HCL.HR

Otkriveno je koje firme u gaming industriji zaostaju u borbi protiv klimatskih promjena

Zoran Žalac 23.11.2022.   •   18 komentara   •   Industrija videoigara


Objavljeno je izvješće za 2022. godinu koje otkriva kako industrija videoigara stoji s planom za ostvarivanje ugljične neutralnosti kako bi se smanjile posljedice klimatskih promjena.

Organizacija AfterClimate objavila je rezultate svoje analize 33 velike tvrtke u industriji videoigara u kontekstu strategija za ostvarivanje ugljične neutralnosti. U cilju smanjivanja emisija CO2 kako bi se smanjilo zagrijavanje planeta, tvrtke iz sektora gaminga provode različite strategije. Neke žele postići ugljičnu neutralnost do 2030. ili 2050. godine, no ima i onih firmi koje si nisu zacrtale taj cilj.

AfterClimate za pozitivne primjere navodi Microsoft, Ubisoft, Riot Games, Tencent i druge firme koje su dostavile dokaze da se kreću u željenom smjeru do ostvarivanja ugljične neutralnosti. Kao prihvatljive slučajeve navodi se tvrtke Sony, Activision Blizzard, Konami, Sega i druge – oni imaju razrađen plan, ali se s njim ne žure.

Nintendo, Electronic Arts, Take-Two Interactive i neke druge tvrtke još si nisu zadali ciljeve, ali prepoznaju važnost smanjivanja emisije ugljikovog dioksida.

Među firmama koje su nisu učinile skoro ništa po pitanju zaštite planeta navode se Square Enix, Roblox Corporation, Nexon i Playrix. Tu bi se moglo dodati i dva velika imena u PC gamingu: Valve i Epic Games. Naime, oni za razliku od ostalih nisu javno podijelili podatke o svom poslovanju niti su dali ikakvu indikaciju da ih zanima ostvarivanje ugljične neutralnosti.

Označeno sa:

Komentari (18)

  • GTA222

    23.11.2022 - 10:33

    Pa nisu teška industrija pa da sagorijevaju naftu i ugljen 🤣.

    • Soulforged

      @GTA222, 23.11.2022 - 13:55

      Svaki udah/izdah je bitan! Tko nam kriv sto nemamo private jetove i vile pa da za nas to ne vrijedi. Izgleda da svako doba/drustvo svoje despote ima.

  • mamojebac

    23.11.2022 - 10:35

    Kakve gluposti! Pogotovo ako se gleda u kontekstu tekućeg prvenstva haha

  • tylerogg

    23.11.2022 - 11:27

    Mogli bi recimo objaviti ovdje koje firme najvise kradu,muljaju,podrzavaju hakere i koji nemaju nikakav support protiv nasilja i bugova.Ja imam za sada jednu jednu firmu ubitrash!

  • PrydaCro

    23.11.2022 - 11:59

    😂 ovo je komedija.

  • Apocalypse4987

    23.11.2022 - 12:41

    Taj cili sustav karbonske neutralnosti je obična glupost. Skupi se hrpa bogatuna predvođeni derištem iz norveške i govore nama malim ljudima da počmemo živit ka u srednjem vijeku, jedina je razlika da osim mesa jedemo kukce jer oni imaju nultu stopu karbonskog zagađenja. Ako imaju muda neka odu na daleki istok i zatvore tvornice koje su pod njihovim vlasništvom. Osobno sam vidija na šta slići rijeka Huang Tze i smog Šangaja, naselja u Indiji i Tajlandske plaže otpada

    • sallaD

      @Apocalypse4987, 23.11.2022 - 13:01

      Isto bih podsjetio, da iza prevare ovi bogatuni također se zalažu za uvođenje kineskog sistema društvenog bodovanja u obliku co2 poreza ili tvz. karbonske valute koji bi time određivala našu slobodu pod krinkom “zaštite okoliše” a ta ludost se nažalost već počela polagano kao kuhana žaba pojavljivati u nekim zemljama. Da mi je netko davno rekao o takvim budalaštinama ja bi mislio da je poludio, ali je sve moguće kao što su pokazale zadnje 2 i pol godine u ovim ‘novonormalnim’ vremenima u kojem živimo trenutno.

    • Zoran Žalac

      @Apocalypse4987, 23.11.2022 - 13:34

      Pariški sporazum je donesen prije nego je norvežanka počela sa svojim aktivizmom. I saznanja o klimatskim promjenama nisu ušla u javnu sferu kad se ona odlučila naljutiti.

    • Dick Johnson

      @Zoran Žalac, 23.11.2022 - 14:26

      Ja se apsolutno slažem za zaštitu okoliša, al kod ljudi se stvara otpor jer vide licemjerje. Nas kmetove siluju s papirantim tanjurima, slamcicama i svakojakim pizdarijama, a 100 kompanije je zaslužno za 71% emisije staklenickih plinova. China coal sami valjda su 15%. Političari se voze privatnim avionima i autima. Pa jel nebi se samnjial potrosnja da svi politicari idu pjeske il tramvajem na posel? Nek počnu od sebe i 100 kompanija, pa neće bit revolta kod ljudi.

    • Zoran Žalac

      @Dick Johnson, 23.11.2022 - 14:46

      Slažem se da je licemjerno i dobrim dijelom uzaludno. Ali po meni je u svakom slučaju bolje učiniti nešto nego kritizirati to nešto i ne činiti ništa s druge strane. Na kraju krajeva, u istom smo sosu – neće meni biti ništa bolje ako, karikiram, susjed ne može ugasiti kuću koja mu gori. Sve i da mrzim susjeda pa mi drago što mu kuća gori jer je neki licemjer… gdje mi je tu zadovoljština – pa proširit će se požar i na moje. Tako ja to vidim.

    • Shaman

      @Zoran Žalac, 24.11.2022 - 01:47

      Jedino konkretno iz moje perspektive je ne prihvacati lazi o globalnom zatopljenju, prenaseljenosti i ostalim lazima. GMO hrana je za njih buducnost pored prirodnog sjemena i uzgoja. Dijele poticaje iz EU fondova da farmeri spricaju svoje njive i nije im problem taj oblik zagadjenja zemlje i podzemnih voda. Kasnije cemo opet mi biti krivi, a sve nam je nametnuto kao cijela industrija danas.

    • marko1106

      @Zoran Žalac, 24.11.2022 - 14:58

      Slazem se u potpunosti i tako radim i živim. Ali da ovi nešto rade ne rade ništa po pitanju toga. Postoje firme u razvijenim zemljama kojima ti platiš da oni kao tvoju proizvodnju ugljičnog dioksida pretvore u kisik i onda se to kao izjednači. Ali caka je u tome da oni rade to kroz zaštitu šuma. Ja sam sada tvornica i bavim se necim, platim toj firmi da na 30 godina zaštite dio Amazone i ja sam sada kao ugljično neutralan. Jesam ali maunu, ta šuma stoji tisuce godina a tvornice su sada u punom jeku. Na papiru onome tko to gleda izgleda sve regularno ali u stvarnosti mazanje ociju. Na HBO ima o tome dokumentarac koji to bolje objasni. Uglavnom 90% ih laže na brojevima. Onih 10% sade šume što je dobro i to je u neku ruku ono što treba ali to je toliko sporo da se ne moze doseci ta neutralnost i tu je također problem. Sada kada bi se oni svi bavili sadnjom šuma možda bi se i dosegla neka bitna brojka.

    • Stecajni_upravnik

      @Apocalypse4987, 23.11.2022 - 14:32

      Co2 sertifikatima se trguje pa veliki zagađivaci koje pomimjes mogu i dalje da truju nesmanjeno, dovoljno je da kupe takve sertifikate. U svakom slucaju jedno veliko licemerje i nesmetan nastavak zlocina nad planetom zemljom. Nikako da razumemo da smo planetu pozajmili od potomaka a ne nasledili od predaka

  • uco_srima

    23.11.2022 - 12:54

    a svi vikendice prvi red do mora

  • cmicko22

    23.11.2022 - 13:30

    A ništa jbg svi ko biljke morate na fotosintezu prijeći da zadovoljite BP-ov carbon footprint ili kada je Crodux zagadio Savu prije par godina.

  • Soulforged

    23.11.2022 - 13:52

    Vise me zanima koje firme se brinu o mentalnom zdravlju svojih djelatnika i o tome da isti imaju zdrav poslovni environment sa sigurnim i kvalitetnim primanjima i prostorom za osobni i poslovni rast. Ova ekipa iz karbonskog kulta me ne zanima previse.

  • LetMeBeFrank

    23.11.2022 - 15:48

    Cudno…odjednom osjecam ogromnu zelju da nesto kupim od Square Enixa, Valvea i Epic Gamesa.

  • Shaman

    24.11.2022 - 01:52

    Isto.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?