HCL.HR

Otkriveno je oko čega se FIFA i Electronic Arts više nisu slagali

Zoran Žalac 11.05.2022.   •   5 komentara   •   Industrija videoigara


Izvori bliski Electronic Artsu navode kako je nogometna organizacija FIFA tražila jednu stvar oko koje se EA nikako nije mogao složiti.

Nije teško zaključiti što je bio predmet spora na relaciji Electronic Arts – FIFA, zbog kojega će EA preimenovati svoj nogometni serijal u EA Sports FC. Novac je bio sporan! Izvori bliski Electronic Artsu kažu kako je FIFA tražila da im EA plati dvostruko više novca za licencu nego što su to bili dogovorili prije 10 godina. No, navodno to nije bio jedini zahtjev zbog kojega je došlo do raskida suradnje.

Navodi se da je FIFA također tražila da se njezin naziv može vezati uz druge digitalne proizvode, uključujući druge videoigre. Nije poznato misli li se tu na druge igre koje bi radio Electronic Arts ili druge igre drugih proizvođača, ali se ta ideja očito nije sviđala trenutnim tvorcima FIFA igara.

Vrijedi spomenuti da FIFA nikada nije bila samo jedan serijal – postojali su i sporedni serijali kao što su FIFA Street ili FIFA Manager. Sam Electronic Arts također je planirao proširiti ponudu FIFA serijala, pa se vjerojatno raspravljalo o tome da FIFA kao vlasnik licence želi surađivati i s drugim partnerima pored Electronic Artsa.

Predsjednik Electronic Artsa, Andrew Wilson, okrenuo je priču na drugu stranu u razgovoru za New York Times. Wilson poručuje da je do promjene naziva došlo jer je to u interesu igrača.

“Odluka je bila vezana za to da možemo napraviti više za igrače, više za fanove, kako im možemo ponuditi više načina igranja, kako možemo dovesti više partnera u igru, proširiti se izvan okvira tradicionalne igre.

Podpredsjednik EA Sportsa David Jackson također je ponudio sličan odgovor u razgovoru za BBC:

“U budućnosti će naši igrači tražiti mogućnost da budu ekspresivniji. Trenutno zabavi pristupamo kao obliku interaktivnog iskustva. Uskoro će gledanje i kreiranje sadržaja fanovima bili jednako važno kao i igranje.”

Što to uopće znači? Teško je dati konkretan odgovor, no za očekivati je da će EA Sports ubuduće imati širu listu partnera za EA Sports FC igre. Primjerice, svi proizvođači sportske odjeće i obuće htjet će suradnju s igrom koju igraju milijuni igrača. Do sada je Electronic Arts prema ugovornoj obvezi s FIFA-om bio ograničen u biranju partnerstva i promocija. Ideja je da ubuduće dodatno komercijaliziraju svoje nogometne igre.

U prijevodu, sviđa vam se neki dres iz EA Sports FC? Šanse su da ćete ga moći kupiti u fizičkom obliku – izravno iz igre.

Komentari (5)

  • MeDoNjA

    11.05.2022 - 23:44

    Zasto u ovom post-u ima previse reči ‘fanovi’. Zar to nisu oni koji su za PC, zbog fanova koji imaju slabiji racunar , ostavili grafiku istom i promenili sitnice i prodali po istoj ceni kao i proslu u kojoj su ‘poboljsali grafiku u odnosu na prethodnika’ kako brižni ljudi…..

  • undisputed_kiki

    12.05.2022 - 00:16

    Uf jadni, sve rade za fanove, jadni mi😂😂

  • Dad of Boy

    12.05.2022 - 10:53

    Sad bi bilo dobro da FIFA proda prava i licence Konamiju 😀

    • RaspudicT1986

      @Dad of Boy, 12.05.2022 - 13:56

      da bas su se iskazali zadnjih 10 godina

  • Fenner

    12.05.2022 - 13:40

    Ovaj EA je tako velikodušan, baš sam se raznježio i rasplakat ću se! Fuj, g…a!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?