HCL.HR

P.T. – najstrašnija horor igra koju nikad nismo dobili

Zoran Žalac 12.08.2023.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno devet godina lansirana je demo verzija onoga što je trebalo biti igra Silent Hills u režiji Hidea Kojime.

Ljeto 2014. godine ostalo je upisano u povijest PlayStationa. Sonyjeva prezentacija na Gamescomu te je godine najavila misterioznu horor igru P.T., iza koje je stajao izmišljeni tim 7780s Studio.

Prvo je iznenađenje bilo to da je igra odmah nakon najave dobila demo izdanje na PlayStation 4 konzoli. Drugo je iznenađenje bilo da P.T. nije bio stvarni naziv igre nego uvod (Playable Teaser) u uzbudljivi projekt zvan Silent Hills.

Treće je iznenađenje bilo da se kultnog horor serijala uhvatio japanski developer Hideo Kojima, poznat po serijalu Metal Gear, i to u suradnji s filmskim redateljem Guillermom del Torom i glumcem Normanom Reedusom.

P.T. je bio uznemirujuće iskustvo za mnoge igrače. Nije to bio klasični horor već napeto i klaustrofobično iskustvo prožeto raznim gadostima. Igrač je bauljao hodnicima jedne kuće razotkrivajući kriptičnu priču o ubojstvima unutar jedne obitelji. Akcije nije bilo, a povremeno se pojavljivala utvara žene zvane Lisa. Demo je završio tako da igrač izađe iz kuće na maglovitu i napuštenu ulicu, uz prateću poruku koja otkriva naziv igre – Silent Hills.

P.T. nije bio klasični horor već napeto i klaustrofobično iskustvo prožeto raznim gadostima.

Fanovi Konamijevog horora bili su u ekstazi nakon ove najave. Silent Hills potom smo vidjeli na Tokyo Game Showu 2014. godine kroz konceptualni video. Nažalost, godinu dana kasnije odnos Hidea Kojime s izdavačkom kućom Konami postao je problematičan. Kojima i Konami posvađali su se i odlučili prekinuti suradnju nakon izlaska igre Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Nakon Kojiminog odlaska iz Konamija, projekt zvan Silent Hills bio je otkazan.

Na žalost svih igrača kojima se P.T. svidio, budućnosti za tu igru nije bilo. U Konamiju su čak otišli toliko daleko da su P.T. demo uklonili s PlayStation Networka tako da ga se više ne može zaigrati ako ga niste dodali u svoju kolekciju kad je bio aktualan. Jedno su vrijeme ljudi stoga prodavali konzole s instaliranim P.T.-om.

Nakon Kojiminog odlaska iz Konamija, projekt zvan Silent Hills bio je otkazan.

Kojima je usprkos otkazivanju Silent Hillsa kasnije nastavio surađivati s Del Torom i Reedusom te je tako nastao Death Stranding. Šuška se da japanski developer nije odustao od svog sna da kreira najstrašniju videoigru ikad napravljenu, ali u ovom trenutku još ništa nije najavljeno. Konami je pak sa Silent Hillom nastavio u drugom smjeru te je prošle godine najavljena nova igra zvana Silent Hill f.

P.T. je na žanru horor videoigara ostavio dubok trag. Brojne su igre naknadno pronašle inspiraciju u toj demo verziji, ali fanovi će reći da nijedna nije uspjela dostaviti zastrašujuće iskustvo kakvo je P.T. imao prije devet godina.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

  • Šljivovica23

    12.08.2023 - 15:02

    Da se ova igra ostvarila, kladim se da bi bila najuspješnija horor igra u povijesti gaminga.

  • DroidBerg42

    12.08.2023 - 19:41

    Jedna od rijetkih koja mi je šta i mogla po pitanju hororizma.

  • Tomon_45

    12.08.2023 - 21:36

    Baš i meni čudno što igrica iznenada nestala,izgledala bolesno strašna,da ledi krv u žilama.

    • PppPP

      @Tomon_45, 13.08.2023 - 05:20

      Kako misliš iznenada nestala? Pa igra je otkazana kad je kojima otišao iz konamia, zakaj te to čudi?

  • djosic85

    12.08.2023 - 22:18

    A šta je tu je. Bit će zato konamijevih prerada SH i novih pa ajd bar to

  • GAMERWORLD

    12.08.2023 - 22:53

    Nočna mora za sve igrače.

  • PppPP

    13.08.2023 - 05:18

    Velika žalost što ta igra nije ugledala svjetlost dana. Sjećam se kao da je jučer bilo kad sam danima gledao prelaske na yt, pa tako i igorov.. Dobra vremena

  • ReVamped

    13.08.2023 - 08:06

    Ne znači mi ništa što je imam u kolekciji, ne dozvoli mi pokrenuti. Ludi demo, jedan od najboljih ikada što sam isprobao uopće

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?