koji se može nadograditi, ali na način da pri toj nadogradnji također zadrži i svoju izvornu namjenu. Biti će tu naravno i mnogo raznolike opreme za pronaći, a moći ćemo mijenjati i Geraltovu frizuru – nešto bez čega igri ne bi ni primirisali.

Istražujući golema prostranstva igrina svijeta, u određenim lokacijama igraču će biti ponuđene razne mini-igre za čije će uspješno završavanje dobivati određene nagrade. Takve diverzije su potpuno opcionalne i nisu potrebne za napredak u glavnom smjeru priče. Isto tako, Geralt će u određenim situacijama moći prihvatiti zadatak ubijanja nekog čudovišta, a nagrade za takve zadatke često će biti alkemijski sastojci koji će otključati nove dijelove herojeva skill treea.

Gameinformer je ubrzo nakon curenja informacija na internet objavio svoj poseban video intervju s ekipom CD Projekta u kojemu daju uvid u smjer igrina razvoja.

The Witcher 3: Wild Hunt opisuje se kao ‘next-gen RPG’, a iako sve platforme na koje će izaći trenutno nisu otkrivene, znamo da izlazi 2014. godine i to na PC te najvjerojatnije na sljedeće konzole iz Sonya i Microsofta.

Uzbuđeni?

Komentari (51)

  • Xpider

    05.02.2013 - 10:43

    Ovo se ceka 😀

  • maxim.x

    05.02.2013 - 10:47

    Kako obozavam ove ljude iz CD Projekta, svaka im cast! Ne mogu opisati koliko sam trenutno nahajpan za ovu igru!

    • MorskiVuk

      @maxim.x, 05.02.2013 - 19:38

      I ja jedva cekam, a nisam igrao drugi dio nazalost jer nije izasao na PS3, a prvi dio mi je dan danas najbolji RPG koji sam ikad igrao 😀

    • JaBitiTarzan

      @maxim.x, 06.02.2013 - 12:45

      Koji također nije izašao na PS3.

  • buby8992

    05.02.2013 - 11:44

    Vidio jutros i još uvijek nisam došao k sebi. Ovo će biti prvi pravi next-gen RPG, jedva čekam prve trailere. Također, ova igra je dokaz da next-gen igre neće koštati tako puno za izradu kao što to neki pokušavaju prikazati.

    • West

      @buby8992, 05.02.2013 - 13:24

      To najviše žele prikazati Activision, EA i Ubisoft. Trio fantastikus koji želi igre po cijeni od najmanje 80€ plus još svaki DLC-i po 20€.
      I onda usput dođe neki naslov sa Kickstartera ili recimo Path of Exile i pokenja se na njihove izjave i još dokaže da se kvalitetne igre mogu napraviti i bez blockbuster budžeta.

    • buby8992

      @buby8992, 05.02.2013 - 14:24

      Slažem se sa tobom da to žele veliki izdavači prikazati tako, ali ipak ne možeš uspoređivati kickstarter projekte koji su financirani od strane fanova i visokobudžetne igre. Ono što sam ja htio reći je da jedan relativno mali studio koji iza sebe ima tek dvije igre, razvija čak dva AAA next-gen naslova, koji bez problema pariraju igrama sa duplo većim budžetom. Dok neki ovdje tvrde da će next-gen igre koštati duplo više za izradu i čak je jedan od njih navodio sulude cifre koje prelaze 100 milijuna dolara. Istina je prava, da izrada igara neće koštati ništa znatno skuplje nego na prošloj generaciji, ali će se troškovi marketinga još znatno povečavati, jer izdavači najviše troše na marketing, npr. jedan Battlefield je za izradu koštao oko 40 milja dolara, dok je marketing za istu igru iznosio 100 milijuna dolara.

    • West

      @buby8992, 05.02.2013 - 14:50

      Zašto ih ne bi mogli uspoređivati? Bave se potpuno istim poslom. Jedina razlika je što su prvi financirani od strane igrača i imaju ograničeni budžet a druge financira bogata izdavačka kuća koja može pomoću marketinga i najveće sranje prodati kao remek-djelo. Finalni proizvodi im se jednako ocjenjuju na tržištu.

      I da, slažem se da izrada next-gen igara za konzole neće biti ništa viša od današnje. Slična priča je bila i kada je PS2 izlazio, PS2 SDK je bio dosta težak za skužit, pa se pričalo da će igre biti skuplje. Pa su bile više manje iste cijene kao i za jedinicu.

    • buby8992

      @buby8992, 06.02.2013 - 15:36

      Kao što sam i rekao troškovi za izradu next-gen igri će ostati približno isti današnjim troškovima http://www.edge-online.com/news/no-change-in-dev-costs-for-next-gen-says-take-two-boss/ Tako da one sulude cifre koje su ovdje neki navodili su obične gluposti.

  • West

    05.02.2013 - 11:46

    CD Projekt rulez! Ne jebu igrače sa DRM-om ne cuclaju pare putem DLC-a, njihove igre je jednostavno grijeh piratizirati. Jedva čekam tricu!

    • maxim.x

      @West, 05.02.2013 - 11:53

      +100

  • drazensi

    05.02.2013 - 11:57

    uuuuuuuuuuuuuuuuuuu…..zbog ovog i dragon age 3 kao prvo kupujem novi pc jer ce mi zasigurno zatrebati, a ako drugo ceka me puno neprospavanih noci samo cekajuci da izadu, a kao drugo igrajuci same te naslove, definitivno najiscekivanija igra ikad za mene..
    a druga po redu dragon age 3..sve ostalo pada u vodu naspram ovih..

    • drazensi

      @drazensi, 05.02.2013 - 11:58

      moj grijeh, zaboravih i no. 3 mass effect 4 🙂

    • maxim.x

      @drazensi, 05.02.2013 - 12:16

      Ista stvar, jednostavno obozavam takve RPG-ove 🙂

    • drazensi

      @drazensi, 05.02.2013 - 12:25

      takoder, s tim da nisam stavio na popis i Cyberpunk :)…
      to je jos neistrazen prostor, mada uopce ne sumnjam da ce i ta igra biti vrhunac s obzirom da je takoder CD Projekt u igri koji me jednostavno kupio i koji ima moju maksimalnu potporu..

  • LordHezi

    05.02.2013 - 12:03

    Jedva čekam da izađe, a nisam igrao ni 1 ni 2 xD

  • Zeus_CM

    05.02.2013 - 12:23

    Ovo je vrlo daleko ali jedva čekam

  • Virty

    05.02.2013 - 13:02

    Super, jedva cekam, taman ce do izaska moji blizanci prestat koristiti pelene, tako da ce ostat i za 3-ku ali i za novi Mass E.4 🙂

  • Jaime Lannister

    05.02.2013 - 13:07

    mrzim kako i dragon age i witchera usporedjuju sa skyrimom , to su 3 razlicite igre

  • rejn?er

    05.02.2013 - 13:20

    ko ih sad uspoređuje, a ako ne primječuješ i DA i witcher će sljedeći nastavak biti open-world, ali meni witcher3 više baca na gothic stil open worlda, nego bethesdin. also

    NAJBOLJA IGRA IKAD

    • Me666

      @rejn?er, 05.02.2013 - 13:34

      Otkud ti to da će sljedeći Dragon Age biti open world?

    • rejn?er

      @rejn?er, 05.02.2013 - 23:59

      rekli su iz biowarea? bila vijest tu na HCLu

    • maxim.x

      @rejn?er, 06.02.2013 - 08:54

      Koliko ja znam nigdje to nije receno.

    • drazensi

      @rejn?er, 06.02.2013 - 10:00

      inace i ja sam negdje procitao tu informaciju da ce i dragon age biti open world i to vec nekoliko puta…ali sad da me ubijes ne znam od kud mi sve te informacije..prvi put sam to cuo kod suskanja o samoj trojki, ali sam onda i poslije citao negdje da ce biti open world..tako da, moguce da su samo preliminarna nagadanja, ali opet, nikad se ne zna jer ako se ne varam za taj dragon age 3 je prvo bilo receno da ce imati veci svijet od skyrima, a to su ocito sad i redovci najavili..

    • maxim.x

      @rejn?er, 06.02.2013 - 10:36

      Pa bas sam malo istrazivao po netu sada i nigdje se to ne navodi, a jos mi je cudno jer nisam cuo za to a pratim bas vijesti sto se tice Dragon Age-a 3. Nejvjerojatnije je to samo neka spekuacija. Jel imas mozda link neki gdje si to procitao?

    • Me666

      @rejn?er, 06.02.2013 - 10:47

      Da je bila na HCL-u ja bi je sigurno znao. Osim toga to nigdje na netu nije navedeno.

    • drazensi

      @rejn?er, 06.02.2013 - 12:08

      http://www.gamesradar.com/dragon-age-3-inquisition-draws-influence-skyrim/
      ovdje ima nesto malo o tome…jer bas kad sam citao ovaj clanak o witcheru i spominjanje skyrima odmah me to podsjetilo da sam negdje citao da su spominjali za dragon age..

    • Me666

      @rejn?er, 06.02.2013 - 12:31

      Članak je tako usmjeren da privuče čitetelje, čisti senzacionalizam. Zoran je npr. tu vijest usmjerio u mnogo realnijem smjeru: https://www.hcl.hr/vijesti-dragon-age-3-uci-od-skyrima-5776-27.html

    • drazensi

      @rejn?er, 06.02.2013 - 15:30

      ma da :)..
      skoro pa prekopiran clanak iz drugih izvora od kojih oni inace i uzimaju materijale pa je puno realniji :)..u danasnje vrijeme ne postoji novinarstvo da nebi bilo senzacionalizam, al ne znam cemu govoriti o tome, ako nema barem male istine u svemu tome, ne kazem da ce biti sve..daj mi neki clanak koji nije pisan da privuce citatelje, pa i ovaj o witcheru :)..moguce da ce biti samo veca mapa, veci gradovi, podrucja, sto je nedostajalo da 2, ali to je opet napredak…a posto se skyrimov svijet pokazao kao dobar mamac za pare, dakle sam taj open world, i s obzirom ko je izdavac igre, zivi bili pa vidjeli 🙂

    • Me666

      @rejn?er, 06.02.2013 - 16:40

      HCL uvijek vjerodostojno prati svoje izvore koji su uvijek samo službene obavijesti (i poneka glasina koja se potom označi s upitnikom). Senzacionalizam je sveden na minimum jer smatramo da istina više vrijedi od prenapuhane laži… kasnije ti se stvari obiju o glavu ako se ispostavi da nije sve kako si napisao 🙂

    • maxim.x

      @rejn?er, 06.02.2013 - 17:43

      Pa nisu ni u ovome clanku napisali nista neistinito. Naveli su da ce otvoreni svijet Skyrima sluziti kao inspiracija ali nisu nigdje rekli da ce sami Dragon Age 3 biti open world igra.

    • Me666

      @rejn?er, 06.02.2013 - 17:47

      Pa nije laž, al je neistina. Dakle s tim što su rekli da će "otvoreni svijet" biti inspiracija navode ljude da misle kako će Inquisition biti otvorena svijeta. Pravilo bi bilo napisati da će Skyrim kao takav biti inspiracija, što je točan citat Raya Muzyke, bivšeg izvršnog direktora BioWarea

  • rejn?er

    05.02.2013 - 13:27

    btw sad vidim da u tekstu piše da se premišljaju o uvođenju QTE-a, po gameinformeru se ne premišljaju već su ih totalno izbacili, što je imo dobar potez.

  • snooker

    05.02.2013 - 13:34

    odlično, ali zar neće biti nastavak priče iz dvice? taman su išli na sjever i priča je ostala otvorena…

    • maxim.x

      @snooker, 05.02.2013 - 14:55

      SPOILER! Pa u dvojci je Geralt saznao da je lovio Wild Hunt prij nego je izgubio pamcenje i krenio je u potragu za njima. Ovdje se navodi da ce glavna radnja biti upravo to tako da je to onda direktan nastavak. I pretpostavljam da ce se radnja odvijati u Nilfgardu.

  • Mayhem

    05.02.2013 - 13:36

    Vidjet ćemo kako će ispast njihova verzija open-worlda, al zasad se ovo čini vrlo zanimljivo.

  • antrax83

    05.02.2013 - 13:58

    ma to mi radi, jedva cekam yessssss

  • Rogue

    05.02.2013 - 14:17

    2014. će biti nešta najbolje što se može dogoditi RPG žanru.

  • bochy91

    05.02.2013 - 14:21

    Dođite ovamo da vas sve ljubim i izgrlim…
    Ima da grlim ovaj dan, nakon ove ovako lijepe vijesti.
    CD project i love u…!!! Znate, ipak sam odlučio iz čiste podrške ovom timu kupiti tri kopije ove igre na preorderu i onda podijeliti dva ključa ljudima…
    Jao, euforičan sam…

  • adycro

    05.02.2013 - 15:02

    Witcher in Open World….Witcher ov svijet…u stilu kao Dark Soul za istrazivanje plus Skyrim…i still od Witchera…RPG ovo ostvarenje sna. Igra s najvecim iscekivanjem u mom osobnom interesu.

  • BsTyLer

    05.02.2013 - 15:54

    samo zato sta su nezavisni od veliki imaju veliki plus a witcher da ne govorin

  • Budoka

    05.02.2013 - 17:02

    OMG…. Witcher 3, open world, ovo će biti savršenstvo!

  • SuperWarrior

    05.02.2013 - 18:01

    Jel ko čito one knjige? Jesu važne da se cijela priča pohvata?

    • maxim.x

      @SuperWarrior, 05.02.2013 - 18:07

      Za igranje ti nije potrebno procitati knjige ali igra pretpostavlja da lako pamtis imena i povezujes dogadaje jer je pozadinska prica dosta koplicirana a nista ti nije detaljno objasnjeno kao u npr. Mass Effectu nego sam moras povezivati i zakljucivati. Naravno ako negdje zapnes tu ti je uvijek The Witcher Wiki 🙂

    • Me666

      @SuperWarrior, 05.02.2013 - 19:41

      Knjige su zbilja hvaljene u svijetu fantasy književnosti, ali koliko ja znam nema ih na hrvatskom još.

  • Infidel72

    05.02.2013 - 22:36

    Jedva cekam i jos ako padne nova masina ima da leti u punom sjaju……

  • n4ToCkA

    05.02.2013 - 23:33

    Toliko komentara na ovu temu, a zasto ih ni nebi bilo?! Jedva sam se sabrao kad sam ovo procitao, bas sam nedavno ponovno odigrao dvojku i primila me nostalgija, a sad odjednom evo mi ravno u ruke najava o trojci!

    Svaka im cast 😀

  • CAwe

    06.02.2013 - 14:44

    Ljudi iz Cd project-a su od samog starta napravili odličnu stvar,glavni lik pati od amnezije tako da ga ga igrač upoznaje kroz oba nastavka igre,a kako stvai stoje potpuno ce ga upoznat u trici.

    • Budoka

      @CAwe, 06.02.2013 - 16:36

      Slažem se, vrlo domišljato i zanimljivo, zanima me kako će se priča dalje razvijat jer se bome zakuhalo na kraju dvojke

  • WinterWitch

    08.02.2013 - 16:17

    Predobro izgleda oO

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?