HCL.HR

Ovako izgleda prvi Steam Machine

ToxarE 04.11.2013.   •   5 komentara   •   Tehnologija


U izvješću magazina The Verge doznajemo kako izgleda Valveov prototip prve Steam mašine, i hoće li Half Life 3 možda biti SteamOS ekskluziva.

Magazin The Verge prvi je objavio sliku prototipa Valveove „Steam mašine“, odnosno posebno dizajnirane PC konfiguracije za dnevni boravak. Kao što na donjoj slici možete vidjeti, prototip prvog Steam Machinea izgleda otprilike kao i konzola – postavljen je horizontalno, a iznutra dizajniran nešto drugačije nego uobičajene „kante“.

Steam Machine

Prototip Steam Machinea, koji će se proizvesti u 300 primjeraka namijenjenih beta testiranju same Valveove hardverske inicijative, osmišljen je tako da mu prioritet bude dobro hlađenje, a u tu svrhu plastičnim rubovima unutrašnjost uređaja je podijeljena na nekoliko zasebnih dijelova. Hlađenje procesora tako je orijentirano prema gornjem dijelu, grafička kartica „puše“ otraga, a napajanje po strani. Na pročelju uređaja dostupna su tek dva USB porta.

Steam Machine

Valve je dizajnirao vlastiti prototip kako bi drugim proizvođačima dao smjernicu prema svojoj viziji Steam uređaja u dnevnom boravku. Ostali proizvođači trenutno rade na svojim Steam Machine rješenjima, no na njihova otkrivanja morat ćemo pričekati 2014. godinu, odnosno CES sajam početkom siječnja kada će Valve ujedno predstaviti svoje partnere u ovoj inicijativi.

Više o prototipu te o Steam kontroleru pročitajte u izvornom članku na Vergeu. Ondje ćete naći i zanimljivu poruku vezanu za Half Life 3 za kojega su mnogi mislili da bi mogao postati SteamOS ekskluziva, s obzirom da je i Half Life 2 svojevremeno bio Steam ekskluziva na PC-u. U Valve poručuju da to neće biti tako:

„Protiv naše filozofije je da stavimo igru u zatvor i kažemo da radi samo na Steam Machine uređajima.“ – izjavio je Valveov Doug Lombardi.

Komentari (5)

  • LordHezi

    04.11.2013 - 19:43

    Ako najave Half Life 3 sljedeće godine, ja kupujem novi komp 😀
    Trenutni mi je P4 3.2Ghz, 2gb ram, 512mb HD3650 i igram sve na njemu xD

  • Black op

    04.11.2013 - 19:59

    "…i hoće li Half Life 3 možda biti SteamOS ekskluziva." da to bude shitOS ekskluziva citav gaming community bi izvrsio atentat na valve.Zasto uopste trose pare na nesto sto vec postoji, jedina dobra stvar u vezi svega ovoga je steam controller a sve ostalo je nepotrebno.Zadnji (dobri) naslov je portal 2 ali su ga nazalost napustili i sve vise se okrecu multiplayer only naslovima.

    • R4iden

      @Black op, 04.11.2013 - 20:58

      preferiram konzole, ali ako se stvari nastave odvijat kako se za sada odvijaju za koju godinu microsoft gubi trziste pc-eva i mislim da su to svojom bahatoscu zasluzili. Linux bi mogao postat div u iducih nekoliko godina. SteamOS koji je baziran na njemu (veca podrska igara za linux), AMD radi na Mantleu (ili tako nes) koji bi trebao zamjeniti directx i takodjer je radjen za linux, a cuo sam da su gaming performanse puno bolje na linuxu

    • buby8992

      @Black op, 05.11.2013 - 01:32

      Neće biti shitOS ekskluziva, jer je Valve rekao u interviewu za IGN da neće raditi ekskluzive.

    • Black op

      @Black op, 05.11.2013 - 08:47

      Znam ali samo govorim, ne bi me cudilo da takvo sta urade.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?